Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2017

Ημέρες Δεκαπενταύγουστου και τα τοπικά πανηγύρια έχουν την τιμητική τους…


Χιλιάδες απόδημοι και επισκέπτες κατέκλυσαν τα χωριά μας για να συμμετάσχουν «ζωντανά» στα ήθη και τα έθιμα της περιοχής μας…

Σαν μια… απόδραση από τα προβλήματα της καθημερινότητας βλέπουν οι πολίτες τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, γι’ αυτό και μαζικά εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να κάνουν ένα ολιγοήμερο διάλειμμα. 


Με την ελπίδα ότι θ’ αλλάξει η ψυχολογία τους – έστω και για λίγο – τα χωριά αποτελούν, ειδικά αυτή την περίοδο, το ιδανικό καταφύγιο. Αν και για κάποιους η επιλογή του χωριού φέτος μπορεί να ήταν η… αναγκαστική λύση για λίγες μέρες ξεκούρασης (οι διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος αποτελούν είδος… πολυτελείας), για τους περισσότερους όμως είναι η ιδανική επιλογή, αφού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταμώσουν με συγγενείς και φίλους, συμμετέχοντας «ζωντανά» στα ήθη και τα έθιμα της περιοχής. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η πλούσια παράδοση της Ηπείρου, αποτελεί «μαγνήτη» όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για επισκέπτες, που έρχονται μόνο και μόνο για να ζήσουν από κοντά τα Ηπειρωτικά έθιμα και τους μοναδικούς ήχους του Ηπειρωτικού παραδοσιακού κλαρίνου!

Απόβαση στα χωριά!
Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η άφιξη αποδήμων και επισκεπτών στα χωριά της Ηπείρου, αν και ήδη έχουν… ζωηρέψει από τους πρώτους που έφτασαν τις προηγούμενες μέρες. Εξάλλου, οι πλούσιες εκδηλώσεις - παντός είδους – που διοργανώνονται από τους δεκάδες Πολιτιστικούς Συλλόγους και τις Αδελφότητες (αναλυτικά η πολιτιστική ατζέντα στη σελ. 5), δημιουργούν μια γιορτινή, χαρούμενη ατμόσφαιρα που έχουν τόσο ανάγκη σήμερα οι περισσότεροι.  Έτσι λοιπόν σε κάθε χωριό, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο, δεν λείπει το παραδοσιακό πανηγύρι ή το χωριανικό τραπέζι, ενώ όλο και περισσότερες δράσεις πραγματοποιούνται αναβιώνοντας τοπικές παραδόσεις. 
Βέβαια γιορτάζοντας την μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού, την… τιμητική τους έχουν οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια, που στολίζονται για να υποδεχθούν τους πιστούς που σπεύδουν να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας. 

Η ώρα των πανηγυριών 
Ειδικό αφιέρωμα για τα πανηγύρια έκανε και το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει κάθε λογής εκδηλώσεις και πανηγύρια διοργανώνονται από τις τοπικές κοινωνίες και τους πολιτιστικούς συλλόγους και ο θρησκευτικός χαρακτήρας συνδέεται άρρηκτα με τη διασκέδαση, με τη συμμετοχή όλων. Από την εκτενή αναφορά του δεν θα μπορούσε να λείπει η Ήπειρος, σημειώνοντας ότι: Στα Ζαγοροχώρια, οι εκδηλώσεις για τη γιορτή της Παναγίας είναι τριήμερες, ενώ στα Θεοδώριανα Άρτας, το πρωί η πομπή των προσκυνητών κατεβαίνει στο χωριό από το ξωκκλήσι της Παναγίας πεζή και με την εικόνα της στα χέρια, ενώ το βράδυ με το χτύπημα της καμπάνας συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού για να διασκεδάσουν και να χορέψουν το «διπλοκάγκελο».

Άλλοι παράγοντες…
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η αυξημένη παρουσία των αποδήμων στα χωριά μας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό φέτος και στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, γεγονός βέβαια που προκάλεσε γενικότερη «έκρηξη» επισκεψιμότητας στην περιοχή μας, σε συνδυασμό και με όσους φτάνουν μέσω του βόρειου οδικού άξονα, της Εγνατίας Οδού.  Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι κάνουν πλέον το ταξίδι γρήγορο και κυρίως ασφαλές, καθιστώντας την Ήπειρο στους κορυφαίους προορισμούς της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό μας. 

Από την άλλη, οι διακοπές στο χωριό αποτελούν σήμερα την ιδανική λύση, μιας και αποδεικνύεται και η πιο οικονομική, αφού η διαμονή στα πατρικά σπίτια έχει σαφώς πιο χαμηλό κόστος, ενώ και οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου