Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2017

Αυξημένα τα περιστατικά και στην Πρέβεζα, Αποποίηση κληρονομιάς για να γλυτώσουν ΕΝΦΙΑ και φόρους

Προτιμούν να μην κληρονομήσουν τίποτε προκειμένου να γλυτώσουν ΕΝΦΙΑ και φόρους και μπορεί το φαινόμενο αυτό κάποτε να φἀνταζε ως "νομικό τερτίπι" για να αποφύγει ο κληρονόμος τα μεγάλα χρέη του κληροδότη, σήμερα είναι μια συνηθισμενη επιλογη απο από φορολογούμενους που δεν αντέχουν τα βάρη της φορολογίας στα ακίνητα.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας (που κατατίθενται τα αιτήματα αποποίησης),οι αποποιήσεις κληρονομιάς μέσα στο τρέχον έτος θα αγγίξουν τις 150.000. 

Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνουν ότι μέσα σε 3 χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2016, οι αποποιήσεις κληρονομιάς αυξήθηκαν κατά 86%. Ενδεικτικά, το 2013 έγιναν 29.199 αποποιήσεις κληρονομιάς ενώ το 2016, ο αριθμός αυξήθηκε σε 54.422. Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε τέσσερις μήνες από τότε που του ανακοινώθηκε τι κληρονομεί.

Σύμφωνα με δικαστικούς και συμβολαιογράφους, 1 στους 3 κάνει αποποίηση κληρονομιάς γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσει «φορολογικά» τα όσα περνούν στην κυριότητα του.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και στην Πρέβεζα οι αποποιήσεις κληρονομιάς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 3 χρόνια. Είναι κρυφό μυστικό ότι ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα οι οικογένειες των θανόντων, έχουν να διαχειριστούν και χρέη που έχουν αφήσει κυρίως σε τράπεζες και εφορεία οι συγγενείς τους.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στο Ειρηνοδικείο της Πρέβεζας το 2013 κατατέθηκαν 127 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, το 2014 αυτές ανήλθαν σε 173, το 2015 “εκτινάχθηκαν” στις 192, ενώ και το 2016 ο αριθμός τους ήταν υψηλός και ανήλθε στις 184. 

Η αύξηση είναι τραγικά μεγάλη σε σχέση με την έναρξη ή το μέσον της κρίσης που μαστίζει τη χώρα καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης οι αποποιήσεις το διάστημα 2013-16.


Εφημερίδα Βήμα της Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου