Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Οκτωβρίου 12, 2017

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η παρατεταμένη ξηρασία "απειλεί" πλέον και τις θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες


Υφάλμυρο νερό πηγάζει ήδη από κάποιες γεωτρήσεις.

Ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της σταδιακής υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα προκύπτει τις τελευταίες μέρες στις καλλιέργειες της Πρέβεζας,αποτελώντας επίπτωση της παρατεταμένης ανομβρίας που πλήττει την περιοχή.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς θερμοκηπιακών και υπαίθριων καλλιεργειών , τα περιστατικά άντλησης υφάλμυρου νερού από τις γεωτρήσεις είναι μεν ελάχιστα αλλά υπαρκτά και εκτός από την Πρέβεζα έχουν καταγραφεί και στο Άκτιο.

Η υφαλμύρωση του υδροφόρου οριζοντα (κυρίως στο μέτωπο από την Πρέβεζα μέχρι τη Νικόπολη) αποτελεί μια κατάσταση γνώριμη ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους παραγωγούς.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων το τελευταίο οχτάμηνο ωστόσο και τα παρατεταμένα ποτίσματα που θεωρούνται αναγκαία αν και βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου έχουν "χαμηλώσει" πολύ τον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα να αντλείται πλέον υφάλμυρο νερό.

Όπως υπογραμμίζει ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Πρέβεζας Ευάγγελος Νικολάου μπορεί το Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου να είναι ιδιαιτέρως πλεονασματικό, ωστόσο η κατάσταση στον κάμπο της Πρέβεζας είναι οριακή, αφού τα αποθέματα νερού εξαρτώνται άμεσα από τις βροχοπτώσεις.

Οι αγρότες ποτίζουν συνεχώς από την άνοιξη και τα αποθέματα δεν έχουν ανανεωθεί με αποτέλεσμα το γλυκό νερό να έχει "χαμηλώσει" και σε κάποια σημεία να φτάνει στην επιφάνεια το υφάλμυρο.Την ίδια στιγμή , παρόμοιες καιρικές συνθήκες χωρίς βροχοπτώσεις αναμένεται να επικρατήσουν και το επόμενο δεκαήμερο στην Ήπειρο γενικότερα και στην Πρέβεζα ειδικότερα, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο κ.Νικολάου υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις έτσι ώστε να αποτυπωθεί το ακριβές μέγεθος του προβλήματος που ήρθε να προστεθεί στις μεγάλες ζημιές που η παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησε στον ελαιόκαρπο αλλά και τα εσπεριδοειδή.


Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου