Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 25, 2017

Αποστολή προτάσεων με θέμα την Απασχόληση, Επιμόρφωση και Κατάρτιση στον Τουριστικό κλάδο στον Ν. Πρέβεζας που κατατέθηκε στην αν. Υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου καθώς και στους συνεργάτες του Πρωθυπουργικού Γραφείου



ΚΩΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ  OAEΔ  ΚΠΑ2 ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Η οικονομία του Νομού Πρέβεζας χαρακτηρίζεται από την υψηλή απασχόληση ανθρωπίνου δυναμικού στον πρωτογενή τομέα με βασικό πυλώνα την κτηνοτροφία και γεωργία στον αγροτικό τομέα και ακολούθως τον τομέα της επεξεργασίας και  μεταποίησης.


Επίσης ο τουρισμός αποτελεί μια πολύ σημαντική πηγή εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού. Συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε πολλούς κλάδους όπως είναι η μεταφορά, διαμονή, διατροφή, διασκέδαση κ.λπ. Δηλαδή αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό σύνθετων υπηρεσιών με πληθώρα παρεμβαλλομένων ατόμων και επιχειρήσεων ιδιωτικού αλλά και δημόσιου ενδιαφέροντος.

Γενικότερα ο τουρισμός στην περιοχή μας συνεισφέρει θετικά στο σύνολο των προϊόντων και αγαθών που παράγει η οικονομία. Η μεγέθυνση του τουριστικού φαινομένου  έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης, των επενδύσεων, της κατανάλωσης των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Έτσι αποτελεί εργαλείο τόνωσης της τοπικής οικονομίας μετακυλώντας το χρήμα αποκεντρωτικά και διαστρωματικά σε όλο το φάσμα της οικονομίας και κοινωνίας.

Η οικονομία του νομού είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την τουριστική αγορά. Ο τουρισμός ως μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων δημιουργεί τέτοιου μεγέθους οικονομικές δραστηριότητες, που καθίσταται κινητήριος δύναμη για την εισροή εσόδων, για την αύξηση της απασχόλησης, για την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, σε βαθμό που αποτελεί βασικό παράγοντα βιωσιμότητας της περιοχής. Επίσης τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη τάση αλλαγής της καταναλωτικής  συμπεριφοράς του τουρίστα, ο οποίος δείχνει πλέον να στρέφει το ενδιαφέρον του από τον μαζικό τουρισμό στην κατανάλωση διαφοροποιημένων και θεματικών μορφών τουρισμού,  επιζητώντας  συνεχώς  αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά.  
  
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η συνειδητοποίηση της κατάστασης και η προσαρμογή των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, σε ότι αφορά την  οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις του πελάτη, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Συμπερασματικά, η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας του τοπικού τουριστικού προϊόντος..

Στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Ν. Πρέβεζας και γενικότερα της Ηπείρου:
  1. Δημιουργία σχολών OAEΔ στο Νομό Πρέβεζας, με αντικείμενα εκπαίδευσης α)  Παραδοσιακός κρεοπώλης (η Φιλιππιάδα η οποία είναι κατεξοχήν μια περιοχή παραγωγής   κτηνοτροφικών προϊόντων της Ελλάδας)
      β)   Σχολή τουριστικών επαγγελμάτων με έδρα την Πάργα
  1. Κατάρτιση αλλά και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στον τουριστικό κλάδο
  2. Υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης στις ήδη υφιστάμενες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις για το ήδη υπάρχον προσωπικό με επιδότηση του ΟΑΕΔ (Προγράμματα ΛΑΕΚ)
  3. Διοργάνωση σεμιναρίων με αντικείμενα:
    • Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
    • Τουρισμός και νέες τεχνολογίες
    • Τουρισμός και περιβάλλον
    • Βιώσιμη ανάπτυξη και τουρισμός
    • Ο πράσινος τουρισμός
  4. Διάγνωση των αναγκών κάθε τοπικής αγοράς ώστε τα προγράμματα επιμόρφωσης που υλοποιούνται να έχουν άμεση σχέση με την προσφορά και την ζήτηση εργασίας (όπως για τον πρωτογενή τομέα τυποποίηση λαδιού εσπεριδοειδών και βιολογικών προϊόντων).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου