Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2017

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, Γιώργος Ζάκας - Να εγγυηθούμε την λειτουργία της Περιφέρειας


Σε μια συζήτηση με έντονη την οικονομική διάσταση της λειτουργίας της Περιφέρειας το μέλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Γιώργος Ζάκας εξέφρασε την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό του για το πώς θα διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού και η χρηστή διοίκηση με τους χαμηλούς ρυθμούς ενσωμάτωσης εσόδων και εξόδων μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Παραθέτουμε πιο κάτω την τοποθέτησή του στην συζήτηση του 2ου θέματος της τακτικής συνεδρίασης για την έγκριση της 3μηνιαίας έκθεσης αποτελεσμάτων προϋπολογισμού-Γ΄ τρίμηνο του 2017.       

Είναι αλήθεια ότι λόγω και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας   προκύπτουν εγγενείς αδυναμίες και δυσχέρειες στην προσπάθεια εφαρμογής και πιστής τήρησης του προϋπολογισμού.

Το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία τα τελευταία χρόνια, επέφερε σημαντική απομείωση των κρατικών εσόδων με δυσμενείς κλιμακωτές μειώσεις στις επιχορηγήσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Διαπιστώνουμε ότι τα έσοδα το Γ΄τρίμηνο κυμάνθηκαν σε 35.744.683,00 € και σε ποσοστό 37,8% επί του εγκριθέντος προϋπολογισμού των 96.406.670, 00 €, και αντιστοίχως τα έξοδα  σε 46.752.672,00 € και ποσοστό 33,29% επί του εγκριθέντος προϋπολογισμού των 140.437.215.00 €.

Με δεδομένη την φυσιολογική διακύμανση του Γ’ τριμήνου στο 75% η τουλάχιστον κοντά σε αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε μια τεράστια απόκλιση που γεννάει έντονο προβληματισμό και αβεβαιότητα.

Οι ρυθμοί αυτοί εκτέλεσης του προϋπολογισμού δεν μπορούν να εγγυηθούν σε επίπεδο ετήσιας λειτουργίας την χρηστή διοίκηση και την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και οι συνακόλουθες μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που ξεπερνούν ήδη το 65% στα 7 τελευταία χρόνια φέρνουν όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μπροστά σε πλήρη αδιέξοδα για την διασφάλιση των αναγκαίων πόρων και την προσφορά υπηρεσιών που είναι αδιανόητο υπό τις σημερινές συνθήκες να περιορίζονται και να στερούνται από τους πολίτες που στενάζουν σε ένα καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης.

Στα πλαίσια αυτά και με δεδομένη την βασικότερη αρχή της αξιόπιστης τήρησης του προϋπολογισμού ώστε αυτός να είναι ρεαλιστικός, εφαρμόσιμος και ισοσκελισμένος πρέπει και οφείλει η περιφερειακή αρχή να ιεραρχήσει τις ανάγκες σε έργα και υπηρεσίες με φειδώ και με βάση τις άμεσες προτεραιότητες.

Η βασική αρχή της δικής μας συμμετοχής στην οικονομική προοπτική της Περιφέρειας είναι η εμπεριστατωμένη κριτική
για τις κατευθύνσεις, τον σχεδιασμό και την προοπτική της Περιφέρειας που θα πρέπει να στοχεύουν σε μια ανάπτυξη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της Ηπειρώτικης κοινωνίας.

Εν προκειμένω και χωρίς να έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις μας για την διαδικασία του προγραμματισμού των μικρών και κυρίως των μεγάλων έργων που ακολουθεί η Περιφερειακή αρχή εμείς θα ψηφίσουμε λευκό θέλοντας να αναδείξουμε την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που προκύπτει από την ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που έχει αντίκτυπο στην λειτουργία της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου