Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2017

Στα "πολύ μαλακά" κατηγορούμενος από την Άρτα για διακίνηση σκληρών ναρκωτικών στην Άρτα μέσω Καλαμάτας


Η τοξικομανία τούς έσωσε από τις υψηλές ποινές


«Ασπροπρόσωπους» έβγαλε η ελαφρυντική περίσταση της τοξικομανίας τη συντριπτική πλειοψηφία των 14 κατηγορουμένων, η δίκη των οποίων είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.


Όλοι κρίθηκαν αθώοι για τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και μόνο τρεις κρίθηκαν ένοχοι για συγκρότηση συμμορίας.

Σε όλους δόθηκε η δυνατότητα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη ή δόθηκε αναστολή στην ποινή τους και έτσι ακόμα και όσοι ήταν προσωρινά κρατούμενοι, σύντομα αποφυλακίζονται, αν δεν εκτίουν κάποια άλλη ποινή.


Μέλη συμμορίας 

Κατηγορούμενοι ήταν 12 άντρες και 2 γυναίκες, εκ των οποίων οι 6 είχαν προφυλακισθεί. Η υπόθεση για την Αστυνομία άρχισε να αποκαλύπτεται τον Αύγουστο του 2016, όταν έγινε ανώνυμη καταγγελία ότι δύο από τους κατηγορουμένους ασχολούνται με την καλλιέργεια χασίς. Έτσι, αποφασίσθηκε να γίνει επισύνδεση τηλεφώνων και ακολούθησε 4μηνη παρακολούθηση.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε τότε περιελάμβανε συνολικά 283 άτομα, ενώ από αυτά παραπέμφθηκαν σε δίκη τα 14 για συσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 4/12.

Το πρωί η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Ο 54χρονος κατηγορούμενος ως αρχηγός και ο 32χρονος που επίσης κατηγορούνταν ως υπαρχηγός είπαν στις απολογίες τους ότι είναι χρόνιοι χρήστες σκληρών ναρκωτικών και ποτέ δεν πούλησαν στο πλαίσιο του να βγάλουν χρήματα. Παραδέχθηκαν μόνο συναλλαγές ναρκωτικών μεταξύ χρηστών, ώστε να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Μάλιστα, ο 55χρονος που έχει συλληφθεί αρκετές φορές για υποθέσεις ναρκωτικών και αυτή τη φορά στη δικογραφία εμφανιζόταν να έχει 170 συναλλαγές για ναρκωτικά, δήλωσε στο δικαστήριο πως μόνο για δική του χρήση ήθελε 5 γραμμάρια κοκαΐνης ή ηρωίνης ημερησίως.

Αμφότεροι κρίθηκαν ένοχοι για σύσταση συμμορίας και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών ως τοξικομανείς. Καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση 6 ετών έκαστος με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και τον όρο να παρουσιάζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους.

Ένοχος για συμμετοχή στη συμμορία κρίθηκε κι ένας τρίτος κατηγορούμενος, ο οποίος στις συνομιλίες είχε καταγραφεί να πηγαίνει μαζί με τους δύο προηγούμενους στην Αθήνα και να αγοράζουν ναρκωτικά. Για τη διακίνηση ναρκωτικών επίσης κρίθηκε ένοχος ως τοξικομανής και δικάσθηκε σε φυλάκιση 5 ετών με 3ετή επιτήρηση από επιμελητή κοινωνικής αρωγής και την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σε μη τοξικομανή η υψηλότερη ποινή

Η υψηλότερη ποινή επιβλήθηκε σε κατηγορούμενο ο οποίος επίσης έχει απασχολήσει πολλές φορές με υποθέσεις ναρκωτικών, όμως δεν έχει κριθεί επίσημα με ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ως τοξικομανής. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 9 ετών για συμμετοχή στη συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών, όμως δέχτηκε το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη με τον όρο να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών ως τοξικομανείς κρίθηκε και ζευγάρι από την Αθήνα, με το οποίο φαινόταν να έχουν δοσοληψίες ο 54χρονος και 32χρονος. Ο άντρας δικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και τον όρο να παρουσιάζεται μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ η γυναίκα του σε φυλάκιση 4 ετών με 3ετή επιτήρηση από επιμελητή και την έφεση, επίσης, να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατηγορούμενος, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης από την Άρτα [με υπερασπιστή τον δικηγόρο Αρτας Δημητριο Λαμπράκη] που διακινούσε στην περιοχή της Αρτας κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως ως υπότροπος

Οι 4 υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για διακίνηση ως τοξικομανείς και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
Θαρρος news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Facebook, πολλές από τις αναρτήσεις μας, είναι πιθανόν να μην σας εμφανίζονται στο news feed τόσο συχνά όσο παλιότερα. Προκειμένου να μην χάνετε καμία από τις αναρτήσεις μας, ακολουθήστε την παρακάτω απλή διαδικασία:
– Στη σελίδα του PrevezaBest στο Facebook, Επιλέξτε το κουμπί ‘Ακολουθείτε‘ και στη συνέχεια την επιλογή ‘Να Εμφανίζονται πρώτα‘