Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Μαΐου 26, 2018

ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Ευχαριστίες για ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού



Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Πρέβεζας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε μια σειρά συμπολιτών μας και πιο συγκεκριμένα στις κυρίες Σαφέτ Μαυρομμάτη και Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου καθώς και στους κυρίους Γιώργο Μουστάκη και Θεόδωρο Μπομποτσάρη για τη συνεργασία τους με σκοπό την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού που έχουν στην κατοχή τους.

Η ιδιαιτερότητα των παραπάνω δωρεών έγκειται στην ύπαρξη μιας ποικιλίας οθωμανικών έγγραφων του τέλους του 19ου ή των αρχών του 20ου αι., πριν την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Η αναγνώριση του είδους των εγγράφων αυτών δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της κας Φωτεινής Χαιρέτη η οποία είναι ερευνήτρια των ΓΑΚ – Αρχείων Ν. Πρέβεζας και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς γνωρίζει την οθωμανική γραφή και την τουρκική γλώσσα. Της εκφράζουμε και δημοσίως τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες.

Πρόκειται κυρίως για ληξιαρχικά έγγραφα, «ταπού», δηλ. τίτλους μεταβίβασης δικαιώματος χρήσης δημόσιας γης και έγγραφα που σχετίζονται με δάνεια από την οθωμανική Αγροτική Τράπεζα (Ziraat Bankası) τα οποία προέρχονται από τα οικογενειακά αρχεία των παραπάνω συμπολιτών μας.

Αναλυτική παρουσίασή τους θα πραγματοποιήσει προσεχώς σε επιστημονικό περιοδικό η κα. Φωτεινή Χαιρέτη. Αξίζει όμως να παρουσιάσουμε κάποια ενδεικτικά έγγραφα προκειμένου να καταδειχθεί το είδος των τεκμηρίων που μπορεί να βρεθούν στην κατοχή ενός ιδιώτη στην πόλη μας.

Από το αρχείο του κ. Θεόδωρου Μπομποτσάρη παρουσιάζουμε ένα πιστοποιητικό γέννησης (εικ. 1). 


Από το αρχείο του κ. Γιώργου Μουστάκη παρουσιάζουμε ένα «ταπού» (εικ. 2). 


Τέλος, από  το αρχείο της κας Βικτωρίας Παπαγεωργίου - Τζούρου παρουσιάζουμε ένα γραμμάτιο δανείου της οθωμανικής Αγροτικής Τράπεζας (Ziraat Bankası) με ετήσιο τόκο 6% (εικ. 3) 


καθώς και μια απόδειξη πληρωμής δόσης του δανείου (εικ. 4).  



Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο αρχειακό υλικό της κας Σαφέτ Μαυρομμάτη, η οποία έθεσε στη διάθεσή μας διάφορα οικογενειακά τεκμήρια, τα περισσότερα σχετικά με τον πατέρα της, τον γνωστό σκιτσογράφο Αλή Ντίνο. Ανάμεσα σε αυτά, βρίσκεται και ένα χειρόγραφο τετράδιο με σημειώσεις στα τουρκικά και στην οθωμανική γραφή, τα ελληνικά και τα γαλλικά. Πολλές καταχωρήσεις του τετραδίου φαίνεται να συνδέονται με τη σταδιοδρομία σε οθωμανικά αξιώματα του παππού του Αλή Ντίνο, Αμπιντίν.

Με αφορμή την παραπάνω συνεργασία, απευθύνουμε πρόσκληση σε όσους συμπολίτες μας ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα έγγραφα να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μας (mail@gak.pre.sch.gr ή στο τηλ. 26820-24662) για να εξετάσουμε μια πιθανή ψηφιοποίηση του υλικού τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου