Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιουνίου 21, 2018

Την «Προστασία & κήρυξη τμημάτων Ενετικού Ελαιώνα ως ιστορικού τόπου και παραδοσιακού ελαιώνα», ζητά ο Π.Σ. "ΠΡΕΒΕΖΑ"



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΡΕΒΕΖΑ», από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα, καταβάλλει –στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του- συστηματική προσπάθεια για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) της πόλης της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής της.


Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί ο Ελαιώνας που φυτεύθηκε από τους Ενετούς το 18ο αιώνα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ενετοκρατίας στην περιοχή. Δυστυχώς, ελάχιστα τμήματά του πλέον διατηρούνται στις παρυφές της πόλης, καθώς η αλόγιστη εκρίζωση των ελαιοδένδρων, με σκοπό την οικοπεδοποίηση ή την γεωργική εκμετάλλευση της γης, οδήγησε στη σταδιακή συρρίκνωσή του.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθεί η πλήρης εξαφάνισή του, ο Σύλλογος προτείνει εκτάσεις / αγροτεμάχια Διανομής Μύτικα, στα οποία διατηρούνται ακόμη και σήμερα υπεραιωνόβια ελαιόδενδρα που φυτεύθηκαν κατά την Ενετοκρατία, να κηρυχθούν ως «ιστορικός τόπος» και ως «παραδοσιακός ελαιώνας». Τα εν λόγω αγροτεμάχια αποτελούν δημόσιες εκτάσεις, καθώς ανήκουν στην πρώην Τοπική Κοινότητα Μύτικα ή στην Εκκλησία και βρίσκονται εντός της Α΄ Ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, στις νότιες παρυφές του ρωμαϊκού τείχους. Ανάλογες ενέργειες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για τον ιστορικό ελαιώνα της Άμφισσας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Δελφικού τοπίου (Σχετικά βλ. «Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας», Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020).

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα επιτευχθεί η διάσωση των μικρών εναπομεινάντων τμημάτων του ενετικού Ελαιώνα, ώστε να παραδοθούν στις μελλοντικές γενεές.

Σας επισυνάπτουμε και παλαιότερη πρόταση του «Συλλόγου Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας», η οποία φαίνεται δεν έτυχε της ανάλογης αξιολόγησης, με σκοπό να υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική λύση για τη διάσωση τμήματος του ιστορικού ελαιώνα.

Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Πρόεδρος                                                                                                   Η Γραμματέας
κ.α.α
Κων/νος Λογοθέτης                                                                               Θεοδοσία Κατσικοβόρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου