Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Ιουλίου 13, 2018

Συντονιστής ΝΕ Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδήμος "Μεγάλη μέρα η 12/7/2018 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση"


Μεγάλη μέρα η 12/7/2018 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη 1» με 150 ψήφους υπέρ του και 123 ψήφους εναντίον του. Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους. 

Η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός Δημοκρατίας, Αποκέντρωσης και Λαϊκής Συμμετοχής, φορέας λαϊκής εξουσίας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κυριάρχησαν αντιλήψεις που την ήθελαν ως συμπλήρωμα η και εργαλείο του κεντρικού κράτους. Το εκλογικό σύστημα που ίσχυε μέχρι χτες έδινε πλαστές πλειοψηφίες στον πρώτο συνδυασμό καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ισότητας στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» Αδιαφάνεια, έλλειψη ελέγχου, απουσία λαϊκής συμμετοχής μετέτρεψαν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Οργανισμούς Τοπικών Αρχόντων .

Η μεταρρύθμιση αυτή είναι μέρος της συνολικής αναδιάρθρωσης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας, που είχε ανάγκη ο τόπος, στοχεύει σε ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγεί στην αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας και στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας λόγω της συμμετοχής των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι ο «Κλεισθένης 1» πολεμήθηκε λυσσαλέα απ’ αυτούς που ξεβολεύονται από την ασυδοσία τους, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για μια νέα περίοδο στον θεσμό με δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή, αποκέντρωση και προγραμματικές συμφωνίες. 

Καιρός λοιπόν να διαμορφωθεί και στην Πρέβεζα ένας άξονας συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο που θα αποτελέσει τον κορμό για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στόχος οι δυνάμεις αυτές να έχουν αποτελεσματική παρουσία σε τοπικό επίπεδο, να διορθώσουν τις μέχρι σήμερα λανθασμένες ενέργειες και επιλογές. Αυτό σημαίνει ευρύτερες δυνατές συνεργασίες με προγραμματικές συγκλίσεις και αξιόπιστους όρους που θα είναι καθαροί στους πολίτες, οι οποίοι θα συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στα τοπικά-αυτοδιοικητικά δρώμενα.


Δημήτρης Παπαδήμος

Συντονιστής ΝΕ Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου