Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

ΠΡΕΒΕΖΑ: 8 φωλιές χελωνών Καρέτα Καρέτα εντποπίστηκαν στην παράκτια ζώνη από Μύτικα μέχρι Καστροσυκιά


Ευχάριστα νέα για το οικοσύστημα της περιοχής μας φέρουν τα στοιχεία που έχει συλλέξει από το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονια στην παράκτια ζώνη του Ιονίου Πελάγους ο Σύλλογος Αρχέλων.
Όπως μετέδωσε η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας οι επιστήμονες του Αρχέλων εντόπισαν 8 φωλιές χελωνών Καρέτα Καρέτα στην παράκτια ζώνη από Μύτικα μέχρι Καστροσυκιά αριθμός αρκετά μεγάλος εάν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη “ζώνη” δεν είχε καταγραφεί στα σημεία φωλεοποίησης των συγκεκριμένων χελωνών.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα τηλεμετρίας που ο Αρχέλων υλοποιεί από το 2002 στον Αμβρακικό Κόλπο και αφορά την παρακολούθησης θαλασσίων χελωνών με δορυφορικούς πομπούς. Οι εθελοντές -ερευνητές επιβαίνουν σε φουσκωτή βάρκα και συλλαμβάνουν τις χελώνες με την τεχνική του «ροντέο» (πηδούν από το σκάφος εν κινήσει πάνω στην χελώνα). Οι χελώνες αφού πιαστούν, ανασύρονται επί του σκάφους για συλλογή στοιχείων (μαρκάρισμα, μετρήσεις, δείγματα, GPS, κλπ) και αφήνονται ελεύθερες μετά από 15 λεπτά. Το πρόγραμμα του Αμβρακικού κόλπου δίνει δυνατότητες πολύ συχνής επαφής με τις θαλάσσιες χελώνες και γίνεται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

(Φωτο αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου