Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2018

Πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου


Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου η 1η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.


Στο τέλος της συνεδρίασης μεταξύ της Υπουργού και του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, υπογράφηκε πλαίσιο συνεργασίας Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, αφού καλωσόρισε την Υπουργό, τουw Δημάρχους, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τους Προέδρους των Επιμελητήριών και τους εκπροσώπους των άλλων φορέων,   υπογραμμίζοντας ότι σήμερα ξεκινά μια τεράστια προσπάθεια. «Έχουμε εδώ τους εκπροσώπους 15 φορέων, με τους οποίους   θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, δίνοντας εκτός από αρχαιολογικές και αναπτυξιακές κατευθύνσεις».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά στις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί για την υλοποίηση του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας την καινοτομία του, το είχε εγκρίνει προς υλοποίηση πριν ακόμη οριστικοποιηθεί το ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου.  Επίσης εξήρε τη συμβολή όλων όσοι συνέβαλαν  στην προώθηση και υλοποίηση του προγράμματος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρο Μπένο.

Η Υπουργός κ. Λυδία Κονιόρδου στην  τοποθέτησή  της μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε σαν ένας οραματισμός και πλέον είναι μια κατάκτηση. Ο πολιτισμός μας, η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά μας είναι ένας μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Ως προς ένα βασικό στόχο του προγράμματος που αφορά την αποκατάσταση και ανάδειξη κάποιων από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής, το ΥΠΠΟΑ αποτελεί κύριο συμμέτοχο του εγχειρήματος από τα πρώτα κιόλας βήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά μας με την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των υψηλών προδιαγραφών των πολιτιστικών προϊόντων και της εργασίας των χειροτεχνών που αναπτύσσονται σε κάθε τόπο και συνδέονται με βιώσιμο τρόπο με τους αρχαιολογικούς χώρους. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι σύμφωνη με τη γενικότερη στρατηγική του Υπουργείου για τον πολιτισμό και την δίκαιη ανάπτυξη. Επίσης Θα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις γύρω από αυτά τα έργα που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους, με υποδομές ώστε να εξασφαλιστούν οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις κατά τόπους Εφορείες».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος, έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, αλλά και στο σχεδιασμό που σταδιακά ξεδιπλώνεται.   

«Πρόκειται  για ένα δημιούργημα που  το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Είναι ο, τι πιο καινοτόμο γίνεται παγκοσμίως. Είναι μια συμφωνία συνεργειών», ανέφερε μεταξύ άλλων,  κάνοντας αναλυτική αναφορά και σε ιδιωτικούς φορείς  οι οποίοι συνέδραμαν έως τώρα την προσπάθεια.

«Θέλω να ευχαριστήσω – συνέχισε- μέσω του Περιφερειάρχη όλους τους Ηπειρώτες γιατί με βοηθήσατε να αγαλλιάσει η ψυχή μου εδώ στην Ήπειρο και να ξετυλίξει τα πιο τρελά της όνειρα. Το πρόγραμμα αυτό είναι ολιστικό. Φέρνει τη μεγαλύτερη «προίκα» της πατρίδας μας - το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα – στο κέντρο της ζωής, της ανάπτυξης και της αειφορίας. […] Απευθύνω έκκληση να αγκαλιάσετε αυτό το πρόγραμμα. Είστε εσείς που θα το πάτε μπροστά. Σας καλώ να το βάλετε στην ψυχούλα σας. Να το παλέψουμε όλοι μαζί».

Ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Στράτος Ιωάννου, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

«Υπήρξε ένα αγκάλιασμα από την αρχή,  από όλους τους φορείς και όλη την κοινωνία, αυτής της διαδικασίας. Θεωρώ πολύ σημαντική την εξωστρέφεια των ανθρώπων που εργάζονται στις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ήθελαν  να βγάλουν προς τα έξω αυτό που παρήγαγαν και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Παράλληλα με το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα ξεκίνησε και μια διαδρομή δουλειάς από όλους μας. Φτάσαμε ως εδώ γιατί υπήρχε από την αρχή η πολιτική βούληση του Περιφερειάρχη, να  δεσμευτούν 39  εκ. ευρώ από τα συνολικά 220 εκ. του ΕΣΠΑ  για αυτή  την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Χωρίς αυτό δεν θα γινόταν τίποτε. Έτσι σήμερα γιορτάζουμε το ξεκίνημα αυτής της διαδρομής».

Στο Συμβούλιο Φορέων συμμετέχουν οι: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Ιωαννιτών, Δήμος Δωδώνης, Δήμος Αρταίων, Δήμος Πρέβεζας, Δήμος Φιλιατών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Σωματείο «Διάζωμα», Επιμελητήρια Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., Ένωση Αγροτών- Γεν. Αγροτ. Συνεταιρισμός Ιωαννίνων, Μουσείο Αργυροτεχνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου