Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2018

Ο Γ. Βρούτσης ξεσκεπάζει -με την ομιλία του στη βουλή- τη μεγάλη εξαπάτηση και υποκρισία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων



Ομιλία του Βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις».


ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν διαχρονικά σε μια βασική αρχή, ότι βασική αντηρίδα της δημοκρατίας είναι ο Κοινοβουλευτισμός. Άρα, η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτάται άρρηκτα και από την ποιότητα του Κοινοβουλευτισμού.

Υπηρετώ το πολιτικό σύστημα της χώρας με την ιδιότητα του Βουλευτή από το 2007 ανελλιπώς. Μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια, πάντα με γνώμονα την αλήθεια, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία να στέκομαι από του Βήματος της Βουλής και τοποθετούμαι ενώπιον όλων των πτερύγων της Βουλής και των συναδέλφων, κυρίως όμως του ελληνικού λαού.

Με λύπη μου θέλω να κάνω μια διαπίστωση στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, μια διαπίστωση που έχει να κάνει με την για πρώτη φορά κοινοβουλευτική διολίσθηση. Και το λέω αυτό, γιατί για δεκαετίες τώρα, μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα, μέσα από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είχαμε καταφέρει ως πολιτικό σύστημα να έχουμε τις διαφορές μας, πολιτικές και ιδεολογικές -και αυτή είναι και η ομορφιά της δημοκρατίας-, να διασταυρώνουμε τα ξίφη των ιδεών με τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και οι πολίτες, ο κόσμος να βγάζει τα συμπεράσματά του και να καταλήγει τελικά εκεί που πιστεύει ότι είναι το ορθότερο και το καλύτερο.

Τι συμβαίνει για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό που είχαμε καταφέρει ως πολιτικό σύστημα ταυτόχρονα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι στοιχειωδώς, πέρα από τις πολιτικές διαφορές, υπήρχε ένα σημείο στο οποίο ήμασταν αξιόπιστοι, ήταν αξιόπιστο όλο το πολιτικό σύστημα, όλα τα προηγούμενα κόμματα: τα στοιχεία. Συμφωνούσαμε σε βασικά πράγματα, όπως είναι τα στοιχεία, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα. Έ, λοιπόν, αυτό για πρώτη φορά ανετράπη με τον ΣΥΡΙΖΑ, που μόνιμα διαστρεβλώνει την αλήθεια, λέει ψέματα και παραποιεί ακόμη και τα στοιχεία. Αποκορύφωμα. Την περασμένη Πέμπτη, κυρία Υπουργέ Εργασίας, ο Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, απ’ αυτό εδώ το Βήμα, εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη, ότι εάν και εφόσον γίνει Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης θα απελευθερώσει τις απολύσεις, δηλαδή θα φέρει τις ομαδικές απολύσεις.

Ενημερώσατε τον Πρωθυπουργό, κυρία Υπουργέ, ότι ψηφίσατε εσείς ομαδικές απολύσεις για πρώτη φορά στην ιστορία του Εργατικού Δικαίου της χώρας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέτω το ν. 4472/2017, το άρθρο 17.

Στην ιστορία του Εργατικού Δικαίου της χώρας οι ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις έχουν την υπογραφή Αλέξη Τσίπρα, Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το καταθέτω, μπας και ενημερωθείτε οι συνάδελφοι εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και τουλάχιστον να συνεννοηθούμε στα βασικά. Αυτό το οποίο δεν είχε φέρει καμία κυβέρνηση εις βάρος των εργαζομένων -γιατί είναι απαράδεκτη η διάταξη για ανεξέλεγκτες ομαδικές απολύσεις- το έφερε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βάζετε τον Πρωθυπουργό να εγκαλεί τον κ. Μητσοτάκη ότι εάν γίνει Πρωθυπουργός, θα φέρει νόμο, τον οποίο έχετε ήδη κατοχυρώσει στο Εργατικό Δίκαιο της χώρας; Πώς να το πούμε αυτό; Δεν είναι κοινοβουλευτική διολίσθηση; Δεν είναι παρακμή της Δημοκρατίας;

Προχωρώ στα υπόλοιπα. Βεβαίως, εμείς δεν είμαστε του «ΟΧΙ» σε όλα. Όταν, όμως, ακούω τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους αγαπητούς συναδέλφους να λένε ότι στα τρεισήμισι χρόνια αποκαταστάθηκε η νομιμότητα στην αγορά εργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιέμαι: Αυτό εδώ είναι το κείμενο, με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, το «Άρτεμις», που ως Υπουργός είχα την καλή πρόθεση -και αυτό ήταν η δουλειά μου και το έργο μου- να βγάλω για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

«Άρτεμις», Δεκέμβριος 2017, με στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ για την αδήλωτη εργασία. Για ακούστε. Η αδήλωτη εργασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Φεβρουάριο του 2013, πράγματι θα συμφωνήσουμε, είχε εκτοξευθεί στο 40,47%. Ονόμαζα και συνεχίζω να ονοματίζω την αδήλωτη εργασία ως οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα και έδωσα τη μάχη τότε, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, για να την καταπολεμήσουμε στο βαθμό που μπορούμε, διότι δεν υπάρχει μαγικό κουμπί τη στιγμή που υπάρχουν οι ανθρώπινες σχέσεις, για να καταπολεμηθεί. Το 40,47% έπεσε, με δικά σας στοιχεία, τον Δεκέμβρη του 2014 στο 13,82%. Και τον Δεκέμβριο του 2017, με δικά σας στοιχεία, του ΣΥΡΙΖΑ, τρία χρόνια μετά, μόλις στο 11,65%.

Τι σημαίνει αυτό; Σε δύο χρόνια, με μέτρα που πήραμε, με αποφασιστικότητα, με γενναιότητα, με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, μειώσαμε 26,65% την αδήλωτη εργασία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μαχητής, υποτίθεται, υπέρ της εργατικής τάξης, μέσα σε τρία χρόνια μόλις 1,87%. Δεν το υποτιμώ. Και το 1,87% είναι ένα ποσοστό, αλλά εν πάση περιπτώσει, πείτε την αλήθεια. Δείξτε μια μεγαλοψυχία, γιατί χρειάζεται και η μεγαλοψυχία στην πολιτική. Μην είστε τόσο μικρόψυχοι. Παραδεχτείτε την αλήθεια.

Και συνεχίζω. Ακούμε τον κύριο Πρωθυπουργό περί ΕΛΣΤΑΤ, περί ανεργίας και τα υπόλοιπα. Βεβαίως, να συνεννοηθούμε και συμφωνούμε σ’ ένα νούμερο. Πράγματι, η ανεργία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον Ιούλιο του 2013, όχι τυχαία, λόγω των δομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων που είχαν η οικονομία μας και η αγορά εργασίας, είχε εκτοξευθεί στο 27,9%. Ναι, ήμουν Υπουργός Εργασίας. Κληρονόμησα μια κατάσταση, τη σέβομαι, δόθηκαν μάχες και πριν από εμένα από προηγούμενους Υπουργούς και εγώ συνέχισα στην ίδια ρότα.

Το 27,9% άρχισε να αποκλιμακώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης τον Ιανουάριο του 2015 –προσέξτε!- που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ανεργία έφτασε να έχει πέσει στο 25,7%. Προσέξτε και το εξής παράδοξο: Τον Δεκέμβριο του 2015, χωρίς να έχει βάλει πινελιά ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω στα διαρθρωτικά ζητήματα της απασχόλησης, της ανεργίας και της αγοράς εργασίας, η ανεργία είχε ήδη πέσει στο 23,9%. Είχαμε δηλαδή 4,5 μονάδες αποκλιμάκωση της ανεργίας. Τυχαία; Όχι. Ήταν το αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας που είχαν γίνει πριν από εμένα, αλλά και κατά τη διάρκεια που ήμουν κι εγώ Υπουργός Εργασίας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Την κρύβετε. Λέτε ψέματα. Παραποιείτε. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας! Είχαμε πολιτικές διαφορές, αλλά τουλάχιστον στα στοιχειώδη συμφωνούσαμε, στα νούμερα και στα στοιχεία.

Μισθοί: Ακούω, λοιπόν, τώρα περί μισθών και περί δύναμης των εργαζομένων. Για ακούστε, με στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι -ό,τι διαβάζω είναι στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ-, στοιχεία του ΕΦΚΑ για τους μισθούς. Ο μέσος μισθός, ο καθαρός μισθός πριν τους φόρους, για τη μερική απασχόληση, ξέρετε πόσο είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο τον ρίξατε; Στα 333,9 ευρώ. Αυτός είναι ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης. Και πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στην Ελλάδα με μέσο μισθό μερικής απασχόλησης; Το ένα τρίτο. Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους εργάζεται με μερική απασχόληση, παρεμπιπτόντως με ευέλικτες μορφές εργασίας, που ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έλεγε -και έχει δίκιο το ΚΚΕ που πολλές φορές που τρολάρει τις δηλώσεις σας- ότι θα καταργήσετε τις ευέλικτες μορφές με έναν νόμο και ένα άρθρο.

Προχωράω. Ποιος είναι ο μέσος καθαρός μισθός, πάλι με στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Δεκέμβριο του 2017 όλης της απασχόλησης, όλων των εργαζομένων; Ο μέσος καθαρός μισθός είναι 784,8 ευρώ των εργαζομένων στη χώρα, με στοιχεία του ΕΦΚΑ του Δεκεμβρίου του 2017.

Και ακούστε τι κάνετε, για να συνεννοηθούμε σε αυτήν την Αίθουσα, να σταματάτε να παραποιείτε την αλήθεια, να παραχαράζετε τα δεδομένα και ό,τι έχετε δημιουργήσει μπροστά στην αγορά εργασίας: Τα 9.545 ευρώ αφορολόγητο που παραλάβατε από τον Δεκέμβριο του 2014, από την προηγούμενη Κυβέρνηση, θα πάνε 1η Ιανουαρίου του 2020 στα 5.680 ευρώ. Η απόκλιση αυτή των 3.865 ευρώ με 20% που προβλέπεται ο συντελεστής, είναι απώλεια 773 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό, με βάση τα στοιχεία που είπα πριν; Όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα χάσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ έναν μισθό και όλοι οι συνταξιούχοι μία σύνταξη μόνο από αυτό, κυρία Υπουργέ.

Και φτάνω τώρα στο επίμαχο σημείο, το οποίο είναι νομίζω η κορύφωση μιας διαδικασίας για την οποία σήμερα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει, αλλά προς το παρόν δεν απαντά.

Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που θα σας δείξω τώρα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αυτό που κρατάω, είναι η πρώτη και μοναδική αναλογιστική μελέτη που είχε η Ελλάδα το 2014, που έδειχνε ότι το σύστημα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060, με την υπογραφή του IMF, με την υπογραφή των θεσμών, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη δική μου ως Υπουργού, ο οποίος μέτρησα όλες τις προσαρμογές του ασφαλιστικού από το 2010 έως και το 2014, έγινε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή όλη η μελέτη και η ζήτηση και η ζύμωση στην Ευρώπη και υπολογίστηκε με τις πιο δύσκολες παραδοχές. Όταν παρουσιάστηκε η μελέτη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ την αμφισβήτησε. Δεν αποδέχτηκε τη μελέτη.

Τι έλεγε η μελέτη, για να τα ακούν οι συνταξιούχοι, να ξέρουν γιατί τους κόπηκε η σύνταξη και γιατί θα τους κοπεί, δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται και πάλι; Και εδώ είναι το μέγεθος της υποκρισίας και για άλλη μια φορά του ψέματος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διότι αυτή η μελέτη έδειχνε ότι μετά τις πράγματι περικοπές και με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, είχε επέλθει ισορροπία στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Δεν χρειαζόντουσαν άλλες μειώσεις. Και υπέγραφε και η ίδια η τρόικα, όπως τη λέμε τώρα «θεσμοί», ότι μέχρι το 2060 ήταν ισορροπημένο το σύστημα.

Να, λοιπόν, εδώ η καινούργια μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η καινούργια μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε πριν έναν μήνα. Την αποδέχεστε; Βεβαίως και την αποδέχομαι. Δεν μπορούμε να πούμε ψέματα. Είναι η νέα μελέτη που βγήκε τρία χρόνια μετά, με τις προσαρμογές που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τι κάνει; Αυτή η μελέτη δείχνει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το σύστημα είναι πάλι βιώσιμο μέχρι το 2060, αλλά ενσωματώνει μέσα πλέον μειώσεις 35% στις κύριες και 44% στις επικουρικές συντάξεις. Ένα πολιτικό παράδοξο, οικονομικό: Δύο μελέτες, βιώσιμες και οι δύο μέχρι το 2060, η μία όμως έχει ενσωματώσει μέσα τις νέες μειώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ερώτηση: Γιατί; Διότι γκρεμίσατε την οικονομία το 2015. Έπεσε το δημοσιονομικό υπόδειγμα της χώρας, γκρεμίστηκε το ΑΕΠ και αναγκαστήκατε πλέον να οδηγηθείτε σε νέες, άδικες και αχρείαστες μειώσεις. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά παίζετε με την υπομονή, με την απόγνωση που έχετε φέρει τους συνταξιούχους τη χώρας.

Για κοιτάξτε, λοιπόν, για να συνεννοηθούμε. Επικαλείστε και λέτε ότι αυτές οι μειώσεις, από τις οποίες έχουν γίνει οι μισές -διότι με τον νόμο Κατρούγκαλου 4287/16 οι μειώσεις για τους νέους συνταξιούχους ξεκίνησαν ήδη, 35% οι κύριες και 44% οι επικουρικές, για όλους τους νέους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2016- με τον ν. 4472/17, κυρία Υπουργέ -δικός σας νόμος, της Κυβέρνησής σας, που είναι και εκτός τρίτου μνημονίου- έρχονται οι νέες μειώσεις που αφορούν την προσωπική διαφορά. Οι μειώσεις θα είναι τρομακτικές, μία στις τρεις συντάξεις για όλους τους υφιστάμενους συνταξιούχους και μία επικουρική σύνταξη. Και λέτε ότι δεν θα τις εφαρμόσετε, κάτι που ψηφίσατε μόνοι σας, κάτι που αποφασίσατε μόνοι σας, κάτι που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, κάτι που εξήγησε γιατί ήταν αχρείαστο και άδικο για τους συνταξιούχους. Και προσέξτε, οι μειώσεις αυτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει και στο ολιστικό πρόγραμμα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επικαλείστε και θριαμβολογείτε, και στην αναλογιστική μελέτη που έδειξα πριν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ψηφίσαμε πριν έναν μήνα.

Καταθέτω, λοιπόν, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας για να φανεί η κοροϊδία και η υποκρισία, εμείς πρώτοι ως Νέα Δημοκρατία αυτό που δεν ψηφίσαμε, αυτό που λέτε εσείς ότι θα καταργήσετε, την τροπολογία με όλους τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για να σταματήσετε τις άδικες και αχρείαστες μειώσεις στις συντάξεις που φέρατε εσείς εναντίον των συνταξιούχων. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, κυρία Υπουργέ, σήμερα σε αυτήν τη διαδικασία, σε αυτήν την Αίθουσα, ψηφίστε την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστε επιτέλους μία φορά και κάντε το χρέος σας με αλήθεια και εντιμότητα στον ελληνικό λαό. Αρθείτε μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, κάτι που δεν κάνατε επί τριάμισι χρόνια.
Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου