Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 23, 2018

Επίσημα Φθινόπωρο από χθες το βράδυ – Μικραίνει κι άλλο η μέρα


Τα ξημερώματα της Κυριακής, 23/09/2018, στις 4:54 ώρα Ελλάδας, έλαβε χώρα η φθινοπωρινή ισημερία και άρχισε επίσημα το Φθινόπωρο του 2018 στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας, ενώ αντίστροφα στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει η άνοιξη.

Κατά την φθινοπωρινή ισημερία ο ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι ίδια. Από την Κυριακή στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το χειμερινό ηλιοστάσιο (22 Δεκεμβρίου), ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.
Στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα η «ίση μέρα-ίση νύχτα» θα συμβεί λίγες μέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, η «ισοπαλία» μέρας-νύχτας συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον ισημερινό της γης. Στις άλλες περιοχές που βρίσκονται είτε πάνω είτε κάτω από τον ισημερινό, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την «ισημερία». Έτσι, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του ισημερινού, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» αναμένεται να συμβεί μετά από τέσσερις μέρες.
Το όνομα «ισημερία» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).
Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (Πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου