Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 24, 2018

ΠΡΕΒΕΖΑ: Παρουσιάστηκαν τα οφέλη από την δημιουργία του Open Mall στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου


Με έξι ζητήματα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας 24/9 το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πρέβεζας.


Βέβαια, τα θέματα της ατζέντας τα οποία ξεχώρισαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ήταν, "Παρουσίαση του σχεδίου  «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» Open Mall, του σχεδίου και των σχετικών συνοδευτικών μελετών της πόλης Πρέβεζας από εκπρόσωπο του Δήμο Πρέβεζας.
2. Αποδοχή της πρόσκλησης του Δήμου Πρέβεζας για τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Πρέβεζας από κοινού με το Δήμο για το Πρόγραμμα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου. Και στα δύο ζητήματα εισηγητής ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ.Μπούρης.



Μάλιστα, για τον λόγο αυτό στην συνεδρίαση, έπειτα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου παραβρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ.Γιαννουλάτος, ο προστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου, κ.Σακκάς, καθώς και η ειδική σύμβουλος του Δήμου, κ.Βασικά.


Εισαγωγικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας, Γιάννης Μπούρης ανέφερε: Έχουμε κοντά μας τους εκπροσώπους του Δήμου Πρέβεζας, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν την περιοχή παρέμβασης η οποία θα δημιουργηθεί το Open Mall (ανοιχτό κέντρο εμπορίου) και παράλληλες τις συνοδευτικές μελέτες οι οποίες είναι προαπαιτούμενες για την υποβολή της πρότασης. 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πρέβεζας, Ευάγγελος Γιαννουλάτος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: Είμαστε αισιόδοξοι πως θα φτάσουμε στο τέλος (του προγράμματος) με την ίδια συνεργασία (με το Επιμελητήριο) Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχαμε το θέμα για την έναρξη αυτής της συνεργασίας για το Open Mall. Εγώ είμαι εδώ για να δείξω την διάθεση του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής για την υποβολή της πρότασης. Από την πλευρά μας είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι. Το πρόγραμμα θέλει την προσπάθεια όλων μας, και του Δήμου και του Επιμελητηρίου και των Επαγγελματιών". 


Στην συνέχεια ο κ.Γιαννουλάτος διάβασε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου "Κατά πλειοψηφία εγκρίνει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Επιμελητήριο για την υποβολή πρότασης στο Open Mall, το μνημόνιο αυτό αφορά την υποβολή πρόταση με τίτλο " Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Πρέβεζας",  ενώ εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο, κ.Μπαίλη να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας του Δήμου Πρέβεζας  με το Εμπορικό Επιμελητήριο Πρέβεζας και τρίτον, το μνημόνιο θα υπογραφεί  μόνο με την προυπόθεση το Εμπορικό Επιμελητήριο Πρέβεζας θα προσκομίσει υπογραφές ικανού αριθμού επιχειρήσεων στη περιοχή παρέμβασης για τις οποίες θα ισχύει ότι θα αποτελούν τουλάχιστον το 70% του συνόλου των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη περιοχή παρέμβασης και όχι λιγότερες από 50 (επιχειρήσεις) . Επιπλέον ο κ.Γιαννούλατος ανέφερε πως υπήρξε αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο, σε επόμενη συνεδρίαση να παραβρεθεί κάποιος εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου για την συζήτηση του εν λόγο θέματος.  

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο προιστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Πρέβεζας, κ.Σακκάς οποίος αρχικά μίλησε για τους προυπολογισμούς του έργου, όπου για τον Δικαιούχο (Δήμο Πρέβεζας) 1.500.000 ευρώ και 400.000 για τον συνδικαιούχο. Στο 1,5 εκ εμείς σαν δήμος έχουμε κάνει κάποιες προμελέτες και υφιστάμενες μελέτες που υπήρχαν αλλά και καινούριες που έχουμε κάνει, αφορούν τους υπόγειους κάδους στην περιοχή παρέμβασης, φωτισμό, μία επέμβαση στην Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης, ένα υβριδικό αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί και ο Δήμος και το Επιμελητήριο, μικρά πάρκα, κοινόχρηστα ποδήλατα και σταθμοί (ενημερωτικές πινακίδες) Αυτό είναι ένας προυπολογισμός που φτάνει το 1.475.000 ευρώ όσον αφορά τον Δήμο. Για τις επιχειρήσεις είναι για κάθε μία έως 2.000 ευρώ και μπορεί να γίνουν εγκατάσταση στεγάστρου, επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά, στέγαστρα - τέντες, επιγραφές, κάθετοι κήποι, χρωματισμοί εξωτερικών όψεων, εγκαταστάσεις ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων, κατακόρυφα διαχωριστικά, σκίαστρα - ομπρέλες, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει κάποια από όλα αυτά, δεν είναι υποχρεωτικό να τα κάνει όλα. Απαραίτητο να έχουμε το 70% των επιχειρήσεων στην περιοχή παρέμβασης. Εάν είναι το 80% των επιχειρήσεων θα έχουμε έξτρα βαθμολογία, άρα λοιπόν κάθε υπογραφή μετράει. Η περιοχή παρέμβασης που έχουμε είναι, το Ιστορικό Κέντρο, τα μαγαζιά εστίασης δεν λογίζονται μέσα σε αυτό το ποσοστό". 


"Η φιλοσοφία του Open Mall είναι η εξής: Αυτή τη στιγμή τα μαγαζιά της Πρέβεζας, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα E - shop, διότι έχουν κοστολόγια, υπαλληλους, ένφια, κτλ. θα πρέπει λοιπόν να πάμε σε μια άλλη φιλοσοφία, ότι θα πρέπει να διαθέσουν, να εξασφαλίσουν χρόνο, σ'αυτόν που θα επισκεφθεί το Open Mall, που θα είναι ποιοτικός χρόνος ψυχαγωγίας. To Open Mall θέλει να πετύχει την ψυχαγωγία με τα ψώνια, δεν θέλει να πετύχει το μονοπώλιο ούτε κάτι άλλο. Αυτό είναι να γίνουν βιώσιμα τα μαγαζιά, πρέπει επομένως να αποδείξουμε εμείς, ότι εάν πάρουμε αυτά τα χρήματα, τα 1.5 - 2.0 εκατ θα τα διαθέσουμε για να αυξήσουμε το τσίρο των μαγαζιών, αυτό είναι το ζητούμενο γι αυτό γίνεται αυτό το έργο". 

Ενώ, η εδική σύμβουλος το Δήμου κ.Βασιλά, υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο που αγκαλιάζει όλες τις επιχειρήσεις να έρθει σε επαφή να συζητήσει με τις επιχειρήσεις. 


Έχουμε πλήρη πρόταση μελέτης τόνισε ο κ.Σακκάς από πλευράς Δήμου, το πρόβλημα ήταν οι μελέτες και οι προμελέτες που τις κάναμε μόνοι μας. Μάλιστα, μέσα από το πρόγραμμα απορρέουν και κάποια Bonus για τα Αμέα κ.α.

Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη, θέλουμε όλοι να γίνει υπογράμμισε ο κ.Γιαννουλάτος, οι προμελέτες μας είναι έτοιμες. 

Το θέμα είναι να πείσουμε τις επιχειρήσεις και απο εκεί και πέρα κάνουμε τη πρόταση, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. 

Μάλιστα, γνωστοποιήθηκε πως ετοιμάζεται και μια σχετική ημερίδα - εκδήλωση  με θέμα το Open Malli από το Επιμελητήριο Πρέβεζας προς ενημέρωση των καταστηματαρχών.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε μέσα από το πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν διάφορες πολιτιστικές δράσεις. 

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε πιλοτικά αρχικά σε έξι δήμους και τώρα εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Το Επιμελητήριο πρέπει να είναι αρωγός σ'αυτή την προσπάθεια, διότι είναι κάτι που θα επιφέρει την τοπική ανάπτυξη και είναι προς όφελος των επιχειρήσεων, εγώ προτείνω να προχωρήσουμε σε ένα άτυπο μνημόνιο συνεργασίας έως ότου επέλθει και το κανονικό μνημόνιο συνεργασίας, εμείς σαν επιμελητήριο ξέρουμε πολύ καλά ποιες είναι οι υποχρεώσεις που απορρέουν και από αύριο με έκτακτη διοικητική επιτροπή θα ορίσουμε τις διαδικασίες. Πρόθεση δική μου αλλά και ολόκληρου του Δ.Σ. επιμελητηρίου είναι να γίνει το έργο. Πρέπει να δουλέψουμε να δημιουργήσουμε, να στοχεύσουμε για να έρθει η ανάπτυξη, υπογράμμισε ο κ.Μπούρης στο τέλος της συζήτησης του θέματος. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου