Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Οκτωβρίου 14, 2018

Εντυπωσιακό φρούριο σε σχήμα σταυρού στην Πρέβεζα


Ένα μικρό, αλλά επιβλητικό φρούριο των αρχών του 19ου αιώνα, συναντάται στην περιοχή Κλεισούρα του νομού Πρεβέζης.
Στο σημείο βρίσκονται 2 φρούρια, ένα παλαιό και ένα σχετικά νεότερο, το οποίο και παρουσιάζεται στο βίντεο του χρήστη CHRIS.P-LifeAfterGravity στο Youtube.
Το κάστρο βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, στα μέσα της διαδρομής Ιωαννίνων-Άρτας, σε θέση που ο Μακρυγιάννης την περιγράφει «δυνατή και αναγκαία», πολύ κοντά στη σημερινή Ιονία Οδό.
Στα Πέντε Πηγάδια προϋπήρχε ένα μικρό τετράγωνο οχυρό που είχε χτίσει ο πασάς του Βερατίου και δερβέναγας Ηπείρου Κουρτ Αχμέτ πασάς, το 1760. Το καινούργιο φρούριο κτίστηκε λίγο μετά το 1805, σε μικρή απόσταση από το παλιό, από τον Αλή πασά, ο οποίος στις αρχές του 19ου αιώνα επισκεύαζε και κατασκεύαζε κάστρα σε όλη την επικράτειά του με τη βοήθεια Γάλλων μηχανικών εφαρμόζοντας την τελευταία λέξη της οχυρωματικής τεχνολογίας.
Στο σημείο έγιναν σημαντικές μάχες της νεότερης ελληνικής ιστορίας: Τον Οκτώβριο του 1821 έγινε νικηφόρα μάχη του Μακρυγιάννη εναντίον των δυνάμεων του Χουρσίτ Πασά και στους Βαλκανικούς πολέμους, 23 με 30 Οκτωβρίου 1912, κατά την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τα Γιάννενα, διεξήχθη μάχη στην περιοχή, μετά από την οποία οι αντίπαλες δυνάμεις σταθεροποίησαν για λίγο τις θέσεις τους. Η επόμενη εξέλιξη ήταν η μάχη του Μπιζανίου το Φεβρουάριο του 1913.
Δείτε το βίντεο...


tornosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου