Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2018

Μέλη της Αγωνιστικής Παρέμβασης Ιδιωτικών υπαλλήλων-ανέργων Πρέβεζας πραγματοποίησαν παράσταση στον ΟΑΕΔ Πρέβεζας



Με αφορμή την 24ωρη «απεργία» που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, μέλη της Αγωνιστικής Παρέμβασης Ιδιωτικών υπαλλήλων-ανέργων Πρέβεζας πραγματοποίησαν παράσταση στον ΟΑΕΔ Πρέβεζας.


Παραδόθηκε υπόμνημα στον διευθυντή του ΟΑΕΔ (ο οποίος αποχώρησε για επείγον υπηρεσιακό λόγο, με την υπόσχεση όμως ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί άλλη μέρα).

Το υπόμνημα μοιράστηκε στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ και στους άνεργους που βρίσκονταν στο χώρο του ΟΑΕΔ.
Το κοινό υπόμνημα της Αγωνιστικής Παρέμβασης Ιδιωτικών Υπαλλήλων –ανέργων και της ΛΑΝΤΖΑ-κίνηση εργαζομένων στο τουρισμό και επισιτισμό αναφέρει:

« Για κάθε δύο ανέργους, χαρίζουν έναν μισθό στον… εργοδότη

Η κυβέρνηση με τα νέα προγράμματα που εξήγγειλε για 88.500 ανέργους βάζει στο στόχαστρο το νέο εργατικό δυναμικό υψηλής μόρφωσης, γιγαντώνει την πολιτική επιδότησης των εργοδοτών και απαντά πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του κεφαλαίου

Το υπουργείο Εργασίας εξαγγέλλοντας 11 νέα προγράμματα για 88.500 ανέργους συνολικού προϋπολογισμού 632,5 εκατ. ευρώ, και παρουσιάζοντας τα 5 πρώτα από αυτά, ανέδειξε και τη νέα «φυσιογνωμία» της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υποτιθέμενης καταπολέμησης της ανεργίας, που συμπυκνώνεται εν πολλοίς σε τρεις άξονες: Πρώτο, βάζει στο στόχαστρο τη νεολαία και κυρίως το εργατικό δυναμικό υψηλής μόρφωσης και πανεπιστημιακής εξειδίκευσης στο όνομα της καταπολέμησης του brain drain  (μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό). Δεύτερο, βαθαίνει και γιγαντώνει την πολιτική επιδότησης του κεφαλαίου, καθώς θα επιδοτήσει 10.000 θέσεις εργασίας με έως και 800 ευρώ/μήνα ανά εργαζόμενο, διευκολύνοντας την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπως είπε και η Ε. Αχτσιόγλου. Τρίτο, προσαρμόζει πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα αυτά στις ανάγκες του κεφαλαίου μέσω του «μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας» δίνοντας έμφαση σε βασικούς ή ανερχόμενους καπιταλιστικούς τομείς, όπως αγροδιατροφή, μεταποίηση,  κυκλική οικονομία (ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση κ.α.).

Η κυβέρνηση βέβαια συνεχίζει να εφαρμόζει την ελαστική εργασία και την ανακύκλωση της ανεργίας πρωτίστως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τη λεγόμενη κοινωφελή εργασία που παραμένει οκτάμηνη και με μισθούς στα επίπεδα κάτω των 500 ευρώ (όλα τα αναφερόμενα ποσά είναι μεικτά). Ωστόσο «εξελίσσει» αυτή την πολιτική της με το «ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης» που εξήγγειλε για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ, 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς. Στόχος είναι με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Και εργασία με ημερομηνία λήξης χωρίς μόνιμες προσλήψεις, και «ξεπέταγμα» μεγάλων πρότζεκτ στο Δημόσιο, όπως π.χ. η ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων των ασφαλισμένων. Μπορεί οι μισθοί για την κατηγορία Π.Ε. να είναι έως 1.040€ και Τ.Ε. ως 990€, ωστόσο είναι κουτσουρεμένοι κατά 5% περίπου σε σχέση με αυτούς που θα λάμβαναν οι εργαζόμενοι εάν προσλαμβάνονταν μόνιμα στο Δημόσιο. Ενώ και οι προσαυξήσεις για μεταπτυχιακό ή διδακτορικό είναι μειωμένες κατά 68 και 195 ευρώ, αντίστοιχα. Επομένως, οι «12μηνες προσλήψεις»… συμφέρουν και συνάδουν με το δημοσιονομικό πλαίσιο λιτότητας!  

Στον ιδιωτικό τομέα και στους λεγόμενους «δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους», η κυβέρνηση θα προβεί σε επιδότηση-μαμούθ των εργοδοτών. Το πρόγραμμα επιδοτεί στον εργοδότη το 50% του συνολικού εργατικού κόστους για 10.000 θέσεις πλήρους εργασίας και ανέρχεται έως και σε 800 ευρώ ανά εργαζόμενο! Δηλαδή για κάθε δύο εργαζόμενους, δίνουν έναν ολόκληρο μισθό στον… εργοδότη! Μπορεί η κυβέρνηση να προπαγανδίζει ότι «στοχεύει σε απολαβές πολύ μεγαλύτερες από αυτές του σημερινού κατώτατου μισθού» μιλώντας για «μισθούς ως 1.600 ευρώ» (για κατόχους διδακτορικών), ωστόσο το πρόγραμμα είναι ορισμένης διάρκειας 12 μηνών, χωρίς πρόβλεψη για συνέχιση των προσλήψεων (και των μισθών…) εκτός επιδότησης.

Τρία ακόμα προγράμματα για 16.000 ανέργους έρχονται να απαντήσουν πιο αποτελεσματικά στις «ανάγκες της αγοράς εργασίας» για φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, καθώς η υλοποίησή τους προβλέπει κατάρτιση, πιστοποίηση, πρακτική άσκηση και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας και όλα αυτά υπό τον μανδύα της... «επαγγελματικής ενδυνάμωσης»! Η πρώτη από αυτές τις δράσεις αφορά 3.000 άνεργους νέους πτυχιούχους θετικής, τεχνολογικής και οικονομικής κατεύθυνσης, με εστίαση στην ανάπτυξη λογισμικού. Η δεύτερη αφορά σε 10.000 άνεργους 18-29 ετών, απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στους τομείς  αγροδιατροφής, τουρισμού, logistics, μεταποίησης, κυκλικής οικονομίας. H τρίτη αφορά σε 3.000 ανέργους νέους πτυχιούχους έως 29 ετών με κατάρτιση και πρακτική άσκηση σε διάφορες υπηρεσίες.

Συνολικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση και τον επίσημο απολογισμό της υπουργού Εργασίας, έχει προωθήσει προγράμματα για περίπου 220.000 ανέργους, δίνοντας έτσι και ένα στίγμα των μεθόδων που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για τεχνητή μείωση της ανεργίας αλλά και επιβολή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Από την άλλη, το ιλιγγιώδες ποσό του 1,1 δισ. ευρώ που έχει δαπανηθεί όχι κυρίως για υποστήριξη των ανέργων αλλά των… επιχειρήσεων, έρχεται να αποδείξει ποιος είναι ο κύριος… ωφελούμενος αυτών των προγραμμάτων.

Μέσα σε 3 χρόνια, 1,1 δισ. ευρώ έχουν δοθεί όχι κυρίως για τους ανέργους αλλά για το κεφάλαιο
Ο πλούτος υπάρχει. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα και σύγκρουσης με αυτή τη πολιτική και διεκδικούμε:
• ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών.
• Ανατροπή της υπεραντιδραστικής πολιτικής διαχείρισης της ανεργίας! Ρήξη με τα ΕΣΠΑ. Κανένα νέο δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα ή την ΕΕ για τη διαιώνιση αυτής της πολιτικής.
• Απαγόρευση των απολύσεων, ούτε σκέψη για απελευθέρωση τους. Μαζικές προσλήψεις σε υγεία, παιδεία κοινωνικές υπηρεσίες – όχι στο αίσχος της κοινωφελούς εργασίας. Πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ & τους νόμους της αγοράς. Θεσμοθέτηση ενιαίων σχέσεων εργασίας, πλήρους & σταθερής απασχόλησης. Επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ. 5ήμερο-35ωρο. Ίση αμοιβή, για ίση εργασία!
• Ρήξη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Όχι στη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε φορέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια  ως μηχανισμός διοχέτευσης του εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις. Καμία εκχώρηση λειτουργιών του ΟΑΕΔ σε εργολάβους. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη!
• Να κατοχυρωθούν όλα τα δικαιώματα των «ωφελούμενων» σε προγράμματα του ΟΑΕΔ στη βάση του εργατικού δικαίου. Να απεμπλακούν οι πληρωμές των ανέργων από το γραφειοκρατικό μηχανισμό Υπουργείου-ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ-επιχειρήσεων και να γίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να σταματήσουν οι συνήθεις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
• Να καταργηθεί άμεσα το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε πρόγραμμα επιδότησης της εργοδοσίας. Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των άνεργων! Επίδομα ανεργίας για όλους του ανέργους χωρίς προϋποθέσεις! Ίσο με τον κατώτατο μισθό. Επαναφορά του ειδικού επιδόματος ανεργίας για νέους κάτω των 29 ετών
• Δωρεάν μετακινήσεις, πρόσβαση σε υγεία, παιδεία και κάθε κοινωνικό αγαθό για κάθε άνεργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου