Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2018

Με επιτυχία και στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου "Φώτα ομίχλης" του Απόστολου Τάσση - Φώτο


Το Σάββατο το πρωί 8/12 παρουσιάστηκε το βιβλίο του συμπατριώτη μας Αποστολου Τασση με τον τίτλο «φώτα ομίχλης» στην Αθήνα στην έδρα των εκδόσεων Γαβριηλίδης.


Το βιβλίο προλόγισε ο ίδιος ο κύριος Γαβριηλίδης ο οποίος και σύστησε τον συγγραφέα στο Αθηναϊκό κοινό, ενώ την παρουσίαση έκαναν η ποιήτρια και θεατρολόγος κυρία Ασημίνα Ξηρογιάννη και η δίκη μας ποιήτρια και κριτικός βιβλίου κυρία Άννα Αφεντουλίδου.

Φεύγοντας από τα όρια του νομού μας τα «φώτα ομίχλης», επιχειρούν να μεταφέρουν λογοτεχνικά την Πρεβεζα σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. 

Η κα Ξηρογιάννη αναφέρθηκε στη μυθοπλασία του βιβλίου και στο τρόπο που συμπλέκονται τα όνειρα συντηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ενώ η κα Αφεντουλιδου αναφέρθηκε στους διαφορετικούς χρόνους στο οποίο αυτό αναπτύσσεται και στο βάθος που αντικατοπτρίζει η γραφή του. 

Μετά μια σύντομη και ευχάριστη παρουσίαση του βιβλίου ακολούθησε συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα, που ήθελε να μάθει τι ήταν αυτό που τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τη συγγραφή και στη συνέχεια να συνεχίσει, αφού ο ίδιος ο κ Γαβριηλίδης προανήγγειλε την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του συγγραφέα. 

Δύο λόγια για τους συντελεστές της παρουσίασης: 

Οι εκδόσεις Γαβριηλιδης δημιουργήθηκαν το 1988 κι Εκδίδουν περίπου 80 νέους τίτλους το χρόνο –ελλήνων κυρίως συγγραφέων– σχεδόν κάθε θεματικής: πεζογραφία, ποίηση, δοκίμιο, μελέτες, εκδόσεις τέχνης, δίγλωσσες κλασικές εκδόσεις, ελληνική γραμματεία κ.ά. Εκδίδουν επίσης τους Κωπηλάτες, περιοδικό συζήτησης και προβληματισμού. Τέλος διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων και αναγνώσεων ποίησης στον χώρο των εκδόσεων, προσπαθώντας να συμβάλλουν στην ευρύτερη διάδοση του λόγου. 

Η κα Ασημίνα Ξηρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Kλασσική Φιλολογία και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Υποκριτική στο Θέατρο-Εργαστήριο. Διδάσκει Θεατρική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενω παράλληλα παραδίδει μαθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας καθώς και Θεωρίας και Ιστορίας Θεάτρου. Έχει παρακολουθήσει διάφορα θεατρικά σεμινάρια, υποκριτικής, σκηνοθεσίας και θεατρικού παιχνιδιού. Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο Varelaki - Σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: "Η προφητεία του ανέμου" (εκδόσεις Δωδώνη 2009), "Πληγές" (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011), "Εποχή μου είναι η ποίηση" (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2013), ενώ κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο το e-book "Ποιήματα" από τις εκδόσεις Ενδυμίων (2014). Το 2010 κυκλοφόρησε η νουβέλα της "Το σώμα του έγινε σκιά" από τις εκδόσεις Ανατολικός (έπαινος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Α' Βραβείο Βιβλίου στα Σικελιανά 2011). Το 2015 κυκλοφόρησαν το βιβλίο της "23 μέρες" από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το θεατρικό μονόπρακτο Οντισιόν από τις εκδόσεις Vakxikon.gr (έπαινος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών - 2013). Με ποιήματά της έχει συμμετάσχει σε πέντε συλλογικές εκδόσεις. Ποιήματά, διηγήματά, κριτικές και άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ισπανικά. 

Η κα Άννα Αφεντουλιδου που είναι παντρεμένη στην Πρεβεζα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ασχολήθηκε με την ποίηση του Α. Εμπειρίκου και τη σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στη συνέχεια αποσπάστηκε στη Μονάδα Ανθρωπιστικών Επιστημών και Φιλολογίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), όπου εργάζεται σήμερα. Η ποιητική της συλλογή "Ελλείπον Σημείο" (Πανδώρα, 2010) ήταν στη μικρή λίστα υποψήφιων βιβλίων για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού "Διαβάζω". Συμμετείχε στην ανθολογία διηγήματος "Θεσσαλονίκη 2012" (Ιανός) καθώς και στην ανθολογία "The Red Thread, Contemporary Tales from Athens to Essex" (AutoPrint, Essex 2013). Το δεύτερο ποιητικό της βιβλίο με τίτλο "Ιστορίες εικονικής ισορροπίας" (εκδ. Γαβριηλίδης) ήταν στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2014. Το 2014 εκδόθηκε επίσης η μελέτη της "Albert Camus, 'Ο Ξένος': Μια καταβύθιση στον κόσμο του αυτισμού" (εκδ. poema, 2014) και το κριτικό δοκίμιο "Για εκείνη την αμφίαλο σιωπή του Επιτάφιου Δρόμου-σκέψεις πάνω στην ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη" (εκδ. φρέαρ/4, 2014). To 2016 η μελέτη: "Εικονο-γραφίες συν-ηχήσεων: η σημασία της αναμνημόνευσης στην ποίηση του Γιώργου Χ. Θεοχάρη" (εκδ. Γαβριηλίδης, 2016). Τελευταίο της βιβλίο η μελέτη "Η οδυνηρή μνήμη της σάρκας: Ερωτικά ιχνηλατώντας την ποίηση του Κώστα Θ. Ριζάκη" (Εκδόσεις του Φοίνικα, 2017). Το 2018 διορίστηκε μέλος της Επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. 

Από την πλευρά μας χαιρόμαστε για το γεγονός ότι το βιβλίο αυτό έγινε αιτία προβολής του τόπου μας και ελπίζουμε - όπως ισχυρίζονται όσοι το διάβασαν, ότι το λογοτεχνικό ενδιαφέρον που θα προκαλέσει θα δικαιώσει και την ευχή που έχει εκφράσει ο συγγραφέας του κ Απόστολος Τάσσης, να επαναπροσδιορίσει τη μικρή μας πόλη. 

Ως είδηση μεταφέρουμε την πληροφορία ότι το νέο βιβλίο - του Απόστολου Τάσση- θα διαδραματίζεται στα χωριά του κάμπου της Άρτας.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την πετυχημένη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στην Αθήνα.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου