Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2018

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η ομιλία του Διευθυντή της ΑΕΝ Ηπείρου, Παντελή Κίκερη στην ορκωμοσία των πρωτοετών σπουδαστών της ΑΕΝ



Η ομιλία του Διευθυντή της ΑΕΝ Ηπείρου, Παντελή Κίκερη κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των πρωτοετών σπουδαστών της ΑΕΝ, δείτε ΕΔΩ


Σεβασμιότατε, αξιότιμοι κύριες και κύριοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί γονείς των σπουδαστών μας.

Είναι ιδιαίτερη η χαρά αλλά κι η συγκίνηση που νιώθω σήμερα καθώς οι εικόνες αυτές μου φέρνουν μνήμες αρκετών χρόνων πίσω, όταν και εγώ σε μια ανάλογη τελετή σαν τη σημερινή σε αυτό εδώ το προαύλιο έκανα το ξεκίνημά μου, έκανα τα πρώτα μου βήματα, ως εκκολαπτόμενος πλοίαρχος.
Νέοι σπουδαστές και σπουδάστριες, αυριανοί Πλοίαρχοι και συνάδελφοι,
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το επάγγελμα που επιλέξατε, είναι ένα επάγγελμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, ένα επάγγελμα για τολμηρούς και δυνατούς ανθρώπους. Απαιτεί  πάνω απο όλα γνώσεις πολλες αλλά και μεγάλα κομμάτια απο τον χρόνο σας, απο την ζωή σας την ίδια. Θέλει καρδιά και πίστη στο όνειρο, και χαράξατε την πορεία σας στο στόχο της ζωής σας.                                 
Η θάλασσα, είναι ο χώρος που ο Έλληνας μεγαλούργησε από τα βάθη των αιώνων και εξακολουθεί να μεγαλουργεί ακόμη και σήμερα που ο κόσμος μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Η θάλασσα είναι αυτή που κράτησε ζωντανό τον πολιτισμό μας, τις ρίζες μας, την κουλτούρα μας και μέσω αυτής οι πρόγονοί μας διέδωσαν το ελληνικό πνεύμα σε όλο τον κόσμο. Η θάλασσα είναι αυτή που έδωσε σε αυτόν τον τόσο μικρό αλλά συνάμα και τόσο προικισμένο τόπο που λέγεται ‘’Ελλάδα’’ εθνική ανεξαρτησία, ευημερία και οικονομική ανάπτυξη σε χαλεπούς καιρούς.
Νέοι σπουδαστές και σπουδάστριες που στέκεστε σήμερα μπροστά μας να νιώθετε περήφανοι και τυχεροί που γίνατε μέλη της μεγάλης οικογένειας της Ναυτιλίας .Ο χώρος που επιλέξατε να σταδιοδρομήσετε θέλει ήθος ξεχωριστό, σεβασμό προς όλους και κυρίως προς το αξίωμά σας. Θέλει γνώσεις πολλές και συνεχή δίψα για μάθηση, αυταπάρνηση και αποφασιστικότητα, οξυδέρκεια και θάρρος, ώστε όταν με το καλό αποφοιτήσετε και αναλάβετε τα υψηλά καθήκοντά σας, να είστε άξιοι πρεσβευτές της Ελλάδας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, να είστε μοναδικοί και περιζήτητοι σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία που μαζί με τις γνώσεις και τα μυστικά του επαγγέλματος  θα σας μεταδώσουν με βαρύ αίσθημα ευθύνης οι καθηγητές σας, όπως έκαναν και σε εμένα και τους ευχαριστώ ολόψυχα από το βήμα αυτό.
Θέλει προσόντα και γνώσεις να είσαι Πλοίαρχος, ο άρχων του πλοίου η κατά τη νομική έννοια ο πρώτος μετά τον Θεό άρχων επί του πλοίου. Αρκετοί δεν τα καταφέρνουν στα δύσκολα και εγκαταλείπουν , για τον λόγο αυτό ρδώ στο σχολείο θέλει μελέτη ώστε να μπουν γερές βάσεις. Πρέπει να είστε παθιασμένοι με το επάγγελμά σας και να έχετε πίστη στις δυνάμεις και τις ικανότητές σας, ώστε να μπορέσετε να αναρριχηθείτε στις υψηλότερες βαθμίδες, να λάβετε γρήγορα υψηλά οικονομικά οφέλη και να κυβερνάτε τα σύγχρονα και μοντέρνα μεγαθήρια κάθε κατηγορίας πλοία.
Καλώς ήλθατε, νεαροί και νεαρές δόκιμοι και ας γίνει αφορμή η εφετινή μεγάλη  προσέλευση -  181 στον αριθμό- να αλλάξουν τα πράγματα ώστε να μη σας απογοητεύσουμε.  Να σας κρατήσουμε κοντά μας, γιατί θέλουμε τη φρεσκάδα σας, τον αέρα σας,  τις ιδέες σας και τα νιάτα σας.
Κι εδώ είναι που η Πολιτεία καλείται να παίξει  σημαντικό ρόλο και να σταθεί αρωγός στο δύσκολο εκπαιδευτικό μας έργο, ενισχύοντας οικονομικά τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και εκσυγχρονίζοντάς τες με σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των σημερινών πλοίων και όχι μόνο. Η ναυτική εκπαίδευση έχει πολλά προβλήματα , είναι δυστυχώς πίσω απο άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα . Πρέπει να επανέλθει άμεσα η δωρεάν σίτιση , η πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού , η συντήρηση των κτιρίων. Η ωραίες στολές που σήμερα φορούν οι σπουδαστές είναι αγορασμένες απο το υστέρημά τους... απο τους ιδίους . αλλά και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να βοηθήσουν τη σχολή μας. Η σχολή αυτή είναι της Πρέβεζας, ζεί και υπάρχει για περισσοτερα απο 50 χρόνια, εδώ έχουν σπουδάσει χιλιάδες παιδιά απο όλη την ελλάδα , αγάπησαν την πόλη αν και δεν ήταν πάντα φιλόξενη για αυτούς. Νεαροί  και νεαρές δόκιμοι,
Σας εύχομαι καλή πρόοδο και όταν με το καλό αποφοιτήσετε να έχετε πάντα καλά ταξίδια και ήρεμες θάλασσες, ο Άη Νικόλας να είναι πάντα στην πλώρη σας και κάθε φορά να γυρνάτε σπίτι σας στην οικογένειά σας, με υγεία και χαρά. Σε μια γωνιά δε του μυαλού σας πάντα να υπάρχει χώρος για την Ακαδημία σας, τη σχολή μας, τη διοίκηση και τους καθηγητές σας, τους συμμαθητές σας αλλά  και την ωραία Πρέβεζα με τους φιλόξενους κατοίκου της,  την ιστορία της και τις ομορφιές της που σας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσετε στη διάρκεια των σπουδών σας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου