Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Δεκεμβρίου 09, 2018

Το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών στην περιοχή Άρτας-Πρέβεζας ενόψει της έναρξης των ερευνητικών εργασιών για τους υδρογονάνθρακες παρουσίασαν στην Πρέβεζα τα ΕΛΠΕ


Την αγωνία τους για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον εξέφρασαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων.

Παρουσία φορέων, πολιτών αλλά και μελών της επιτροπής πρωτοβουλίας κατά των εξορύξεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Μαργαρώνα στην Πρέβεζα παρουσίαση του προγράμματος ερευνητικών καταγραφών στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας-Πρέβεζας από στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων.
Το κομμάτι της ενημέρωσης ανέλαβε το στέλεχος Γενικής Διεύθυνσης και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιώργος Μυκονιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλάνο που έχει σχεδιαστεί και αφορά καταρχήν τις ερευνητικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν (σε διάρκεια 7ετίας) στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ.Μυκονιάτη οι εργασίες θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με την τήρηση των πιο αυστηρών όρων προκειμένου να μηδενιστούν οι κίνδυνοι οποιασδήποτε επίπτωσης. 
Το στέλεχος των ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι σε όποιες γεωτρήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα (περίπου 75) τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα είναι μηδενικά, εκφράζοντας παράλληλα ότι όλα τα στάδια εργασιών θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες ή “σκοτεινά” σημεία.Στην παρουσίαση του “αποτύπωσε” τα σημεία ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος της Ηπείρου για τα οποία έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, ενώ με παραδείγματα που ανέφερε υποστήριξε ότι σε πολλές τουριστικές περιοχές ανά τον πλανήτη η εξόρυξη υδρογοναθράκων δεν έχει καμία επίπτωση στην δραστηριότητα του τουρισμού.
Ο προϊστάμενος του ΙΓΜΕ Ευάγγελος Νικολάου τόνισε ότι όλες οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν τον πλούτο που διαθέτουν (όπως είναι και η “χαρτογράφηση” τυχόν κοιτασμάτων υδρογανθράκων) διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για το ΙΓΜΕ προτεραιότητα παραμένει πάντα η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.Από την άλλη πλευρά έντονη ήταν η παρουσία και οι αντιδράσεις μελών της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων.
Τον λόγο μεταξύ άλλων πήραν οι Βαγγέλης Νάνος, Πέλλα Καλογήρου και Ταξιάρχης Κωστόγιαννης, οι οποίοι κατέθεσαν προς τα μέλη των ΕΛΠΕ την έντονη αγωνία και ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή. 
Στις τοποθετήσεις τους έκαναν λόγο για επενδύσεις που θα εξολοθρεύσουν τον τόπο και θα υποθηκεύσουν για πάντα το μέλλον των παιδιών καταστρέφοντας την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
Να θυμίσουμε εξάλλου ότι δύο μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε από την επιτροπή ενημερωτική εκδήλωση, ζητώντας να υπάρξει παύση όλων των διαδικασιών. 
Ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις από τα ΕΛΠΕ πραγματοποιήθηκαν τέλος το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου στο Δήμο Ζηρού αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου