Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαρτίου 14, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Με επιτυχία η άσκηση της Πυροσβεστικής με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ»



Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πρέβεζας σήμερα 14-03-2019 ημέρα Πέμπτη και περί Ω/10.30΄ πραγματοποιήθηκε άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ» στο χώρο των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας παραγωγής άλατος-μπαχαρικών επωνυμίας «ΚΑΛΥΨΩ Α.Ε.» στην ΒΙ.ΠΕ. του Δήμου Πρέβεζας, με τη συμμετοχή και άλλων Υπηρεσιών (Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πρέβεζας, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, Τροχαία Πρέβεζας, ΔΕΔΔΗΕ Πρέβεζας, Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Ν. Πρέβεζας και Ε.Κ.Α.Β. Πρέβεζας).


Το σενάριο της εν λόγω άσκησης προέβλεπε τα εξής:

Την Πέμπτη 14-03-2019 και περί Ω/10:30΄ εκδηλώνεται ισχυρός σεισμός έξι (6) βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Πρέβεζας και εστιακό βάθος πέντε (5) χλμ,  ο οποίος πλήττει την πόλη της Πρέβεζας και ιδιαιτέρα την βιομηχανική περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Πρέβεζας, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων. Πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από την περιοχή, της ΒΙ.ΠΕ. με τις περισσότερες να προέρχονται από τον χώρο της βιομηχανίας παραγωγής άλατος-μπαχαρικών επωνυμίας «ΚΑΛΥΨΩ Α.Ε.» όπου κατά πληροφορίες στο κεντρικό κτήριο της βιοτεχνίας, στον δεύτερο όροφο, έχει παγιδευτεί ένα (1) ενήλικο άτομο κάτω από πλάκα διαστάσεων 1Χ2 m συνέπεια της κατάρρευσης τμήματος της οικοδομής. Η πρόσβαση στον δεύτερο όροφο είναι αδύνατη λόγω κατάρρευσης του εσωτερικού κλιμακοστασίου του κτιρίου.



Περί Ω/10:39 ενημερώνεται το τηλεφωνικό κέντρο - 199 της Π.Υ. Πρέβεζας για  ζημιές στη βιομηχανία παραγωγής άλατος-μπαχαρικών επωνυμίας «ΚΑΛΥΨΩ Α.Ε.»

Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση και στην περιοχή αυτή αποστέλλονται τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα {δύο (2) υδροφόρα και ένα (1) διασωστικό}.

Περί Ω/10:40 αναχωρούν άμεσα για τον τόπο του συμβάντος τα παρακάτω οχήματα επανδρωμένα με το κατάλληλο προσωπικό:

·         Π.Σ. 2424 διασωστικό-υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 1500 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα και
·         Π.Σ. 3391 υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 2500 lt, με πλήρωμα τρία (3) άτομα, τα οποία καταφθάνουν στο τόπο του συμβάντος περί Ω/10:46.  

Ο Διοικητής της Υπηρεσίας αναχωρεί περί Ω/10:41 με το Π.Σ. 4127 υδροφόρο όχημα χωρητικότητας 500 lt για το τόπο του συμβάντος, και φτάνοντας στο συμβάν περί Ω/10:47, θέτει ταυτόχρονα σε μερική επιφυλακή την Υπηρεσία λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Τα οχήματα θα κατευθυνθούν προς το συμβάν μέσω της παραλιακής οδού που συνδέει την πόλη της Πρέβεζας με τον οικισμό Αγίου Θωμά. Εν συνεχεία θα κατευθυνθούν προς την Εθνική οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας μέσω της οδού Λασκαράτου. Η απόσταση του συμβάντος από την Υπηρεσία είναι έξι (6) χιλιόμετρα.
Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το τηλεφωνικό κέντρο 199, χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούν για την κατάρρευση του κτιρίου, το εγκλωβισμένο άτομο και τον χώρο όπου αυτός είναι εγκλωβισμένος.

Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνεται σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων. Η σχετική συνομιλία μέσω του ασυρμάτου θα ακούγεται στο χώρο της άσκησης, αφού θα υπάρχει ανοικτός φορητός ασύρματος. Τα δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα σταθμεύουν στο προαύλιο χώρο στην ανατολική πλευρά της βιοτεχνίας μπροστά από το κεντρικό κτίριο.

Η πρώτη εντολή δίνεται στον επικεφαλής της ομάδας και αφορά τον εντοπισμό του θύματος, ενώ κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Πρέβεζας πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, και η συνδρομή της εθελοντικής διασωστικής ομάδας της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Πρέβεζας η οποία καταφθάνει περί Ω/10:50. Σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. θα τοποθετηθεί ειδική κορδέλα γύρω από το κτίριο, ενώ υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ. θα απομακρύνουν τυχόν άτομα από τον προαύλιο χώρο της βιομηχανίας.

Λόγω της κατάρρευσης του κλιμακοστασίου, με συνέπεια τον αποκλεισμό του 2ο ορόφου  και αφού έχει γίνει ο χαρακτηρισμός του κτηρίου, για την ασφαλή είσοδο των διασωστών, αποφασίζεται η είσοδος της ομάδας να πραγματοποιηθεί από τον ημιυπαίθριο χώρο του 2ου ορόφου του κεντρικού κτιρίου με κλίμακα.

Στήνετε κλίμακα στο ανατολικό ημιυπαίθριο του δευτέρου ορόφου όπου σε συνεργασία με την ομάδα της ΛΕΚ (που έχει καταφθάσει με ένα όχημα και τέσσερεις άνδρες) απεγκλωβίζουν το θύμα (επρόκειτο για ομοίωμα πάνινης κούκλας) από την πλάκα ανυψώνοντάς της με την χρήση ανυψωτικών μαξιλαριών και στην συνέχεια γίνεται η απομάκρυνση του ατόμου από τον ημιυπαίθριο χώρο του κεντρικού κτιρίου με την μέθοδο φορείο-κλίμακα σε διάταξη:

Δύο διασώστες (ένας πυροσβέστης και ένα μέλος της ομάδας της ΛΕΚ) κρατούν την κλίμακα στην βάση της.

Δύο πυροσβέστες με δύο (2) μέλη της ομάδας της ΛΕΚ και ένα τραυματιοφορέα  του ΕΚΑΒ, ανεβαίνουν με την βοήθεια της κλίμακας στον 2ο όροφο κουβαλώντας μαζί τους και τα διασωστικά εργαλεία (1 φιάλη οξυγόνου, 2 ανυψωτικά μαξιλάρια, σωληνώσεις πίεσης, 1 χειριστήριο, ορειβατικά σχοινιά). Τα δύο (2) άτομα της ΛΕΚ όσο γίνεται ο απεγκλωβισμός του θύματος με τη χρήση των ανυψωτικών μαξιλαριών, ρίχνουν τα σχοινιά στην ομάδα που βρίσκεται στη βάση της κλίμακας η οποία έχει δέσει το φορείο στην άκρη της κλίμακας και με του κάλους διάσωσης δένουν το φορείο στην άλλη άκρη του. Το φορείο ασφαλίζεται στη κλίμακα και σε συνεργασία των δύο ομάδων ανυψώνεται στον όροφο. Η ομάδα διάσωσης (των 2 πυροσβεστών) προβαίνει στην ανύψωση της πλάκας, απεγκλωβίζουν το θύμα και στην συνέχεια τον τοποθετούν στο φορείο, που έχει ανέβει επάνω, με την συνδρομή του τραυματιοφορέα του πληρώματος του ΕΚΑΒ.


Εφόσον τοποθετηθεί το θύμα στο φορείο γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες πρόσδεσης-ασφάλισης του φορείου στην κλίμακα για να αρχίσει η κατάβαση του.
Δύο πυροσβέστες της ομάδας εδάφους ελέγχουν την κλίμακα με σχοινιά δεμένα στην κορυφή της, πηγαίνοντας σε αντίθετες κατευθύνσεις, στη βάση της, ενώ η πάνω ομάδα συγκρατεί το φορείο σε οριζόντια θέση, ελέγχοντας τους δύο κάλους που είναι δεμένοι στη βάση του φορείου.
Η ομάδα που βρίσκεται και στηρίζει την κλίμακα μεταφέρει το φορείο με τον τραυματία στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για μεταφορά στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Στη συνέχεια μετά την επιστροφή όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας ακολουθεί απολογισμός, παρατηρήσεις, κριτική και προτάσεις για την όλη διεξαγωγή της άσκησης ετοιμότητας.


Πρέβεζα 14 Μαρτίου 2019
Ο Διοικητής
Αθανάσιος Δ. Μικρούλης
Αντιπύραρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου