Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Απριλίου 02, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Στην “ατζέντα” του Υπουργείου Πολιτισμού για το 2019 η ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης στις Βασιλικές Β΄και Δ΄της Νικόπολης


Η ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών αποκάλυψης και ανάδειξης Βασιλικών Β και Δ στη Νικόπολη περιλαμβάνονται στην “ατζέντα” των έργων που έχει αναρτήσει στην σελίδα του το Υπουργείο Πολιτισμού για το 2019.
Το έργο, έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2020 και εκτελείται μέσω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και η Περιφέρεια Ηπείρου με σκοπό τη διεξαγωγή όλων των απαραίτητων αρχαιολογικών εργασιών, που θα συμβάλουν στην ολοκλήρωση της αποκάλυψης των παλαιοχριστιανικών Βασιλικών Β και Δ της Νικόπολης και στη συνέχεια στη πληρέστερη αποκατάσταση και ανάδειξή τους.Σε ότι αφορά την Βασιλική Β΄ το έργο έργο αποσκοπεί στη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στη Βασιλική Β, τον μητροπολιτικό ναό της πόλης, που είχαν σταματήσει από το 2002. Έκτοτε στη Βασιλική Β κατασκευάστηκαν στέγαστρα προστασίας και πραγματοποιήθηκαν συντηρήσεις επιχρισμάτων και ψηφιδωτών δαπέδων από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης. Στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου πραγματοποιούνται καθαρισμοί, αποχωματώσεις καταχωμένων τμημάτων αλλά και ανασκαφικές εργασίες στο μνημείο, ιδιαίτερα στο βορειοανατολικό του τμήμα όπου υπάρχει οκταγωνικός, στη κάτοψη, χώρος που ταυτίζεται, προφανώς- με βαπτιστήριο. Σε ότι αφορά την Βασιλική Δ΄ τον μοναδικό κοιμητηριακό ναό της Νικόπολης προβλέπεται συνέχιση των εργασιών που είχαν σταματήσει το 2005. Έκτοτε στη Βασιλική Δ κατασκευάστηκε στέγαστρο προστασίας και πραγματοποιήθηκαν συντηρήσεις επιχρισμάτων, καθώς και του μαρμαροθετήματος του δαπέδου του ναού από την Επιστημονική Επιτροπή Νικόπολης. Στο πλαίσιο του τρέχοντος έργου πραγματοποιούνται καθαρισμοί, αποχωματώσεις καταχωμένων τμημάτων αλλά και ανασκαφικές εργασίες στο μνημείο, ιδιαίτερα στο αίθριο της Βασιλικής το οποίο έχει παραμείνει άσκαφο και του οποίου η πλήρης αποκάλυψη προγραμματίζεται.

Δημοτική Ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου