Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαΐου 23, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Άρθρο του Χρύσανθου Κυριαζή: «Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα – η κατάσταση στο Δήμο μας»



ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

«Ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα – η κατάσταση στο Δήμο μας»

του Χρύσανθου Κυριαζή, προπονητή βόλεϊ, πρώην διεθνή αθλητή βολεϊ, γραμματέα του ΔΣ Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Πρέβεζας



Η Φυσική Αγωγή αφορά τη διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων, ώστε οργανώνοντας με συστηματικό τρόπο την ενασχόληση με τη σωματική κίνηση να εξασφαλίζεται ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο.
Η διαμόρφωση αυτών των όρων συντελείται και μέσα από την Εκπαίδευση, το μέρος δηλαδή εκείνο του εποικοδομήματος που συμβάλλει στην πνευματική, σωματική, κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου ως αυριανού εργαζόμενου.
Να, λοιπόν, γιατί ασχολούμαστε με τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση.
      
Γιατί εδώ μπαίνουν οι βάσεις όχι μόνο για τη θωράκιση της υγείας, αλλά και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου.
      
Γιατί εδώ διεξάγεται η διαπάλη με τον κόσμο των λίγων, των εκμεταλλευτών, που ελέγχουν το τι θα μαθαίνει και πώς θα το μαθαίνει η νεολαία, που της υπαγορεύουν ότι ο αθλητισμός αφορά μόνο κάποιους λίγους και την ίδια ώρα μοστράρουν ψεύτικους παραδείσους, την κουλτούρα των Ναρκωτικών, πλαστές ζωές στην ΤV και στο διαδίκτυο, οδηγούν σε αδιέξοδο, προκρίνοντας τη μοιρολατρία και τον ατομισμό, περιθωριοποιώντας τμήματα νέων.
       
Γνωρίζουν καλά και αυτοί, όπως εμείς, σε τι μπορεί να συμβάλει η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός κάτω από άλλες συνθήκες, όταν θα καλλιεργείται συστηματικά στη νεολαία, διαμορφώνοντας στάση ζωής για την πραγματικότητα που ζει.
      
Γνωρίζουν καλά ότι μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνει ο άνθρωπος, με βιωματικό τρόπο, να αγωνίζεται, δηλαδή να βάζει στόχους και να τους κατακτά.
Ο αθλητισμός συμβάλλει ώστε ο άνθρωπος να γίνεται ενεργητικός και δραστήριος. Η συστηματική άσκηση, η οργανωμένη σωματική δραστηριότητα ακονίζει τη σκέψη, ευνοεί τη διάθεση και τη βούληση.
      
Το σύνθημα «ο Αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί μέσα στη νεολαία, στο λαό, στους μαζικούς φορείς, στο σχολείο, στο σωματείο και τη γειτονιά ρεύμα διεκδίκησης για το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό. Ιδιαίτερα σήμερα που η κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων διαχρονικά , και οι συνέπειές της στη ζωή των νέων στερούν το δικαίωμα στην άθληση, μετατρέποντάς το σε πολυτέλεια, σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
      
Ο τομέας του Αθλητισμού, όπως και του Πολιτισμού, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα ζωής. Είναι ανάγκη και δικαίωμα. Αφορά το παρόν, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας, των γενιών που έρχονται.
Γι’ αυτό, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για την Δημοτική Αρχή.

Φυσικά, έχει άμεση σχέση και με άλλους τομείς, όπως η Παιδεία. Θα πρέπει να αναπτυχθεί ο Σχολικός Αθλητισμός. Να αυξηθούν οι ώρες άσκησης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), σύμφωνα και με μελέτες επιστημονικών, και  ιατρικών φορέων.

Χρειάζεται, επίσης, να υπάρξει γενναία, επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από όποια κονδύλια μπορεί να εξευρεθούν στα πλαίσια των σημερινών συγκυριών. Επίσης σε όλους τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού να προσληφθεί άμεσα μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
       
Η κεντρική εξουσία, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι συγκυβερνήσεις, εφάρμοσαν πολιτική απαξίωσης όλων των δομών αθλητισμού. Λόγω της μεγάλης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και ομάδες έχουν οδηγηθεί στον μαρασμό. Πρόσφατα η πολιτεία μείωσε κατά 50% τις ήδη πετσοκομμένες επιχορηγήσεις.
Αυτήν την πολιτική ακολούθησε και η Δημοτική Αρχή.
       
Οι Δημοτικές και Σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις στον Δήμο μας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.
·         
  Το δημοτικό στάδιο Αλεξάνδρα Τσουμελέκα χωρίς καμία ουσιαστική εργασία συντήρησης  καταρρέει.
·         
    Οι εικόνες που βλέπουμε από το κλειστό γυμναστήριο ΔΑΚ είναι αποκαλυπτικές. Ούτε ζεστό νερό για τις ανάγκες των αθλητών ακόμα και την μέρα των αγώνων.
·         
  Το κολυμβητήριο στην Κυανή Ακτή χωρίς συντήρηση , παρατημένο με  πεπαλαιωμένο σύστημα  θέρμανσης του νερού και με υψηλό  κόστος για την θέρμανση κάνει απαγορευτική και επικίνδυνη την λειτουργία του ενώ το πότε και πώς λειτουργεί αποτελεί  μυστήριο και συνάμα ΕΙΔΗΣΗ.
·         
   Οι  γύρω εγκαταστάσεις έχουν αφεθεί στο έλεος του καιρού και στην καλή διάθεση και προσπάθεια των σωματείων να τις συντηρήσουν ώστε να είναι όσον το δυνατόν λειτουργικές.
 Να μιλήσουμε για τα σχολικά γυμναστήρια;
        
Όταν βρέχει μπάζουν νερά από τη στέγη και τα παράθυρα πολλές φορές η ώρα της φυσικής αγωγής ακυρώνεται αφού το δάπεδο γλιστράει και είναι επικίνδυνο. Και από θέρμανση ; το χειμώνα γυμναστική με μπουφάν γάντια και κασκόλ.

Η Δημοτική μας Παράταξη η ¨ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ¨ είτε έχουμε την ευθύνη του Δήμου με Δήμαρχο τον Σταύρο Αμάραντο είτε σαν αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αγωνιστούμε για :
·    Να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά τα προβλήματα.
·  Να κινητοποιήσουμε τους Δημότες συμπολίτες μας, να γίνει και δική τους υπόθεση, με αγώνες και διεκδίκηση το δικαίωμα στην άθληση όλων  και κυρίως της νεολαίας.
·  Να βελτιώσουμε  τις υπάρχουσες Δημοτικές και Σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις, να επαναλειτουργήσουμε  αυτές που δεν λειτουργούν, και να δημιουργήσουμε καινούριους χώρους άθλησης και πολιτισμού στα δημοτικά διαμερίσματα.
·   Να συνεργαστούμε με τα Αθλητικά Σωματεία και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των ακαδημιών τους.
·   Να αγωνιστούμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.
·  Διεκδίκηση γενναίας αύξησης της ετήσιας επιχορήγησης στο ύψος των σύγχρονων λειτουργικών αναγκών.
·  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για την ομαλή λειτουργία και συντήρηση.

Ο αγώνας αυτός προϋποθέτει σύγκρουση με συμφέροντα και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζόμενων -  της λαϊκής οικογένειας όλων των Δημοτών  και πάνω απ όλα της νεολαίας.
Το παράδειγμα των Κομμουνιστών Δημάρχων που έχουν εκλεγεί με την Λαϊκή Συσπείρωση δείχνει το πώς και τα αποτελέσματα αυτών των αγώνων. 
Στις 26 Μάη ΛΟΙΠΟΝ– 4 κάλπες – 1 επιλογή.
Δυνατό  ΚΚΕ  στις ευρωεκλογές, δυνατή  Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμους και Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου