Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Μαΐου 05, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Αναγνώστρια σχολιάζει «Πάω για μαλλί, και βγήκα κουρεμένος….»



Αγαπητέ Χρήστο,
Με αφορμή το δημοσίευμα σου σχετικά με τους υποψήφιους δημάρχους για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις επερχόμενες εκλογές, θα ήθελα να σου εκφράσω κάποιες ανησυχίες μου ως πολίτης αυτής της  μικρής πόλης και ως μέλος του εκλογικού σώματος.


Θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα σου στο δημοσίευμα σου :

Ποιος από τους δύο συνδυασμούς είναι αμιγώς κομματικός και ποιος ανεξάρτητος και πολυκομματικός;

-Ποιος από τους δύο συνδυασμούς απευθύνεται στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και ποιος στα στενά όρια ενός μικρού τμήματος  της ΝΔ;

-Ποιος από τους δύο συνδυασμούς μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη μέρα,  χωρίς  εξαρτήσεις από κομματάρχες και συγκεκριμένα συμφέροντα;

Τον τελευταίο καιρό, πολύς λόγος γίνεται για την «Ανεξαρτησία» των υποψηφίων δημάρχων από κομματικούς χρωματισμούς και πολιτικές ιδεολογίες που ταυτίζονται με τα σημερινά κόμματα, έτσι ώστε μέσω της ανεξαρτησίας αυτής οι υποψήφιοι δήμαρχοι να επιτύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν καλύπτοντας όλο το φάσμα των πολιτών και του εκλογικού σώματος.

Ωστόσο όμως εύλογο είναι το ερώτημα που τίθεται : τι θα πεί «Ανεξάρτητος»; Πώς μπορεί να κατεβαίνει κάποιος στην πολιτική σκηνή (έστω και αν πρόκειται για την τοπική αυτοδιοίκηση) και να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών, χωρίς να καταθέτει την πολιτική του ταυτότητα και ιδεολογία? Τι πραγματικά πρεσβεύει πολιτικά? Ποιες είναι οι πολιτικές του καταβολές?

Μπορεί οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στην προσπάθεια τους να αποσπάσουν τη ψήφο των πολιτών να δηλώνουν Ανεξάρτητοι,  προκειμένου να μη ταυτιστούν με τις πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος, ωστόσο όμως η στάση αυτή είναι «δίκοπο μαχαίρι» καθώς μπορεί να αποδειχθεί και επιζήμια για τη διακυβέρνηση ενός Δήμου. Καθώς με τη στάση αυτή, δεν υποδουλώνεται για τον υποψήφιο δήμαρχο καμία πολιτική ιδεολογία και καμία πολιτική ταυτότητα. Με ποιο πολιτικό φρόνημα , ο «ανεξάρτητος» δήμαρχος θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου. Υπό ποιο ιδεολογικό πρίσμα θα καθορίσει την πολιτική του ; υπό το πρίσμα μιας ιδεολογίας που πρεσβεύει για παράδειγμα την εφαρμογή ενός δημόσιου συστήματος παραγωγής; Ή υπό το πρίσμα μιας φιλελεύθερης πολιτικής που σε αυτή συμβάλει και πρωταρχικό ρόλο έχει η «ιδιωτική πρωτοβουλία»;

Από την άλλη πλευρά , αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ένα κόμμα δεν τοποθετήθηκε έναντι κάποιου προσώπου και δεν έχρισε κάποιον υποψήφιο, ως πολιτικό εκφραστή για την διεκδίκηση του Δήμου με πρόσχημα της τήρησης των ίσων αποστάσεων και ότι το λόγο τον έχουν οι δημότες. Αν το κόμμα αυτό δεν είχε την επιθυμία να στηρίξει συγκεκριμένα πρόσωπα, γιατί δεν προχώρησε στην ανάδειξη ενός υποψηφίου αναγνωσμένου κύρους από το ευρύ φάσμα της τοπικής μας κοινωνίας; Μήπως με τη στάση αυτή υποδουλώνεται έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας και πολιτικής γενναιότητας?

Σεβαστό είναι το γεγονός, οι συνδυασμοί να θέλουν να απευθυνθούν στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι στα στενά όρια ενός κόμματος, να μην είναι αμιγώς κομματικοί αλλά ανεξάρτητοι και πολυκομματικοί, αλλά ωστόσο όμως η στάση της «ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ» να κρύβει μια πολιτική παγίδα τόσο για τους ίδιους τους υποψήφιους όσο και για το ίδιο το εκλογικό σώμα  όταν  κληθεί να ψηφίσει υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους χωρίς κανέναν ιδεολογικό πολιτικό  υπόβαθρο και πολιτικό φρόνημα.

Είναι φανερό ότι ορισμένοι συνδυασμοί είναι ξεκάθαροι στην πολιτική τους τοποθέτηση, κατέθεσαν τόσο την πολιτική και όσο την κομματική τους ταυτότητα , και αυτό θεωρείται πολιτικό ήθος τόσο για αυτούς που θα εκλεγούν όσο και για το εκλογικό σώμα.

Τώρα όσον αφορά το θέμα με τις «εξαρτήσεις» από κομματάρχες και συγκεκριμένα συμφέροντα, αυτό δεν έχει να κάνει αν ο υποψήφιος δηλώνει «ανεξάρτητος» ή κομματικά προερχόμενος από ένα κόμμα ή διαθέτει πολιτικές συγγένειες, αλλά με την πολιτική του ιδιοσυγκρασία και το πολιτικό του ήθος!!!

Εύχομαι με την επιστολή μου αυτή να βοηθήσω τους δημότες του δήμου μας, να κατανοήσουν τα εύλογα ερωτήματά σου και να διαβάσουν και από μια άλλη οπτική γωνία την τοπική μας πολιτική πραγματικότητα!!!!

Να κλείσω με την παροιμία, «Πάω για μαλλί , και βγήκα κουρεμένος….»

Με εκτίμηση
Σας ευχαριστώ
ΜΑΡΙΑ ΒΟΝΤΙΤΣΟΥ
ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α΄ΤΑΞΗΣ, Msc


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου