Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Μαΐου 18, 2019

Πρόθεση της ''Δημοτικής Ανατροπής'' και του Βαγγέλη Ροπόκη, η ανάπτυξη από τον Δήμο Πρέβεζας του μαζικού αθλητισμού


Γράφει η οικονομολόγος Ζωή Παλιούρα. Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Πρέβεζας με τη ''Δημοτική Ανατροπή'', με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ροπόκη.


Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, ζωή και διέξοδος. Ο μαζικός αθλητισμός είναι το ζητούμενο. Δυστυχώς, στη Πρέβεζα, το Λούρο, το Κανάλι και χωρά μας, έχουμε υποτιμήσει τη σημασία του, σε σημείο που να μην αποτελεί πλέον στοιχείο της κουλτούρας μας. Η κατάσταση αυτή, βέβαια είναι περισσότερο ζήτημα πολιτικής, που άπτεται της κεντρικής διοίκησης και πρωτοβουλίας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης δευτερευόντως. 

Ως προς αυτή την κατεύθυνση όμως, εμείς από τη δική μας πλευρά, θα επιχειρήσουμε να προωθήσουμε μέσα από ημερίδες και εκδηλώσεις την ανάγκη για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τη σημασία και τα οφέλη του αθλητισμού στη ζωή από τις μικρές ηλικίες μέχρι και την τρίτη ηλικία, που αποσκοπούν πρωτίστως στην διατήρηση της φυσικής κατάστασης του ατόμου και δευτερευόντως στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και αισθημάτων ομαδικότητας και συναγωνισμού. 

Τα κέντρα άθλησης -κλειστά και ανοιχτά-, οι παιδικές χάρες καθώς και οι χώροι ελεύθερης άθλησης πρέπει να αυξάνονται, όπως και να συντηρούνται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. 

Στρατηγική μας επιλογή είναι ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών επιλογών και δεσμευόμαστε πως θα αναζητήσουμε κάθε είδους κονδύλια που θα μπορέσουν να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να αναζητηθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση μέσω της Προσκλήσεως IV του προγράμματος του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «συμβατικής» διαχείρισης θεμάτων αθλητισμού στον δήμο μας, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει τμήμα κλασσικού αθλητισμού, διότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να το υποστηρίξουν. 

Επίσης στο κλειστό γυμναστήριο της Πρέβεζας, αλλά και στο δημοτικό στάδιο ''Αθ. Τσουμελέκα'', έχουν παρατηρηθεί γεγονότα κακής συντήρησης, με αποτέλεσμα να είναι έρμαια των καιρικών φαινομένων. 

Διεκδικούμε τη δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου στην Πόλη της Πρέβεζας, αναβάθμιση με νέες υποδομές του Δημοτικού Σταδίου, κλειστά γυμναστήρια στον Λούρο και το Ζάλογγο, δημιουργία υποδομής για υποδοχή κωπηλατικών αγώνων στον Αμβρακικό (κωπηλατοδρόμιο στο Βαθύ Πρέβεζας), ως και δημιουργία δομών(βάση εκκίνησης στον Παντοκράτορα ή τον Μύτικα) και προϋποθέσεων για ιστιοδρομίες. 

Ακόμη η Δημοτική Κίνηση «Δημοτική Ανατροπή» στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση της αθλητικής πολιτικής της περιοχής μέσω αθλητικών διοργανώσεων (sport events), όπως: 

Ποδηλατοδρομίες, Αγώνες δρόμου αντοχής. Ιστιοπλοϊκούς και κοπηλατικούς αγώνες, οι πρώτοι στο Ιόνιο και οι δεύτεροι στον Αμβρακικό Τουρνουά Ομαδικών Αθλημάτων (όπως 3 on 3, beach soccer, beach volley κτλ) 

Καθιέρωση των Άκτιων Αγώνων, με αθλήματα που θα φέρουν στην πόλη ειδικές κατηγορίες αθλητών Φιλανθρωπικούς αγώνες με προσκλήσεις σε ομάδες παλαίμαχων των εθνικών ομάδων. 

Οι προτάσεις μας για τα θέματα αθλητικών υποδομών και περιβάλλοντος εκτείνονται σε: Ολοκλήρωση των έργων όλων των γηπέδων στον Δήμο Πρέβεζας. Ώρες κοινού προσέλευσης προς όλους τους Δημότες της Πρέβεζας στα δημοτικά στάδια άθλησης (ανοιχτά ή κλειστά). Δημιουργία ποδηλατοδρόμων για τους ποδηλάτες Δημιουργία άλσους στον Παντοκράτορα για περιπάτους και γενικότερα άθληση Δημιουργία πεζοπορικών (ορειβατικών μονοπατιών) στην ημιορεινή παραλιακή ζώνη (Καστροσυκιά, Μεγαδένδρο, Μυρσίνη, Λεκατσά, Ριζά, Χειμαδιό, Βράχο). 

Δημιουργία θεσμικών αθλητικών αγώνων ( τρέξιμο, ποδηλασία, δίαθλο, τρίαθλο, ορεινό τρέξιμο, κολύμπι μακρινών διαδρομών). Δημιουργία υπαίθριων γυμναστηρίων (καλλισθενικής φύσεως μονόζυγα, δίζυγα κλπ). Δημιουργία υπαίθριων δημοτικών αναψυκτηρίων στους χώρους άθλησης και πεζοπορίας. Δημιουργία δημοτικών ξενώνων για εκμετάλλευση αθλητικού τουρισμού (ορειβατικών και αθλητικών συλλόγων). 

Ο στόχος που θέτουμε μέσα από αυτές τις δράσεις είναι η εξωστρέφεια του δήμου, όπου μέσα από την προβολή και την επικοινωνία, θα τονώσουν το προφίλ της περιοχής αλλά και της τοπικής οικονομίας. Για να έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά, δεν αρκεί απλά η σκέψη αλλά και η έγκαιρη και στοχευμένη προώθηση του Προγράμματος Δράσεων μέσα από τα ΜΜΕ και τα social media, πόσο μάλλον όταν οι δράσεις αυτές υλοποιούνται κατά την θερινή περίοδο. Το γεωγραφικό σημείο του τόπου μας είναι τέτοιο, που μπορεί να συγκεντρώσει πολίτες και από άλλες περιοχές και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου