Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Αυγούστου 23, 2019

Τ. Θεοδωρικάκος: Μέχρι τέλος του έτους καταργείται η απλή αναλογική σε δήμους και Περιφέρειες


«Μέσα στο χειμώνα θα φέρουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο για την αλλαγή του κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε και να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού Κράτους», τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός, έως το τέλος του έτους θα έρθει νόμος για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα προτείνεται εκλογικός νόμος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και θα προωθείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.
“Θα φέρουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και αλλαγή του κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε και να ξεκαθαριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ δήμων, περιφερειών και κεντρικού κράτους. Ακόμα θα απλοποιηθούν οι δομές ώστε να ξέρουν και οι πολίτες τι να ζητούν και από θα εξυπηρετηθούν” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και επισήμανε ότι “ως το τέλος του έτους θα έρθει νόμος για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα προτείνεται εκλογικός νόμος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και θα προωθείται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.”
Πρόσθεσε ότι σε όλες τις επαφές του με δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και περιφερειάρχες, έλαβε μηνύματα ανακούφισης και αισιοδοξίας σχετικά με τη ψηφισθείσα νομοθετική ρύθμιση για αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των δήμων, που έβαλε τέλος στο χάος το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την επιλογή εφαρμογής της απλής αναλογικής από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε και στη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα σε λίγους μήνες θα είναι τεράστιο. «Εάν δεν αλλάξει ο ρυθμός ανακύκλωσης των απορριμμάτων θα καταστραφούμε. Ανακυκλώνουμε σήμερα μόλις το 18% των απορριμμάτων, ενώ ο στόχος έπρεπε να είναι το 50%. Εάν δεν πιάσουμε αυτό τον στόχο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε, προσθέτοντας ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής στη Φυλή δεν αντέχει παρά μόνο λίγους μήνες.
«Προγραμματίζονται παρεμβάσεις επικουρικές για να αντέξει, αλλά το θέμα είναι μπροστά μας. Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, θα κατατεθεί από την Περιφέρεια μία ολοκληρωμένη πρόταση, την οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της Αττικής. Αντιστοίχως πρέπει να κάνουμε τα πάντα σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
aftodioikisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου