Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου
Τρία είναι μερικά από τα πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες αυτής της πόλης , λίγο διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή.
Είναι τελικά η Πρέβεζα μια βρόμικη πόλη;
Αρκούν οι καλές προθέσεις της δημοτικής αρχής και η επιλογή ενός έμπειρου και εργατικού αντιδημάρχου καθαριότητας, για να αλλάξει η άσχημη εικόνα της πόλης και του δήμου;
Τι πρέπει να γίνει ώστε ο δήμος μας να ξαναγίνει καθαρός και φιλόξενος για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες ;
Θα επιχειρήσω με συνοπτικό τρόπο να απαντήσω στα τρία αυτά ερωτήματα , συμβάλλοντας στο μέτρο του εφικτού, στον δημόσιο προβληματισμό που ούτως ή άλλως υπάρχει για το θέμα.
Κατ’ αρχάς να συμφωνήσουμε, ότι μια πόλη δεν είναι καθαρή όχι μόνο αν οι κάδοι είναι βρώμικοι και αποπνέουν δυσοσμία, και υπάρχουν μικρές ή μεγάλες ανεξέλεγκτες χωματερές , στους δρόμους , στις παραλίες ή στις γειτονιές…
Αυτά βεβαίως και είναι σοβαρότατα προβλήματα , δεν είναι όμως τα μόνα που δίνουν το στίγμα μια ακάθαρτης πόλης ..
Ένας δήμος , δεν χαρακτηρίζεται καθαρός όταν επιπλέον :
- Μυρίζουν οι υπόνομοι και τα αντλιοστάσια
- Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι βρόμικα
- Δεν καθαρίζονται έγκαιρα οι παραλίες και η βλάστηση στους δρόμους και στους ακάλυπτους χώρους
- Υπάρχει ανεξέλεγκτη αφισορύπανση
- Οι ελεύθερες επιφάνειες κτισμάτων και ιδιαίτερα των διατηρητέων είναι γεμάτες συνθήματα και μουτζούρες
- Οι παιδικές χαρές , οι χώροι πρασίνου και οι εν γένει δημόσιοι χώροι είναι παραμελημένοι
-Οι πληροφοριακές πινακίδες ακόμη και αυτές του ΚΟΚ είναι καλυμμένες με αφίσες και μπογιές κλπ.
Ποιος συμπολίτης ή ακόμη και επισκέπτης μπορεί να ισχυριστεί , ότι όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν στην Πρέβεζα ;
Η απάντηση λοιπόν , όσο κι αν «πονάει» είναι αυτονόητη.
Η πόλη και συνολικά ο δήμος δεν έχουν επαρκή καθαριότητα και είναι κατά την άποψή μου δικαιολογημένα τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες .
Μπορεί, μόνο με τις φιλότιμες προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των εκάστοτε υπευθύνων, να αλλάξει ριζικά η υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας ;
Φρονώ πως όχι .
Μπορούν ίσως να πετύχουν βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, όχι όμως να πετύχουν οριστική και βιώσιμη λύση .
Κι αυτό γιατί τα προβλήματα είναι σύνθετα και διαχρονικά και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η δημοτική αρχή θα πρέπει να θέσει την καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμμάτων σε άμεση προτεραιότητα…
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει , μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης , να καταρτίσει ένα νέο , σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχέδιο , πουναφενός θα αντιμετωπίζει με άλλες μεθόδους τα καθημερινά προβλήματα , αφετέρου σταδιακά θα αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης της καθαριότητας που λειτουργεί έως τώρα , θέτοντας ως προτεραιότητα την ανακύκλωση (διαλογή στην πηγή κλπ).
Το σχέδιο αυτό κατά την γνώμη μου θα περιλαμβάνει:
1.Ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας με προσωπικό και μέσα (οχήματα, κάδοι κλπ), με στόχο τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και την κάλυψη όλων των αναγκών σε καθαριότητα (αποκομιδή , πλύσιμο κάδων , καθαρισμός οδών και κοινόχρηστων χώρων κλπ).
Τολμώ να πω και ας κινδυνεύω να παρεξηγηθώ ότι, για όσο διάστημα οι υπηρεσίες του δήμου , λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικών μέσων, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε ορισμένους τομείς (πχ αποκομιδή μπαζών ή κλαδεμάτων, ευπρεπισμός κτιρίων, κλπ) , να ανατίθενται, με συγκεκριμένο προγραμματισμό και διαφανείς διαδικασίες , σε ιδιώτες.
2. Πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες περιοχές του δήμου , σύγχρονων μεθόδων αποκομιδής των απορριμμάτων (πχ αντικατάσταση των κοινόχρηστων κάδων με οικιακούς , υπογειοποίηση κάδων, αποκομιδή σκουπιδιών με ραντεβού κλπ ).
3. Κατάρτιση νέου κανονισμού καθαριότητας , που θα θέτει κανόνες και θα καθορίζει τα δικαιώματα , τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων .
Παράλληλα όμως θα θεσπίζει αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
4. Εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων εκπαίδευσης στα σχολεία , με στόχο οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι μας να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι και ενεργοί συμμέτοχοι στην κοινή προσπάθεια για ένα καθαρό και λειτουργικό δήμο.
Η νέα δημοτική αρχή δικαιούται από τους πολίτες την απαιτούμενη πίστωση χρόνου και θα την έχει.
Οφείλει όμως παράλληλα να δράσει με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα , πριν οι δυνάμεις της συνήθειας και της αδράνειας την κυριεύσουν .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου