Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μπορεί και πρέπει να γίνει πρότυπο καθαρής πόλης !


Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου


Τρία είναι μερικά από τα πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες αυτής της πόλης , λίγο διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή.

Είναι τελικά η Πρέβεζα μια βρόμικη πόλη;

Αρκούν οι καλές προθέσεις της δημοτικής αρχής και η επιλογή ενός έμπειρου και εργατικού  αντιδημάρχου καθαριότητας, για να αλλάξει η άσχημη εικόνα της πόλης και του δήμου;

Τι πρέπει να γίνει ώστε ο δήμος μας να ξαναγίνει καθαρός και φιλόξενος για τους κατοίκους  αλλά και τους επισκέπτες ;

Θα επιχειρήσω με συνοπτικό τρόπο να απαντήσω στα τρία αυτά ερωτήματα , συμβάλλοντας στο μέτρο του εφικτού, στον δημόσιο προβληματισμό που ούτως ή άλλως υπάρχει για το θέμα.

Κατ’ αρχάς να συμφωνήσουμε, ότι μια πόλη δεν είναι καθαρή όχι μόνο αν οι κάδοι είναι βρώμικοι και αποπνέουν δυσοσμία, και υπάρχουν μικρές ή μεγάλες ανεξέλεγκτες χωματερές , στους δρόμους , στις παραλίες ή  στις γειτονιές…
Αυτά βεβαίως και είναι σοβαρότατα προβλήματα , δεν είναι όμως τα μόνα που δίνουν το στίγμα μια ακάθαρτης πόλης ..

Ένας δήμος , δεν χαρακτηρίζεται καθαρός όταν επιπλέον :
-   Μυρίζουν οι υπόνομοι και τα αντλιοστάσια
-   Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι βρόμικα
-  Δεν καθαρίζονται έγκαιρα οι παραλίες και η βλάστηση στους δρόμους και στους ακάλυπτους χώρους
-  Υπάρχει ανεξέλεγκτη  αφισορύπανση
-  Οι ελεύθερες  επιφάνειες  κτισμάτων και ιδιαίτερα  των διατηρητέων  είναι γεμάτες  συνθήματα  και μουτζούρες
- Οι παιδικές χαρές , οι χώροι πρασίνου και οι εν γένει δημόσιοι χώροι  είναι παραμελημένοι
-Οι πληροφοριακές πινακίδες ακόμη και αυτές του ΚΟΚ είναι καλυμμένες με αφίσες και μπογιές κλπ.

Ποιος συμπολίτης ή ακόμη και επισκέπτης μπορεί να ισχυριστεί , ότι όλα τα παραπάνω δεν συμβαίνουν στην Πρέβεζα ;

Η απάντηση λοιπόν , όσο κι αν «πονάει» είναι αυτονόητη.

Η πόλη και συνολικά ο δήμος δεν έχουν επαρκή καθαριότητα και είναι κατά την άποψή μου δικαιολογημένα τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες .

Μπορεί,  μόνο με τις φιλότιμες προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των εκάστοτε υπευθύνων, να αλλάξει ριζικά η υπάρχουσα κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας ;

Φρονώ πως όχι .

Μπορούν ίσως να πετύχουν βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, όχι όμως να πετύχουν οριστική και βιώσιμη λύση .

Κι αυτό γιατί τα προβλήματα είναι σύνθετα και διαχρονικά και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά η δημοτική αρχή θα πρέπει να θέσει την καθαριότητα και την διαχείριση των απορριμμάτων σε άμεση προτεραιότητα…

Η νέα δημοτική αρχή οφείλει , μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης , να καταρτίσει ένα νέο , σύγχρονο και ολοκληρωμένο σχέδιο , πουναφενός θα αντιμετωπίζει με άλλες μεθόδους τα καθημερινά προβλήματα , αφετέρου  σταδιακά θα αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης της καθαριότητας που λειτουργεί  έως τώρα , θέτοντας ως προτεραιότητα την ανακύκλωση (διαλογή στην πηγή κλπ).

Το σχέδιο αυτό κατά την γνώμη μου θα  περιλαμβάνει:

1.Ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας με προσωπικό και μέσα (οχήματα, κάδοι κλπ), με στόχο τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και την κάλυψη όλων των αναγκών σε καθαριότητα (αποκομιδή , πλύσιμο κάδων , καθαρισμός οδών και κοινόχρηστων χώρων κλπ).

Τολμώ να πω και ας κινδυνεύω να παρεξηγηθώ ότι, για όσο διάστημα οι υπηρεσίες του δήμου , λόγω έλλειψης προσωπικού και τεχνικών μέσων, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν σε ορισμένους τομείς (πχ αποκομιδή μπαζών ή κλαδεμάτων, ευπρεπισμός κτιρίων, κλπ) ,  να ανατίθενται, με συγκεκριμένο προγραμματισμό και διαφανείς διαδικασίες , σε ιδιώτες.

2. Πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένες περιοχές του δήμου ,  σύγχρονων μεθόδων αποκομιδής των απορριμμάτων (πχ  αντικατάσταση των κοινόχρηστων κάδων με οικιακούς , υπογειοποίηση κάδων, αποκομιδή σκουπιδιών με ραντεβού κλπ ).

3. Κατάρτιση νέου κανονισμού καθαριότητας , που θα θέτει κανόνες και θα καθορίζει τα δικαιώματα , τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες όλων  των εμπλεκομένων .

Παράλληλα όμως θα θεσπίζει  αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

4. Εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και αξιοποίηση σχετικών προγραμμάτων εκπαίδευσης στα σχολεία  , με στόχο οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι μας να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι και  ενεργοί συμμέτοχοι στην κοινή προσπάθεια για ένα καθαρό και λειτουργικό  δήμο.
Η νέα δημοτική αρχή  δικαιούται από τους πολίτες την απαιτούμενη πίστωση χρόνου και θα την έχει.
Οφείλει όμως παράλληλα  να δράσει με σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα , πριν οι δυνάμεις της συνήθειας και της αδράνειας την κυριεύσουν  .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου