Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23, 2019

Στις καλένδες η σύνδεση Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό ; ; Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου


Μήπως πρέπει να αντιδράσουν  οι αρμόδιοι;

Ποικίλα είναι τα σχόλια, τα οποία έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες μέρες στην Πρέβεζα, αναφορικά με το πολύπαθο έργο της σύνδεσης της πόλης με την Ιόνια Οδό στο ύψος της Γέφυρας Καλογήρου.

Αφορμή, τα όσα έγραψε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» , ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νέας και Κεντρικής Οδού κ. Στέλιος Πενθερουδάκης  και τα οποία πήραν μεγάλη δημοσιότητα και στα τοπικά ΜΜΕ .  (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)

Στο άρθρο του, ο εκπρόσωπος της παραχωρισιούχου εταιρείας της  Ιόνιας Οδού  χαρακτηρίζει τον αυτοκινητόδρομο ως ένα σύγχρονο και ασφαλές έργο πνοής, που ήρθε να καλύψει μια απαίτηση ετών και  να βγάλει την Ήπειρο από την απομόνωση και  να συνδέσει ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα .

Παράλληλα όμως δεν έκρυψε,  ότι η εταιρεία τους «αναμένει την ανάληψη πρωτοβουλιών» από την Πολιτεία , ώστε να δρομολογηθούν και νέα  έργα  που θα συμπληρώσουν την Ιόνια Οδό και θα την κάνουν περισσότερο λειτουργική…

Και είναι λογικό, ο εκπρόσωπος μιας ιδιωτικής εταιρείας να επιδιώκει την κατασκευή νέων έργων γιατί :

Και  προσδοκά να αναλάβουν οι ίδιοι την κατασκευή μέρος εξ αυτών, με τη μέθοδο της συγχρηματοδότησης!!

Και γνωρίζει πολύ καλά  ότι τα νέα έργα των κάθετων  συνδέσεων, θα αυξήσουν την κυκλοφορία οχημάτων στην Ιόνια Οδό, άρα και τα έσοδα για την εταιρεία του μέσω των διοδίων.

Κλείνοντας ο κ. Πενθερουδάκης το κείμενό του (και εδώ είναι η είδηση), καταθέτει κατάλογο έργων που θεωρούν απαραίτητα και τα οποία, κατά την άποψη τους, θα συμπληρώσουν την Ιόνια Οδό, επιταχύνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής...
Τα προτεινόμενα έργα είναι:
 – Η σύνδεση Λιμένος Αστακού με την Ιόνια Οδό
– Η σύνδεση της πόλης Αγρινίου με την Ιόνια Οδό
– Η επέκταση της Ιόνιας Οδού  μέχρι την Κακαβιά
– Η Παράκαμψη Φιλιππιάδας και η σύνδεσή της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, μήκους 5 χλμ.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, απουσιάζει το έργο της σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτή αρχίζει και τελειώνει με την κατασκευή του δρόμου από την Καμπή μέχρι τη Γέφυρα Καλογήρου , μήκους 5 χλμ.

Επειδή οι παραπάνω προτάσεις δεν φαίνεται να είναι, ούτε προσωπικές, ούτε «αθώες»…

Επειδή είναι γνωστή η τακτική των εν λόγω εταιρειών καθώς και οι επαφές που διατηρούν διαχρονικά  με τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες,  δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

Είτε οι προτάσεις αυτές, απηχούν απόψεις του Υπουργείου Υποδομών , όχι κατ’ ανάγκη της πολιτικής ηγεσίας , είτε είναι επηρεασμένες  από λογικές που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ότι « Η Πρέβεζα και η Λευκάδα συνδέονται με την Ιόνια Οδό μέσω της Αμβρακίας οδού και είναι πολυτέλεια και μια δεύτερη σύνδεση ».

Ότι και να ισχύει από τα δύο, υποψιάζομαι ότι κάποιοι «κύκλοι» δεν μας έχουν στους σχεδιασμούς τους .

Δεν φτάνει δηλαδή που τα 4 τελευταία χρόνια, ο κ. Σπίρτζης, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις του, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ούτε τη μελέτη, αφήνοντας εκτεθειμένο τον τοπικό Βουλευτή κ. Μπάρκα, ο οποίος υιοθετούσε πλήρως τις κατά καιρούς δηλώσεις του..

Δεν φτάνει που προκειμένου να κάνουν φτηνότερο το έργο, από αυτοκινητόδρομο τετράιχνης διατομής με ανισόπεδους κόμβους , το υποβάθμισαν σε μια βελτιωμένη εθνική οδό με κυκλικούς κόμβους (roundabout).

Παρ’ όλα αυτά ,  ένα σημαντικό έργο που θα έβγαζε την Πρέβεζα και την παράκτια ζώνη από την συγκοινωνιακή απομόνωση και θα αξιοποιούσε σε μέγιστο βαθμό τα οφέλη της Ιόνιας Οδού, του αεροδρομίου του Ακτίου και της υποθαλάσσιας ζεύξης, κινδυνεύει να πάει στις καλένδες.

Μακάρι όσοι έχουμε αυτή την εκτίμηση να κάνουμε λάθος και οι εξελίξεις να μη δικαιώσουν τις υποψίες μας.

Προκύπτει όμως αδήριτη η ανάγκη, ΟΛΟΙ οι τοπικοί παράγοντες να πάρουν θέση για το θέμα  και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες .

Πρωτίστως ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το συγκεκριμένο έργο είναι στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας, αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής του νομού κ. Γιαννάκης, οφείλουν να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, να διερευνήσουν τις Κυβερνητικές προθέσεις  και να ενημερώσουν υπεύθυνα τους πολίτες.

Μόνο έτσι μπορούμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες εξελίξεις για το έργο και να δρομολογήσουμε προοπτικές για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη κατασκευή του.

Μακάρι, επαναλαμβάνω, οι υποψίες και οι φόβοι μας να διαψευσθούν.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου