Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2019

Δήμος Πρέβεζας: Απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις !!

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ.


Μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις και σε δύσκολες αποφάσεις, βρίσκεται ήδη η νέα δημοτική αρχή Πρέβεζας, 40 περίπου μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Οι δικαιολογημένοι πανηγυρισμοί από το εκλογικό αποτέλεσμα, τα τελετουργικά, οι ορκωμοσίες, οι αναθέσεις καθηκόντων και η απαραίτητη ενημέρωση, έλαβαν τέλος. 

Συνεχίζονται βέβαια κάποιες ακόμη επαφές και εθιμοτυπικές συναντήσεις, με τις απαραίτητες φωτογραφίες-για την επικοινωνιακή διαχείριση-, αλλά όλοι πλέον αντιλαμβάνονται, ότι η «περίοδος χάριτος και προσαρμογής» τελειώνει και μαζί με τα πρωτοβρόχια, άρχισαν και τα «δύσκολα».. 

Ασφαλώς οι πολίτες αναγνωρίζουν, ότι η νέα Δημοτική αρχή κληρονομεί μεγάλα προβλήματα και εκκρεμότητες, σοβαρές δυσλειτουργίες από ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, και για να υπάρξουν άμεσες λύσεις θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και προπαντός να επικρατήσουν Σύνεση, Συναίνεση και Συνεργασία!!! 

Να υποθέσω ότι ο Δήμαρχος, έχει προσδιορίσει τις βασικές προτεραιότητες και κατευθύνσεις και πλέον όλοι οι συνεργάτες του, χωρίς δημόσιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις, που ζήσαμε στο παρελθόν, θα μπουν «στη μάχη της καθημερινότητας», με στόχο να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα, πριν αρχίσουν οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών και η ανάλογη κριτική από τα ΜΜΕ. 

Διαπιστώνω όμως, από τις επαφές και τις συζητήσεις, ότι υπάρχουν ερωτήματα και αρκετοί προβληματισμοί, σχετικά με τη στρατηγική και τις επιλογές της Δημοτικής Αρχής, για διάφορα κρίσιμα θέματα. 

Τα θέτω στο δημόσιο διάλογο, ελπίζοντας ότι θα τύχουν της ιδιαίτερης προσοχής και γιατί όχι και των ανάλογων απαντήσεων. 

1. Σύμπραξη παρατάξεων 

Ο Δήμαρχος, μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του, τόσο μεταξύ 1ης και 2ης Κυριακής, όσο και μετά τις εκλογές, δήλωνε «φανατικός οπαδός» της συνεργασίας-σύμπραξης, με άλλες παρατάξεις. 

Επειδή κυκλοφορούν διάφορες φήμες, μήπως θα ήταν σκόπιμο να μας ενημερώσει γιατί άλλαξε γνώμη, όπως και για το «παρασκήνιο των όποιων διεργασιών»; 

Αληθεύει ότι τον συμβουλεύουν, να διευρύνει τη δημοτική του παράταξη με «ανεξαρτητοποιήσεις και αυτονομίες» δημοτικών συμβούλων; 

2. Παραλαβή- παράδοση. 

Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν, την «κληρονομιά» που άφησε η απερχόμενη δημοτική αρχή. 

Υπάρχουν μελέτες, δράσεις και έργα σε εξέλιξη; 

Οι ισχυρισμοί του πρώην αντιδημάρχου οικονομικών, ότι στα ταμεία του Δήμου υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι 6 εκατ. €, αληθεύουν; 

3. Διοικήσεις Λιμενικού Ταμείου – ΔΕΥΑΠ. 

Σε δύο τομείς με πολλά προβλήματα και εκκρεμότητες , δεν έχουν ακόμη ορισθεί οι διοικήσεις, παρ’ ότι έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκύκλιοι. 

Αληθεύουν οι πληροφορίες, ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες στην επιλογή των προέδρων, γι’ αυτό ο Δήμαρχος προτίθεται να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής ; 

4ο. Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου . 

Αν σε κάτι όλοι συμφωνούν, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του δημοτικού συμβούλιου είχε απαξιωθεί κα οι διαδικασίες διαλόγου υποβαθμίστηκαν. 

Αντί το Δ.Σ. να σχεδιάζει και να καθορίζει την στρατηγική του Δήμου, αναλώνεται σε πολύωρες συνεδριάσεις, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι μέσα σε κλίμα έντασης, «βγάζουν τα μαχαίρια», ακόμη και στα επουσιώδη. 

Για να αλλάξει αυτή η εικόνα, οφείλει η νέα δημοτική αρχή να επιδείξει ειλικρινή διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις, να παρέχει πλήρη και τακτή ενημέρωση στους επικεφαλείς και πρωτίστως το προεδρείο του σώματος να καταξιώσει το ρόλο του, μέσα από την αυστηρή τήρηση του κανονισμού και την υπεύθυνη στάση του. 

5ο. Αναθέσεις έργων. 

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας δημοτικής αρχής, έμπαινε οριστικό τέλος στις «παλαιοκομματικές λογικές» των κατατμήσεων, των απευθείας αναθέσεων και ιδιαίτερα των έργων με προφορικές εντολές. 

Τα «παρακμιακά» αυτά φαινόμενα, χωρίς να υφίστανται «έκτακτες ανάγκες», επιβάλλεται όχι μόνο να σταματήσουν, αλλά να ελεγχθούν εξονυχιστικά και να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών στα πολιτικά πρόσωπα που έδωσαν τις εντολές, αλλά και στους υπαλλήλους που τα παρέλαβαν. 

6ο. Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης. 

Ξεκίνησε η διαδικασία για την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το σημαντικό θεσμό, που η προηγούμενη δημοτική αρχή, αιχμάλωτη των ισορροπιών και των σκοπιμοτήτων, δεν «κατάφερε» να αξιοποιήσει. 

Υπάρχει σήμερα από όλους, ειλικρινή διάθεση να ενεργοποιηθεί ο θεσμός; Αν ναι, τότε ο Δήμαρχος να αναλάβει ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλία, να συναντηθεί με τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και από κοινού να επιλέξουν, πέρα από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, πρόσωπο «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας», που θα φέρει εις πέρας το ιδιαίτερα σύνθετο έργο. 

Και επειδή η απόφαση, απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των (3/5) των δημοτικών συμβούλων, ας είναι η ευκαιρία να αποδείξουν όλοι στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι στην Αυτοδιοίκηση υπάρχει πράγματι ειλικρινής διάθεση για συναίνεση και συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου