Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2019

Κώστας Μπάρκας: Απαιτείται άμεση οικονομική ενίσχυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λούρου



Η παρέμβαση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα, προς την Υπουργό Πολιτισμού, αναδεικνύοντας το ζήτημα της χρηματοδότησης της Φιλαρμονικής Δημοτικής Ενότητας Λούρου, οδήγησε σε μία γενικού- γραφειοκρατικού τύπου απάντηση από πλευράς Υπουργείου για τον τρόπο με τον οποίο ένας πολιτιστικός φορέας μπορεί να χρηματοδοτηθεί.


Το νόημα της παρέμβασης από πλευράς του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας αποσκοπούσε στην άμεση χρηματοδότηση του συγκεκριμένου πολιτιστικού φορέα. Η απάντηση όμως του Υπουργείου Πολιτισμού παραπέμπει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση, μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών, σε ένα αόριστο μέλλον.

Επειδή η Δημοτική Φιλαρμονική Λούρου δεν είναι άλλο ένα πολιτιστικό σωματείο, αλλά θεσμός πολιτισμού με προσφορά δεκαετιών στην ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση σε δεκάδες σπουδαστές, οφείλει το Υπουργείο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Νομού να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία και μέριμνα, ώστε να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο εν λόγω πολιτιστικός φορέας πριν οδηγηθεί στον μαρασμό.

Τα πολιτιστικά δρώμενα για την ελληνική περιφέρεια δεν αποτελούν έξοδα και τυπικές δαπάνες προϋπολογισμού, αλλά οξυγόνο και έκφραση της ταυτότητας ενός τόπου. 

Ακολουθεί η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού προς τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστα Μπάρκα:  

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 65/11.9.2019 Αναφορά με θέμα: «Οικονομική ενίσχυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Δημοτικής ενότητας Λούρου Ν. Πρέβεζας» Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 65/11.9.2019 Αναφοράς του Βουλευτή, κ. Κώστα Μπάρκα, σας γνωρίζουμε τα εξής: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό πολιτιστικούς φορείς μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων. Η χρηματοδότηση προϋποθέτει την εγγραφή των φορέων στο Μητρώο. Επομένως, το πρώτο βήμα για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού την Φιλαρμονική Δημοτικής ενότητας Λούρου Πρέβεζας, είναι η εγγραφή της στο Μητρώο. Επιπροσθέτως, όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά στη Βουλή, στις 30 Σεπτεμβρίου κατά την συζήτηση της Ερώτησης του Βουλευτή, κ. Δ. Μπιάγκη, σχετικά με τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας (αριθ. 21/19.9.19), το Υπουργείο θα διερευνήσει την πρόθεση και το ενδιαφέρον των κοινοτήτων των Φιλαρμονικών της Κέρκυρας, και συνακόλουθα Φιλαρμονικών από την επικράτεια, όπως είναι η Φιλαρμονική Λούρου, ώστε η αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού να συντονίσει την διαδικασία συγκρότησης φακέλου, προκειμένου να ενταχθεί η ιδιαίτερη αξία και η παράδοσή τους στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με τον τρόπο αυτόν, οι Φιλαρμονικές θα αποκτήσουν πιστοποίηση, θα κατοχυρώσουν με σαφή και διεθνώς αποδεκτό τρόπο την σημασία, την παράδοση, το έργο τους, ενώ, συγχρόνως θα αποκτήσουν ένα εργαλείο που θα καθιστά περισσότερη επιβεβλημένη την στήριξη τους από τον δημόσιο τομέα. Επιπλέον, το Υπουργείο θα διερευνήσει την έκδοση ειδικής πρόσκλησης χρηματοδότησης για τις Φιλαρμονικές σε επίπεδο επικράτειας. 

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού 
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου