Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 30, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Παρέμβαση Κοσμά Κορωναίου για το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής



Στα πλαίσια της δραστηριότητάς του δημοτικού συμβούλου, ο Κοσμάς Κορωναίος υπέβαλε σήμερα εκ μέρους της παράταξης "Δημοτική Συνεργασία", το ερώτημα - ζήτημα για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,  αγαπητοί συνάδελφοι,

όπως γνωρίζετε στην πόλη μας λειτουργεί το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ως πανεπιστημιακό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σύμφωνα με το Ν.4559/3-8-2018. Το ανωτέρω Τμήμα διοργανώνει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Π.Μ.Σ. στη «Λογιστική-Χρηματοοικονομική και Διοικητική Επιστήμη», ενώ οι πτυχιούχοι κατέχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα Λογιστή-Φοροτέχνη κ΄ Χρηματοοικονομικού Συμβούλου,  παρουσιάζοντας σημαντική απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας.

Η συμβολή της λειτουργίας του Τμήματος στην τοπική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη κρίνεται ως δεδομένη, ενώ συμβάλει έστω και μερικώς στην άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κατά τις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης, η Υπουργός Παιδείας, έθεσε ως στόχο τη θέσπιση εκ νέου της βάσης εισαγωγής στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι οι βάσεις εισαγωγής διαμορφώνονται με κριτήρια τη δυσκολία των θεμάτων, τις προτιμήσεις  και τον αριθμό των εισακτέων, ενώ σίγουρα δεν δύναται να αποτελούν δείκτες αξιολόγησης της ακαδημαϊκής πληρότητας και ποιότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η θέσπιση της βάσης εισαγωγής είναι βέβαιο ότι θα περιορίσει μεσοπρόθεσμα, λόγω συστήματος, τον αριθμό των εισακτέων στο Τμήμα της πόλης μας και τη μείωση της αντίστοιχης δημόσιας χρηματοδότησης με συνέπεια την απαξίωση και την οριστική παύση λειτουργίας με ότι αυτό  συνεπάγεται για την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει   άμεσα ακόμη και πριν τη νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα προ αρνητικών εξελίξεων.

Για την παράταξη «Δημοτική Συνεργασία»
Κοσμάς Κορωναίος
Δημοτικός Σύμβουλος




ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ:

Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  αποτελεί μετεξέλιξη της συγχώνευσης (Σχέδιο Αθηνά)  των Τμημάτων Λογιστικής και Ασφαλιστικών και Ελεγκτικών Εργασιών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας  του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία ιδρύθηκαν  στην Πρέβεζα και λειτούργησαν το χειμερινό εξάμηνο του 1998 και του 1999 αντίστοιχα.

Πέραν της δεδομένης ακαδημαϊκής ποιότητας (κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μεγάλα ποσοστά απορρόφησης στην αγορά εργασίας, έκδοση επιστημονικού περιοδικού, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών) οφείλουμε να σημειώσουμε την προσφορά του Ιδρύματος στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, κάτι που πρέπει να μας απασχολεί άμεσα σαν Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα πρακτικά του 3ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Πρέβεζα τις 26/27 Μαϊου 2006, σε δημοσιευμένη εργασία με βάση στοιχεία του 2004-2005

· Το ύψος της ετήσιας εισροής, ως  άμεση οικονομική επίδραση, που πραγματοποιήθηκε  από τα έξοδα των σπουδαστών στην Πρέβεζα ανήρχετο στο ποσό των 7.076.114 ευρώ.
·  Η ετήσια δαπάνη του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού που εργάζονταν στο Παράρτημα της Πρέβεζας κατά την ίδια περίοδο, προσδιορίστηκε στο ύψος των 984.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 684.000 ευρώ έμεναν στην περιοχή ως ετήσια εισροή.
·   Οι δαπάνες  που πραγματοποιήθηκαν για την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία , κατά την ίδια χρονική περίοδο, (εκτός μισθοδοσίας) ανήρχετο στο ποσό των 1.340.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό που εισέρευσε στην περιοχή εκτιμήθηκε σε 1.175.000 ευρώ.
·  Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τον περιφερειακό πολλαπλασιαστή εισοδήματος του Ν. Πρέβεζας, η συνολική οικονομική επίδραση από τη λειτουργία του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος για το έτος 2004, στο εισόδημα της περιοχής εκτιμήθηκε σε 11.705.000 ευρώ.
Αν και τα στοιχεία αναφέρονται στο 2004, δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλη έρευνα, έχουμε τη δυνατότητα να αναλογιστούμε τα οφέλη στην τοπική οικονομία, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη συμβολή του Τριτοβάθμιου Ιδρύματος στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Συνειδητοποιείται αγαπητοί συνάδελφοι , ότι αποτελεί αναγκαιότητα η συνέχεια της λειτουργίας της Σχολής της πόλης μας εάν κοπτόμεθα για την ανάπτυξη της περιοχής.
             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου