Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Το βιβλίο "ΣΑΣΜόΣ" παρουσίασε το βιβλιοπωλείο "Κύκλος"


Το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη "Σασμός" παρουσίασε το βιβλιοπωλείο "Κύκλος" και οι εκδόσεις Μίνωας το απόγευμα του Σαββάτου 2/11 στο καφέ Όστρια . 

Την εκδήλωσε άνοιξε η υπεύθυνη του Βιβλιοπωλείου "Κύκλος", Βιβή Σολομωνίδου η οποία αφού ευχαρίστησε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ανέφερε βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα καθώς και στοιχεία του συγγραφικού του έργου. 
"Σασμός" είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη, ένα μυθιστόρημα που βάζει τον αναγνώστη σε ένα μοναδικό κόσμο, κάνοντας τον να βιώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ δυνατή ιστορία. Το βιβλίο έχει ζωντανούς διαλόγους, έχει γρήγορες εικόνες που ισορροπούν άψογα ανάμεσα στην μυθοπλασία και στην πραγματικότητα, έχει λυρικές παραστατικές περιγραφές που θυμίζουν Αρχαία τραγωδία, είναι ένα ανάγνωσμα από μυρωδιά από Κρήτη και Ήπειρο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα" .
Αποσπάσματα διάβασε η Αλεξία Μπουκουβάλα. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Διονυσία Μιχαλοπούλου (τραγούδι-κιθάρα) καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας.




Για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε, "έξυπνο, δυνατό και ανατρεπτικό το βιβλίο Σασμός και ο συγγραφέας με γραφή βιωματική, φέρνει στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής των Κρητικών, βγάζοντας τις βαθύτερες αιτίες. Το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη Σασμός, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που σχετίζονται με βεντέτες οι οποίες ξεκίνησαν στην Κρήτη μας καλεί από τον πρόλογο του να πάρουμε θέση, να δικαιώσουμε ή να καταδικάσουμε πράξεις που σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τον Σασμό ως κεντρική ιδέα ο συγγραφέας, μας μεταφέρει τις ιστορίες των οικογενειών που όμως έχουν αντίκτυπο στην μικρή κοινωνία του χωριού". 



Ενώ, ο συγγραφέας, Σπύρος Πετρουλάκης τόνισε πως επέλεξε τα Γιάννενα ως φόρο τιμής στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, "δεν σας κρύβω, όταν έγραψα αυτό το βιβλίο, ήθελα να το αφιερώσω σ'αυτό το "κοπέλι" το οποίο η μοίρα, έφερε να το έχω γνωρίσει". Όσο, τι ήταν αυτό που τον ώθησε να γράφει τον "Σασμό", ο ίδιος ανέφερε που αυτό που τον ώθησε ήταν ένα σκηνικό δολοφονίας - βεντέτας στο οποίο βρέθηκε όταν πήγε στην Κρήτη. Βρέθηκα μάρτυρας σε ένα σκηνικό φόνου που δεν είχα ιδέα. Με αυτό το βιβλίο το Σασμό , εγώ, έβγαλα το βάρος από πάνω μου, υπογράμμισε ο Σπύρος Πετρουλάκης. 
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το έκτο μυθιστόρημα του επιτυχημένου Σπύρου Πετρουλάκη, που έχει καταφέρει να κεντρίσει τους αναγνώστες από την πρώτη κιόλας σελίδα των βιβλίων του, μας μεταφέρει στην Κρήτη, στην πατρίδα του συγγραφέα. Οι βεντέτες εκεί ανoιγοκλείνουν ακόμα και σήμερα, ολόκληρες γενιές ποτίζονται με μίσος, δημιουργώντας έναν ατέρμονα κύκλο αντεκδίκησης, με θύματα ανθρώπους των οποίων το σφάλμα δεν είναι άλλο παρά μόνο το επώνυμό τους.
Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή. Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.
«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη. Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.

Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;


Τι σημαίνει Σασμός;
«Ο Σασμός είναι το αντίδοτο της βεντέτας. Η αποδοχή της λήξης των οικογενειακών όπως το λέμε στην Κρήτη. Είναι η συμφιλίωση που τα αντίπαλα μέρη συναποφασίζουν ώστε να δώσουν τέλος σε έναν ατέρμονο κύκλο βιαιότητας. Ο σασμός είναι μία κατάσταση όπου απαιτεί υπερβάσεις και σεβασμό στα συμφωνηθέντα».

Ο συγγραφέας τοποθετεί ένα μεγάλο μέρος τής δράσης τών προσώπων του και εκτός Κρήτης, σ’ ένα χωριό τών Ιωαννίνων. Αυτό γιατί ένα από τα επακόλουθα μιας βεντέτας είναι και ο ξεριζωμός. Σε πολλές περιπτώσεις, μέλη τών οικογενειών που εμπλέκονταν σ’ αυτό το ματωμένο έθιμο, αναγκάζονταν να εκπατριστούν και να συνεχίσουν τη ζωή τους μακριά από την Κρήτη, πασχίζοντας να προστατευτούν από πράξεις αντεκδίκησης.


Ο «ΣΑΣΜόΣ», όμως είναι μυθιστόρημα και ως μυθιστόρημα όλα τα παραπάνω τα αναπτύσσει μέσα από ένα πλέγμα μυθοπλασίας ικανό να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον τού αναγνώστη, προβληματίζοντάς τον παράλληλα για όλα όσα μπορεί να παράγει το θανάσιμο αυτό έθιμο.
Ο συγγραφέας επιλέγει την τεχνική τού σεναρίου αυξανόμενης αγωνίας. Με συνεχείς διακοπές τής αφήγησης, κινούμενος συνεχώς στο χθες και στο τώρα, μέσα από επεισόδια που συμπληρώνουν το ένα το άλλο, αλλά και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εξέλιξη του μύθου, κατορθώνει να κορυφώνει τις συγκινησιακές καταστάσεις και να χρωματίζει μ’ εκπλήξεις και ανατροπές, που συχνά αφήνουν άφωνο τον αναγνώστη.(πληροφορίες, Άγγελος Πετρουλάκης)

Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου