Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2019

Δήμος Πρέβεζας - Τι Γίνεται Αλήθεια με τη ΔΕΥΑΠ ;

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου 

Πριν από λίγες μέρες μια βλάβη στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, προξένησε ζημιές και πλημμύρες σε πολλά σπίτια και ξανάφερε στην επικαιρότητα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δίκτυο ύδρευσης στην πόλη της Πρέβεζας, κυρίως λόγω παλαιότητας.


Αν σ’ αυτά, προσθέσει κάποιος και τα χρόνια προβλήματα που εμφανίζονται κάθε καλοκαιρινή περίοδο, με την μειωμένη πίεση και παροχή, την πλήρη διακοπή νερού σε διάφορες περιοχές του δήμου, αλλά και την έντονη δυσοσμία σε σημεία της πόλης, τότε είναι δικαιολογημένα και τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των πολιτών. 

Βέβαια, με όσους έχω συνομιλήσει, κανένας δεν ισχυρίζεται ότι για αυτά τα προβλήματα ευθύνεται η νέα Δημοτική Αρχή και ο καινούργιος Δήμαρχος. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ότι είναι προβλήματα που τα κληρονόμησαν, για τα οποία όμως θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις. 

Αυτό που καταλογίζουν στη νέα δημοτική αρχή είναι, ότι ενώ έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από τις εκλογές , δε μπορεί να μη γνωρίζουν ότι ο τομέας ευθύνης της ΔΕΥΑΠ είναι ιδιαίτερα προβληματικός και θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα για το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του. 

Και συμφωνώ απόλυτα μ’ αυτή τους τη διαπίστωση, γιατί αν και πέρασαν 3 ολόκληροι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων, η νέα Δημοτική αρχή, έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας των δημοτών , αυτόν της ύδρευσης -αποχέτευσης, τον έχει βάλει στον «αυτόματο πιλότο». 

Θεωρώ αδικαιολόγητη την καθυστέρηση ορισμού του νέου ΔΣ της επιχείρησης. Δεν μπορεί μια επιχείρηση με τόσο σημαντικό ρόλο να παραμένει ακόμη «ακέφαλη» και η λειτουργία της στηρίζεται μόνο, στις ικανότητες και το φιλότιμο των εργαζομένων. (Επειδή ο Δήμαρχος δεν έχει ακόμη αποφασίσει, ποιον θα ορίσει για πρόεδρο ή γιατί σ’ αυτούς που πρότεινε αρνήθηκαν. 

Θα συμφωνήσω με την άποψη, ότι το πρόβλημα στη ΔΕΥΑΠ δεν είναι ποιόν τελικά θα βάλουν πρόεδρο , ούτε αν αυτός θα καλύπτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια και προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες στο Δήμο, λίγη σημασία έπαιξαν τα προσόντα και οι ικανότητες. Αυτό που κατά την άποψή μου έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματική λειτουργία της, είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ή θα κληθεί να διαχειριστεί στο άμεσο μέλλον η Επιχείρηση. 

Και για να γίνω ακόμη πιο σαφής.. 

Είναι γνωστό, ότι η ΔΕΥΑΠ όφειλε εκ του νόμου, εδώ και αρκετά χρόνια να έχει επεκτείνει την ευθύνη και λειτουργία της στο σύνολο του Δήμο Πρέβεζας, δηλαδή και στους 3 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (Πρέβεζας, Λούρου, Ζαλόγγου). Ήταν και παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο η προηγούμενη Δημοτική αρχή, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους και προκειμένου να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος, προσπάθησε και απέφυγε, παίρνοντας τη μία παράταση μετά την άλλη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. 

Η τελευταία προθεσμία για την χωρική επέκταση ήταν η 31/12/ 2018 και από τότε μέχρι και σήμερα , δηλ εδώ και 1 χρόνο, «η επιχείρηση είναι στον αέρα»… 

Η νέα δημοτική αρχή δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να κάνει το αυτονόητο. Να προσπαθήσει δηλαδή να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την «καυτή πατάτα» που κληρονόμησε . 

ΟΦΕΊΛΟΥΝ λοιπόν διοίκηση της ΔΕΥΑΠ και δημοτική αρχή να έχουν την επάρκεια και να μπορούν να διαχειριστούν επιχειρησιακά τα παρακάτω 5 ερωτήματα: 

1. Είναι έτοιμη η επιχείρηση να καλύψει τον πρόσθετο όγκο εργασιών. Διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό ; 

2. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο , προκειμένου χωρίς προβλήματα και εντάσεις να εφαρμοστεί κοινή τιμολογιακή πολιτική σε όλες τις κοινότητες του Δήμου; 

3. Υπάρχει η πολιτική βούληση, για την είσπραξη όλων των παλιών οφειλών; 

4. Μπορεί η ΔΕΥΑΠ να διαχειριστεί και να λειτουργήσει τα 2 μεγάλα αποχετευτικά έργα, του Λούρου και της παραλιακής ζώνης, όταν είναι γνωστό ότι δεν έχει καμιά συμμετοχή στη φάση κατασκευής των εν λόγω έργων; (Αποφεύγω προς το παρόν, να σχολιάσω τις μεγάλες καθυστερήσεις και τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στο έργο του Λούρου). 

5.Υπάρχει σχεδιασμός για μελέτες και έργα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σταδιακά τα προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικά του Δήμου, πέραν των ήδη εγκεκριμένων έργων; 

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, για να απαντήσετε πειστικά στα παραπάνω ερωτήματα, που αφορούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της ΔΕΥΑΠ, απαιτείται πολιτική βούληση, ολοκληρωμένο σχέδιο και μια διοίκηση που να διαθέτει γνώσεις, εμπειρία και ικανότητες… 

Από τις αποφάσεις σας, θα κριθείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου