Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Νοεμβρίου 17, 2019

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Αδικαιολόγητη (;) γκρίνια για τους συνεργάτες του ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου 

Μεγάλη «γρίνια» έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην Πρέβεζα, σχετικά με τα πρόσωπα που έχει επιλέξει ο Δήμαρχος κ. Γεωργάκος, για συνεργάτες του. Το περίεργο είναι, ότι αυτοί που γκρινιάζουν περισσότερο, είναι ψηφοφόροι του Δημάρχου και όχι κάποιοι που θα λέγαμε ότι «περίμεναν την ευκαιρία» για να τον αντιπολιτευτούν… 

Στην αρχή ήταν απλή μουρμούρα και αφορούσε το πρόσωπο του Αντώνη Μπέζα, όταν ανακοινώθηκε για Γενικός Γραμματέας του Δήμου. Ακολούθησαν πικρόχολα σχόλια για τους δύο πρώτους συνεργάτες του Δημάρχου, αλλά τις τελευταίες μέρες η αδικαιολόγητη (;;) γκρίνια εντείνεται, και έχει να κάνει με το πρόσωπο, που θα αναλάβει σύμφωνα και με την «προκήρυξη», τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό. 

Διαπίστωσα μέσα από συζητήσεις που είχα, ότι πολλοί από τους διαμαρτυρόμενους αγνοούν παντελώς τις διαδικασίες που προβλέπονται για την πρόσληψη των συνεργατών –συμβούλων, και μάλλον γκρινιάζουν άδικα. Να ενημερώσω λοιπόν συνοπτικά για τις διαδικασίες, τα προσόντα και τις αρμοδιότητες των συνεργατών, ώστε όποιος ασκεί κριτική προς την Δημοτική αρχή, να την κάνει με πλήρη γνώση των δεδομένων, αλλιώς κινδυνεύει να εκτεθεί… 

1.Γενικός Γραμματέας του Δήμου. 

Είναι το δεξί χέρι του Δημάρχου και αυτός που ουσιαστικά παίρνει πάνω του το συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου. Άρα πρέπει να είναι άτομο με αυξημένα προσόντα και της απολύτου εμπιστοσύνης του Δημάρχου, ο οποίος είναι αποκλειστικά αρμόδιος να αποφασίσει σε ποιον θα αναθέσει το δύσκολο αυτό «πόστο». 

Ο κ. Γεωργάκος, επέλεξε για Γενικό Γραμματέα τον Αντώνη Μπέζα, έναν έμπειρο πολιτικό, πρώην Υφυπουργό, Βουλευτή και επί 5ετία σύμβουλο στο Δήμο Πάργας. 

Γι’ αυτή του την επιλογή, γράφτηκαν και ακόμη λέγονται διάφορα. Κάποιοι μίλησαν για εξόφληση πολιτικού γραμματίου από το κόμμα της ΝΔ, επειδή δεν τον συμπεριέλαβαν στο ψηφοδέλτιο. Άλλοι θυμήθηκαν ότι ο κ. Μπέζας ως Υφυπουργός Υγείας, είχε υποστηρίξει τον κ. Γεωργάκο να γίνει διοικητής στο νοσοκομείο και τώρα ήρθε η ώρα να ανταποδοθεί η υποχρέωση. Άλλοι πάλι, ανακάλυψαν «κόντρα» Καχριμάνη –Μπέζα και κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει το Δήμο κλπ. 

Προσωπικά θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, έμπειρα πολιτικά στελέχη σαν τον Αντώνη Μπέζα ή τον Μιλτιάδη Κλάπα, να αναλαμβάνουν επιτελικές θέσεις στην Αυτοδιοίκηση. Μπορούν κατά τη γνώμη μου να βοηθήσουν σημαντικά το θεσμό, αρκεί να καθοριστούν πλήρως οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες τους, ώστε να αποφεύγονται κόντρες και παρεξηγήσεις. Η επιλογή λοιπόν του κ. Μπέζα, κατά τη γνώμη μου, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Κατά πόσο θα καταφέρει να αναβαθμίσει και να βελτιώσει τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες και να βοηθήσει με τις γνώσεις και τις γνωριμίες του, σε όσα επιπλέον του ζητηθούν. Αν δεν το κάνει, τότε δικαιολογημένες και οι διαμαρτυρίες και οι γκρίνιες…

2.Σύμβουλοι- Συνεργάτες ( προβλέπονται 5 θέσεις) 

Οι ειδικοί σύμβουλοι, επιστημονικοί συνεργάτες κλπ , έχουν ως έργο τους να παρέχουν συμβουλές και διατυπώνουν εξειδικευμένες γνώμες προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή, ανάλογα με τα προσόντα και τις αρμοδιότητες τους. Ο νόμος προβλέπει ότι ο Δήμαρχος με απόφαση του, προσλαμβάνει «τα πρόσωπα που αυτός κρίνει κατάλληλα», ύστερα από δημόσια γνωστοποίηση στον Τύπο. 

Από τα παραπάνω, γίνεται νομίζω σαφές ότι είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Δημάρχου, να προσδιορίσει τις ανάγκες που υπάρχουν, να καθορίσει τα προσόντα και να επιλέξει για συνεργάτες, αυτούς που θέλει. Μπορεί να διαλέξει κάποιον από τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου του ή να αναζητήσει τεχνοκράτες- επιστήμονες με ειδικές γνώσεις και εμπειρίες ή και να αποσπάσει υπάλληλους από το δημόσιο τομέα.. 

Ο νέος Δήμαρχος Πρέβεζας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, που είχε προσλάβει μόνο μηχανικούς, επέλεξε να δώσει βάρος στην επικοινωνία, την πληροφορική και τον αθλητισμό. Απομένουν βέβαια 2 ακόμη θέσεις, οι οποίες και φαντάζομαι θα καλυφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τότε θα γνωρίζουμε συνολικά το σχεδιασμό και τις επιλογές του Δημάρχου. Για όλους τους συνεργάτες, είναι σαφές ότι ο κ. Γεωργάκος θα κριθεί, όχι όμως για το αν μας είναι αρεστοί, αλλά κυρίως από το έργο, τη λειτουργία και την εν γένει προσφορά τους. 

Τέλος, στα σχόλια που γίνονται για «συγχωριανούς και συγγενείς», ξεκαθαρίζω ότι εκ του νόμου δεν προβλέπεται κάποια απαγόρευση για διορισμό συγγενικού προς το Δήμαρχο προσώπου. Επομένως επαφίεται αποκλειστικά στον κάθε Δήμαρχο να αποφασίσει ο ίδιος, τι θεωρεί νόμιμο και τι ηθικό… και οι πολίτες θα είναι οι τελικοί κριτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου