Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2019

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, τίμησε η καθολική εκκλησία


Τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα τίμησε και φέτος η Καθολική Αρχιεπισκοπή Κερκύρας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας τελώντας, σήμερα Κυριακή, για τους Καθολικούς και όλους τους πιστούς, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο μοναδικό Καθολικό Ναό που υπάρχει στην Ήπειρο, τον Άγιο Ανδρέα στην Πρέβεζα.

Τη Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος π.Ιωάννης πλαισιωμένος από το Λειτουργό της Πρέβεζας π.Ρόμπερτ Ρέϊκλι που ήρθαν από την Κέρκυρα έχοντας μαζί τους και προσκυνητές από το νησί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας στο κήρυγμά του μίλησε για το βίο του Αγίου Ανδρέα καθώς και για την περίοδο της 1ης Κυριακής της Παρουσίας (όπως ονομάζεται η σημερινή ημέρα για τους Καθολικούς) και αποτελεί την απαρχή μιας περιόδου προσμονής και χαράς για τον ερχομό του Χριστού.

Τη Θεία Λειτουργία εκτός από Καθολικούς από την ευρύτερη περιοχή παρακολούθησαν και αρκετοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεδομένου ότι ο Άγιος Ανδρέας αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη.

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Ανδρέα ένα ιστορικό και πολύ όμορφο κτίριο χτίστηκε το 1901 με χορηγία του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου-Ιωσήφ για την εξυπηρέτηση των καθολικών αλλά και των Ευρωπαίων που εργάζονταν στην ευρύτερη περιοχή. Τότε η Πρέβεζα διέθετε και Προξενείο της Αυστρίας. 

Ο ναός εξυπηρετούνταν από το τάγμα των φραγκισκανών αδερφών μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.Λειτουργούσε κανονικά μέχρι το 1946 οπότε και έκλεισε όταν οι Ιταλοί της Πρέβεζας απελάθηκαν. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Το 2003 μεγάλη πυρκαγιά που την θυμούνται ακόμα οι Πρεβεζάνοι προξένησε σημαντικές ζημιές στον ναό που όμως αποκαταστάθηκαν.Ανακαινίσθηκε από τον σημερινό Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Κέρκυρας Ιωάννη Σπιτέρη το 2005.

Με πληροφορίες, δημοτική ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου