Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 13, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Συνήγορος των ιδιοκτητών του δάσους της Βαλανιδοράχης, "Οι αποφάσεις είναι ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΕΣ, έχουν κριθεί και από τον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ"


Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα από μερίδα κατοίκων της κοινότητας Βαλανιδοράχης του Δήμου Πάργας, αντιδρώντας σε εργασίες σε ιδιωτικό δάσος στο αλωνάκι.


Η έκταση αυτή όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, είναι αναγνωρισμένη με σειρά αποφάσεων ιδιωτική έκταση, στην συνιδιοκτησία της οποίας, κατά 20% εξ αδιαιρέτου συμπεριλαμβάνεται και το Ελληνικό Δημόσιο. 

Οι συνιδιοκτήτες της είναι περίπου 30 άτομα οι οποίοι δεν μπήκαν να κόψουν τα δέντρα όπως διέρρευσε, αλλά εκτελούν νόμιμη μελέτη προστασίας (διαχείρισης) του δάσους για τα έτη 2019 - 2027. 

Για την εργασία αυτή που έχει ανατεθεί κατόπιν της μελέτης σε εξειδικευμένο δασικό συνεταιρισμό, δεν αποκομίζουν κανένα έσοδο, αντιθέτως, γίνεται μόνο για την προστασία του δάσους. Η μελέτη αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε πρόβλημα. 

Σε συνέντευξη τύπου ενώπιον των τοπικών μέσων που ζητήσαμε ενημέρωση και της ΕΡΤ 1 ο συνήγορος των ιδιοκτητών, κ.Απόστολος Τάσσης, απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων, συνοπτικά, ενώ δέχθηκε να μας κάνει και δηλώσεις:

-Καμία εργασία δεν γίνεται στο δάσος πλην όσων προβλέπει η μελέτη που ενέκρινε το δασαρχείο, για την προστασία του δάσους και μόνο. από πυρκαγιά.

-Καμία εργασία δεν είναι προγραμματισμένη ούτε για το μέλλον. 

-Το δάσος δεν πρόκειται να οικοπεδοποιηθεί, να κατατμηθεί, να καλλιεργηθεί, να καταπατηθεί από κανέναν, ούτε υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για να πουληθεί. -Κάποιος από αυτούς που υποκινούν τους κατοίκους σε επαναστατική γυμναστική, ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ποιος συγγενής του αιτήθηκε την αγορά του δάσους και εμείς αρνηθήκαμε. Σύντομα θα ξεσκεπαστεί. 

-Αυτοί που αντιδρούν είναι είτε άτομα που έχουν παραπληροφορηθεί, είτε άτομα που υποθάλπουν τους επίδοξους καταπατητές. 

-Οι ιδιοκτήτες του δάσους είναι αυτοί που προστατεύουν το δάσος εδώ και 70 χρόνια, με πλήθος αστικών και ποινικών αποφάσεων κατά καταπατητών που μπαίνουν για να καταπατήσουν και να εκχερσώσουν το δάσος 

- οι αποφάσεις και τα ονόματα των καταπατητών είναι γνωστά και στη διάθεσή σας.Οι αποφάσεις αυτές και οι εκθέσεις αυτοψίας του δασαρχείου για καταπατήσεις, ξεπερνούν τις 50 τα τελευταία μόνο χρόνια. 

-Ποιος λέει ότι όλο το χωριό είναι με τους καταπατητές; Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι νοικοκυραίοι και ζουν σε αρμονία μαζί μας. 

-Η αρχαιολογία, έχει ανακαλέσει τη διακοπή των εργασιών, την οποία και είχε χορηγήσει κατόπιν ανώνυμων… καταγγελιών. 



-Οι φωτογραφίες που διαρρέουν και εμφανίζουν κομμένα δέντρα, είναι αποσπασματικές. Θα κοπούν μόνο τα δέντρα που έχει ήδη σημαδέψει το δασαρχείο, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών υπάρχει εκεί διαρκώς υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας. 

-Το δασαρχείο και το Ελληνικό δημόσιο είναι οι μόνοι αρμόδιοι να ασκήσουν τα δικαιώματα που σφετερίζονται κάποιοι, που υπό καμία ιδιότητα, βαφτίστηκαν επιτροπή. Είμαστε εδώ, επιδιώκουμε το διάλογο, συνομιλούμε όμως μόνο με όποιον έχει το θεσμικό δικαίωμα να αμφισβητήσει τα δικαιώματά μας.

-Που ήταν όλοι αυτοί τόσα χρόνια, όταν κάποιοι καταπατούσαν και εκχέρσωναν το δάσος και εμείς τους αποκρούαμε; Τώρα εμφανίστηκαν; Με τι σκοπούς; Από που κι ως που σωτήρες αυτοί που δεν ενδιαφέρθηκαν για το δάσος ποτέ; 

-Οι δημοτικοί συμβουλοι και λοιποί αιρετοί, να μη βγάζουν φωτογραφίες και να δίνουν ψευδείς υποσχέσεις. Να βγουν επίσημα να πουν την αλήθεια στον κόσμο, να καταγραφεί επίσημα η θέση τους και να μην πατάνε σε δύο βάρκες. Σέβονται τις αρχές και τις δικαστικές αποφάσεις ή όχι; Τι συστήνουν στον κόσμο - επίσημα. Να αυτοδικήσουν ή να σεβαστούν το νόμο; Να αποταθούν στα δικαστήρια ή να ιδρύσουν λαικά δικαστήρια; Να πουν τι αρμοδιότητα έχουν και τι προτίθενται να κάνουν. Δηλώσεις ότι "δώσαμε εντολή στη νομική υπηρεσία" είναι για εσωτερική κατανάλωση και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Ας τους απαντήσει επιτέλους η νομική τους υπηρεσία και ας μην κρύβονται. Μην εμπαίζετε τον κόσμο. Ο Δήμος ΥΠΟΧΡΕΟΎΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, όχι στα καφενεία. 


-Ο Δήμος ΟΦΕΙΛΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΨΕΥΔΩΣ να μας ζητήσει την αγορά του δάσους, για να το μοιράσει για οικόπεδα, για χωράφια, για ότι επιθυμεί αφού πρώτα την αγοράσει από εμάς και το Ελληνικό Δημόσιο. Γιατί δεν το κάνει; Ιδού η ρόδος. Στο Δήμο ευχαρίστως θα το πουλούσαμε, εφόσον προτίθεται να το προστατέψει, ακόμη και χωρίς να αξιοποιηθεί. Μέχρι σήμερα όμως οι αιρετοί, εμφανίζονταν μόνο ως μάρτυρες υπεράσπισης των καταπατητών.

-Και για να τελειώνουν τα παραμύθια. Πολλοί από όσους βρέθηκαν στο δάσος παρασυρμένοι από άτομα με ιδιοτελή συμφέροντα, ματαιοδοξία εφήμερης δημοσιότητας και πολιτικές φιλοδοξίες, είναι συγγενείς μας, φίλοι μας, γνωστοί μας, συνεργάτες μας. Μην παρασύρεστε. Όλοι αυτοί, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε από όσα σας έχουν υποσχεθεί. Γι' αυτό σας βάζουν μπροστά. Για να χάνετε τις δουλειές σας σε επαναστατική γυμναστική και αυτοί να έχουν λόγο ύπαρξης. Αν θέλουν να κάνουν οτιδήποτε νόμιμο, εμείς είμαστε εδώ, ενώπιον των δικαστηρίων για να αμυνθούμε, όχι για να επιτεθούμε. Αυτοδικίες, τσαμπουκάδες και κανάλια, δεν ανήκουν σε κράτος δικαίου. Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια, το μόνο που αλλάζει είναι μόνο τα πρόσωπα. 

Το δάσος Βαλλανιδοράχης, δεν θα πάψει ποτέ να είναι δάσος. Αντιθέτως, υπό αυτή του την ιδιότητα και φυσική ομορφιά, είναι η μοναδική ελπίδα μελλοντικής επένδυσης, σε σημείο εκτός του δάσους, που θα έδινε δουλειές στα παιδιά μας για να μη φεύγουν για την Γερμανία. Θα ήταν η μεγαλύτερη επένδυση όλης της Ηπείρου, όχι φυσικά με οικοπεδοποίηση ή με κατάτμηση, ή με την κοπή έστω και ενός δένδρου. Θα μπορούσε να είναι το costa navarino της Ηπείρου, αλλά κάποιοι, είναι πονηροί, γιατί το θέλουν να το εκχερσώνουν για τον εαυτό τους. Πότε είδατε όλα αυτά τα 70 χρόνια, οι ιδιοκτήτες να έχουν κερδίσει ένα ευρώ, από το δάσος, πότε κλείσανε τους δρόμους προς τη θάλασσα, πότε το εκμεταλλεύτηκαν; Κάποιοι όμως τους οποίους ξέρετε, το περιέφραξαν, έβαλαν καντίνες, φύτεψαν ελιές, έφτιαξαν τσαντίρια, το εκχέρσωσαν. 

Λένε ότι είναι μεγάλη η έκταση και να είναι δημοτική. Τι έκαναν οι δήμοι με τις εκτάσεις που είχαν και καταπατήθηκαν σε όλη την παραλία; Τις ξεχάσατε; Πως τις προστάτεψαν πριν γίνουν οικόπεδα και χτιστούν; Ή μήπως ξεχνάτε πως ήταν η παραλία πριν το 1980; Η υποκρισία έχει τα όριά της. Το μόνο δάσος που σώθηκε στην περιοχή, ήταν αυτό, διότι εμείς το προστατέψαμε! 

Κλείνοντας ο κος Απόστολος Τάσσης έκανε δύο πολύ σημαντικές δηλώσεις.

1. Κάποιοι από τους "προστάτες" του δάσους που κρύβονταν σήμερα πίσω από αθώους πολίτες, ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΞΥΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΟΠΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ. ΙΣΩΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΙΕΖΑΝ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ, ήδη έχει ασκηθεί μήνυση. Δεν ξέρω ποιος εξακολουθεί να είναι μαζί με τους πλιατσικολόγους; Κανείς σας δεν ξέρει ποιος έκλεψε τα ξύλα; 

2. Εάν ο δήμος θέλει να αγοράσει το δάσος, εμείς το πουλάμε. Επίσης μπορεί να το απαλλοτριώσει, Δήμος είναι, μπορεί να το οικοπεδοποιήσει, να το μοιράσει, να το κάνει ότι θέλει. Νόμιμα όμως, με σεβασμό στο σύνταγμα και στους νόμους. Κουραστήκαμε τόσα χρόνια να απολογούμαστε και να το προστατεύουμε. Μέχρι όμως να αποφασίσει να το κάνει νόμιμα, ας πάψει διά των εκπροσώπων του να φωτογραφίζεται για συμπαράσταση, να ξεσηκώνει τον κόσμο και να περιφέρεται στις υπηρεσίες χωρίς έγγραφα αιτήματα και προτάσεις. Η συμπεριφορά αυτή της ηθικής αυτουργίας, είναι αξιόποινη και δεν θα μείνει ατιμώρητη. Διαπιστώνω αφωνία τις τελευταίες μέρες; Που είναι οι μπροστάριδες; Η κ.Εισαγγελέας ζήτησε εγγράφως αναφορά από τους εκπροσώπους του Δήμου και δεν έχει λάβει τίποτε. Ο κος δήμαρχος αναμένει ... τη νομική υπηρεσία. Και εμείς την περιμένουμε. Και όταν η νομική του υπηρεσία του απαντήσει, να μας ενημερώσει και εμάς και τον κ Εισαγγελέα. Και μετά να βγει να απολογηθεί στον κόσμο, διότι πρώτα τον ξεσήκωσε με έκτακτα δημοτικά συμβούλια και μετά ρώτησε τη νομική υπηρεσία. .

Εμείς είμαστε εδώ. Δεν κρυβόμαστε πίσω από ανώνυμες επιτροπές και αφελείς πολίτες που μπαίνουν μπροστά. Όποιος επιθυμεί να παραστήσει το Μαρίνο Αντύπα, ας αναλάβει τις ευθύνες του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ.Τάσσης

Χρήστος Ανεμοζάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου