Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 26, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Επιστολή προς τον Δήμο αναφορικά με την οδό Χαραλάμπου Μουσκου στην Πρέβεζα



ΘΕΜΑ: Περί οδού ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΟΥΣΚΟΥ-ονοματοδοσία οδών και πλατειών, της Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου 




Διαπίστωσα, ότι τόσο σε δημόσια έγγραφα, όσο και σε ιδιωτικά κείμενα αλλά και στον προφορικό λόγο, κακοποιείται ανεπίτρεπτα η ονομασία της οδού ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΟΥΣΚΟΥ, αναφερομένης άλλοτε ως Χαριλάου και άλλοτε ως Χρήστου Μούσκου. Πρόκειται για την οδό, που αρχίζει από την Χρήστου Κοντού στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου της Μητροπόλεως και καταλήγει στην διασταύρωση την οδών Πολυτεχνείου και Καρυωτάκη, λίγο πριν την εκκλησία Αγίου Κων/νου.

Αυτός όμως «ο δρόμος είχε την δική του ιστορία». Προπολεμικά και μέχρι τα μισά της δεκαετίας του ’50, ονομαζόταν Λοϋδ Τζωρτζ. Μετά, όμως, τον ηρωϊκό θάνατο του 23χρονου Χαραλάμπους Μούσκου, εξαδέλφου του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, πρώτου αντάρτη της ΕΟΚΑ, που σκοτώθηκε από τους Εγγλέζους τον Δεκέμβριο του 1955, μετονομάσθηκε σε οδό ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΟΥΣΚΟΥ. Ίσως και επειδή ήταν ο μόνος δρόμος στο κέντρο της πόλης χαρισμένος σε Άγγλο πολιτικό.

Σαν δημότης Πρέβεζας και για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, αιτούμαι και προτείνω: α) Να σταλεί σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος προς ενημέρωση δημοσίων και δημοτικών υπηρεσιών με το συνοπτικό ιστορικό της θυσίας του αγωνιστή.

β) Να τοποθετηθεί πινακίδα με αναγραφή ολόκληρου του ονοματεπώνυμου του Κύπριου αντάρτη, καθώς και ποιος ήταν.

Επ’ ευκαιρία, διατυπώνω την γνώμη, κατά την ονοματοδοσία οδών και πλατειών, κατά προτίμηση, ο Δήμος να εξαντλήσει πρώτα τα ονόματα των πεσόντων του στους αγώνες για την προάσπιση της ελευθερίας του Έθνους. Είναι όλα γραμμένα στην μαρμάρινη πλάκα δίπλα στο ηρώο πεσόντων κάτω από το Κάστρο Αγίου Ανδρέα.

Σαν ελάχιστη οφειλή για την θυσία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου