Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2020

Στηρίζουμε και θωρακίζουμε στην πράξη το Δημόσιο Σύστημα Υγείας !!

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Πως τα φέρνουν οι καιροί!!!!


Ξαφνικά όλοι, ακόμα και αυτοί που λοιδορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία , που με τις πολιτικές τους, τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, τα υποβάθμισαν και απειλούσαν ακόμη και να τα κλείσουν, τώρα ανακάλυψαν ότι χωρίς αυτά δεν νικιέται ο κορονοϊός... 

Τώρα, όλοι δίνουν όρκο πίστης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και υμνούν το έργο, την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των λειτουργών τους. Θυμίζω ότι είναι οι ίδιοι, που απαξίωναν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, συρρίκνωναν τους μισθούς και τους έστελναν κατά χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη. 

Καλοδεχούμενοι, αρκεί να μη μείνουν μόνο στα λόγια συμπάθειας και κατανόησης και στα νυχτερινά χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια. 

Δε λέω, ήταν ιδιαίτερα θετικό ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, αναγνώρισε ότι: «οι οπλαρχηγοί και οι πυρπολητές του καιρού μας είναι οι γιατροί κι οι νοσηλευτές. Οι ήρωες με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες. Οφείλουμε να τους εξοπλίσουμε με τα πολεμοφόδια που σώζουν ζωές...». 

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, ήταν λόγια που τα είχε ανάγκη το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, που παρά τα λιγοστά μέσα που διαθέτει, σε συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης ,ανταποκρίνεται με αυτοθυσία και κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προστατεύσει την υγεία μας. 


Όμως αν κάποιος διαβάσει τις ανακοινώσεις ομοσπονδιών, αλλά και μεμονωμένων γιατρών που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει απόσταση «λόγων και έργων», καθώς αυτά που ζητούν από την Πολιτεία είναι τα «βασικά πολεμοφόδια».… 

Είναι χαρακτηριστικά, τα όσα η επιστολή της ΟΕΝΓΕ προς τον Πρωθυπουργό, αναφέρει μεταξύ άλλων: «..Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. 

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία..». 

Και έχουν απόλυτο δίκιο, γιατί κάθε μέρα που περνάει έρχονται στην επιφάνεια - με τραγικό τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις - οι χρόνιες ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το οποίο καρκινοβατούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. 

Για όλα αυτά για τα οποία, κανένας από όσους κυβέρνησαν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανος ή δικαιωμένος. 

Όμως τώρα, δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών, ούτε είναι η στιγμή της πολιτικής ή ηθικής δικαίωσης για κανέναν. 

Είναι όμως, εξ αιτίας της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης, μια μεγάλη ευκαιρία να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να συμφωνήσουμε ΟΛΟΙ, ότι χωρίς ένα ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις φαινόμενα πανδημίας. 

Είναι ώρα να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές, που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με σημαντικούς πόρους, για υλικοτεχνική υποδομή, για στελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και για προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού . 

Πολιτικές που θα έχουν διακομματική στήριξη, θα αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται και θα θωρακίζουν από όλες τις πλευρές το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς μόνο πάνω του μπορεί να στηριχθεί η επιβίωση όλων μας…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου