Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, στα πλαίσια της ενεργειών του για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών σε πολίτες και σε επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Μαρτίου στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάργας, Νίκο Ζαχαριά, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου, κ. Μάρκου και του Προέδρου της Τοπικής Καναλλακίου, κ. Δήμα.
Στη συνάντηση με τους αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου Πάργας υπήρξε πλήρης ενημέρωση του κ. Μπάρκα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί, ειδικά σε οικήματα, είναι πολύ μεγάλες, με τις αναφορές από τα αρμόδια κλιμάκια καταγραφής να κάνουν λόγο για ζημιές σε πάνω από πεντακόσια (500) οικήματα, εκ των οποίων τα τριακόσια (300) χαρακτηρίζονται ως μη κατοικήσιμα.
Στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Πάργας, ο κ. Μπάρκας ενημέρωσε τον κ. Ζαχαριά για την επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα 6 Απριλίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων πολιτών και επιχειρήσεων από τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Μαρτίου, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου.
Η επιστολή του κ. Μπάρκα προς τους Υπουργούς ακολουθεί μια σειρά ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ και του Βουλευτή του στον Νομό Πρέβεζας με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. Ήδη, από 23 Μαρτίου έχει κατατεθεί Ερώτηση από τον κ. Μπάρκα, με την οποία ζητείται, εκτός των άλλων, να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ο Τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, απέστειλε προς τους αρμόδιους Υπουργούς, από κοινού με τον κ. Μπάρκα, πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει δώδεκα προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών.
Με την παρούσα επιστολή του ο κ. Μπάρκας ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς τη λήψη μέτρων ανακούφισης προς τους πληγέντες, η οποία θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην επιδότηση ενοικίου/ συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών στέγασης των κατοίκων, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Δεύτερον, στη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων η επιχείρηση επλήγη, ύψους οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ ανά επιχείρηση, όπως άλλωστε προβλέπεται για ανάλογες περιπτώσεις από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Τρίτον, στην οριοθέτηση των περιοχών και στη χορήγηση δωρεάν κρατικής στεγαστικής συνδρομής εξ ολοκλήρου.
Όπως αναφέρει ο κ. Μπάρκας, κλείνοντας την επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, «Η λήψη των παραπάνω μέτρων θα δείξει την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας σε πληγέντες συμπολίτες, οι οποίοι καλούνται να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους επιβαρυμένοι όχι μόνο από τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά και από την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού.».
Ακολουθεί αναλυτικά η Επιστολή του κ. Μπάρκα:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Νομού Πρέβεζας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α
------------------------------------------------------------------
Πρέβεζα, 6η Απριλίου 2020
Προς:
Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα,
Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Παναγιώτη (Τάκη) Θεοδωρικάκο,
Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κύριο Κωνσταντίνο Καραμανλή
Θέμα: Λήψη μέτρων για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τον σεισμό της 21ης Μαρτίου 2020 στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έντονη σεισμική δραστηριότητα με αποκορύφωμα τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Richter. Όπως καταγράφεται από τα αρμόδια Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) και τα Συνεργεία Καταγραφής Ζημιών του Δήμου Πάργας, σημειώνονται ζημιές σε πάνω από πεντακόσια (500) οικήματα, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τριακόσια (300) από αυτά να είναι μη κατοικήσιμα.
Η δεδομένη πραγματικότητα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των πολιτών της περιοχής, των οποίων το εισόδημα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό είτε σε αγροτική εκμετάλλευση, είτε σε παροχή τουριστικών υπηρεσιών, δηλαδή σε δύο τομείς που δοκιμάζονται υπέρμετρα από την ενσκήπτουσα πανδημία του κορωνοϊού.
Οι παραπάνω επισημάνσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε λήψη μέτρων στήριξης από την πλευρά της πολιτείας σε τρεις κατευθύνσεις.
Πρώτον, στην επιδότηση ενοικίου/ συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών στέγασης των κατοίκων, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στην περίπτωση της σεισμικής δόνησης της 21ης Ιουλίου 2017 για τους κατοίκους που επλήγησαν στις νήσους Κω και Κάλυμνο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η σχετική απόφαση είχε συνυπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υποδομών και Μεταφορών (ΑΔΑ: 73Ν1465ΧΘΞ-1ΡΓ).
Δεύτερον, στη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στην περίπτωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν όλη την επικράτεια κατά τους φθινοπωρινούς μήνες του 2017 και είχαν ως συνέπεια την πρόκληση σημαντικών και εκτεταμένων καταστροφών και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Στην περίπτωση εκείνη, όπως άλλωστε και στην περίπτωση στήριξης των πληγέντων και της αποκατάστασης ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, καθώς και στην περίπτωση των πλημμυροπαθών της Δημοτικής Ενότητας Λούρου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, είχε χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα των οποίων η επιχείρηση επλήγη, ύψους οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ ανά επιχείρηση. Η συγκεκριμένη απόφαση για ενίσχυση εντάχθηκε ως άρθρο 4, στον Νόμο 4501/22-11-2017, ΦΕΚ Α’178.
Τρίτον, στην οριοθέτηση των περιοχών και στη χορήγηση δωρεάν στεγαστικής συνδρομής εξ ολοκλήρου, όπως άλλωστε συνέβη στην περίπτωση της στήριξης των πληγέντων και της αποκατάστασης ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, σύμφωνα με το Εδάφιο 3.3, της Παραγράφου 3, της Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών (Αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8706/Α325), ΦΕΚ Β’ 3255/ 8-8-2018.
Η λήψη των παραπάνω μέτρων θα δείξει την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας σε πληγέντες συμπολίτες, οι οποίοι καλούνται να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους επιβαρυμένοι όχι μόνο από τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας, αλλά και από την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με Εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Μπάρκας, Βουλευτής Νομού Πρέβεζας- ΣΥΡΙΖΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου