Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Απριλίου 04, 2020

Τσιόδρας: Αλλάγη πλεύσης για μάσκα -Πότε πρέπει να την φοράμε


Σε αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την ευρεία χρήση μασκών προχώρησε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. 

Ενώ μέχρι πριν από μερικά 24ωρα τόνιζε ότι η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη «μόνο στα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς βέβαια και οι επαγγελματίες υγείας», με αφορμή το συμπέρασμα επιστημόνων της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ που θεωρούν πιθανό ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, αλλά και σχετικές απαντήσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει παγκοσμίως, τόνισε ότι: «Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενεχομένων να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».
Συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας είπε για το θέμα:
«Μάλλον κάποιοι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μπορεί να συμμετέχουν άθελά τους στην μετάδοση της νόσου. Γι’ αυτό χθες, σε αντίθεση με αυτά που στήριζε έως σήμερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των ΗΠΑ, το περίφημο CDC ανακοίνωσε την προαιρετική, δηλαδή εθελοντική χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης. Παραδείγματος χάριν οποιοδήποτε ύφασμα, ένα κασκόλ ή μία μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους, όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους. Δεν το έκανε για να αλλάξει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις αλλά το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα, όταν υπάρχει συγχρωτισμός, που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ. Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Μπορώ να έχω τον ιό και να μην το γνωρίζω; Ναι, το έχουμε πει, έτσι πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Μπορώ να προστατεύσω τους άλλους σε αυτή την περίπτωση. Πάλι η απάντηση είναι «ναι». Οι Αμερικανοί λένε ναι για να μην τους κολλήσω, φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου ή μία μάσκα, όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, όπως στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο. Βέβαια την στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτως ή άλλων. Και προσοχή αυτά τα καλύμματα που συνιστούν, δεν είναι ιατρικές ή χειρουργικές μάσκες που τις στέλνουμε για τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς μας. Και δεν τονίζουν και κάτι άλλο. Ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε τέτοια καλύμματα, κασκόλ και αυτοσχέδιες μάσκες. Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα: Ας υποθέσουμε πως δεν είμαι μολυσμένος και φορώ ένα τέτοιο μαντήλι. Μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμα του τον ιό. 40-90% των σωματιδίων του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα και μάλιστα όταν έχει μαζέψει αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά εγώ νομίζοντας ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεχτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή  των χρειών και φυσά μπορεί να μολυνθώ, με αυτή την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Μάλιστα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης. Άρα, κάποιες από αυτές τις αυτοσχέδιε μάσκες μπορεί ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς και δεν έχουν τον ιό, από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα και έχουν τον ιό, να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη μεριά. Αυτοί που είναι υγιείς φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Και γι΄ αυτό δεν συστήνεται τέτοια λύση σε επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί και νοσηλευτές. Και φυσικά το να φοράς ένα τέτοιο κάλυμμα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μην τηρούμε αποστάσεις. Μα βάση τα δικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή το όφελος αναμένεται να είναι μικρό. Το όφελος μιας τέτοιας πρακτικής μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί ο ρυθμός της μετάδοσης τις επόμενες εβδομάδες. Όπως θυμάστε, έχω ζητήσει από το Ευρωπαϊκό CDC να τοποθετηθεί επίσημα επί αυτού του θέματος και έχω ζητήσει και από τα μέλη της Επιτροπής μας να συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε επ’ αυτού.
Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενεχομένων να δούμε μια τέτοια σύσταση στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τους περιορισμούς μιας τέτοιας στρατηγικής».
aftodioikisi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου