Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Μαΐου 30, 2020

Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου "ΠΡΕΒΕΖΑ" για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Φιλαρμονικής ΟΡΦΕΥΣ



Κύριε Πρόεδρε ,

Τη χρονιά που διανύουμε η Φιλαρμονική Πρέβεζας ‘’ΟΡΦΕΥΣ’’ , το αρχαιότερο εν ενεργεία πολιτιστικό σωματείο στην ιστορία της πόλης, γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του .

Ο Σύλλογός μας στις 14/11/2009 σε μια ξεχωριστή εκδήλωση αναστοχασμού και τιμής που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο της Ι.Μ.Ν.Π., επανέφερε στην μνήμη των Πρεβεζάνων την ιστορική διαδρομή της Φιλαρμονικής, τους ανιδιοτελείς πρωτεργάτες της ίδρυσής της και τίμησε με επαίνους τους μουσικούς που υπηρέτησαν το για πολλά χρόνια πιο σημαντικό σε προσφορά και εξωστρέφεια σύλλογο της Πρέβεζας .

Σ’ αυτή την εκδήλωση ο Σύλλογός μας πρότεινε και κοινοποίησε εγγράφως στην τότε Δημοτική Αρχή την πρότασή του, να ονομαστεί η μικρή πλατεία μπροστά από το κτίριο, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο και στεγάζεται η Φιλαρμονική, ‘’πλατεία Κωνσταντίνου Καρόμπεη’’ και να εντοιχιστεί μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του ιδρυτή της . Επίσης σε εμφανές σημείο στη πρόσοψη του κτιρίου, πάλι σε μαρμάρινη πλάκα, να γραφεί το έτος ίδρυσής της και τα ονόματα του πρώτου Ιδρυτικού Συμβουλίου της:  Κωνσταντίνου Καρόμπεη, Χρήστου Καραμουστάκη, Παναγιώτη Λαγίδη, Χαράλαμπου Καστάνη και Ασσέρ Δατίχ.

Η πρότασή μας δεν συγκίνησε την τότε Δημοτική Αρχή όπως και τόσες άλλες προτάσεις μας. Την επαναφέρουμε σε εσάς με την πίστη ότι θα την υιοθετήσετε , θα την θέσετε στην διαδικασία της έγκρισης στα αρμόδια όργανα και η σημερινή Δημοτική Αρχή θα την υλοποιήσει σύντομα και επετειακά .
Τα κτίρια , οι δρόμοι και οι πλατείες υπάρχουν όταν μιλάνε και για την ιστορία της πόλης.

Για την προαναφερθείσα εκδήλωση ο Σύλλογός μας και με την συνεργασία των Πρεβεζάνων καθηγητριών μουσικής κυριών Βαγγέλη –Σουλιώτη Θάλειας και Φατούρου Κατερίνας  είχε συγκεντρώσει ένα ενδιαφέρων υλικό για την ιστορική διαδρομή της Φιλαρμονικής από την ίδρυσή της μέχρι τα τελευταία χρόνια της ακμής της , που η διάσωση και η αξιοποίησή του (έκδοση σε βιβλίο) θα πρόσθετε άλλη μια ψηφίδα στην ιστορία της πόλης.

Τέλος το Περίπτερο  Μουσικών Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής που ο Σύλλογός μας με την καταλυτική βοήθεια του Λιμενικού Ταμείου, επί προεδρίας του δικηγόρου Τάσση Απόστολου, επανατοποθέτησε στην πλατεία Ανδρούτσου στην 18/07/2007, πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι  ο πυρήνας μιας σειράς μουσικών εκδηλώσεων του μουσικού κόσμου της Πρέβεζας υπό την αιγίδα του Δήμου για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Φιλαρμονικής μας.

Με την ευκαιρία αυτής μας της επαφής και της σημαντικής επετείου καλό θα ήταν το Δημοτικό κτίριο της Φιλαρμονικής  να ευπρεπιστεί εξωτερικά και εσωτερικά και ευχόμαστε να αποτελέσει η επέτειος αυτή την αναγέννησή  της και την επαναφορά της στις μέρες εκείνες  που οι Πρεβεζάνοι ήταν υπερήφανοι για αυτόν τον πολιτιστικό τους φορέα που τους εκπροσωπούσε επάξια σε όλη την Β.Δ. Ελλάδα.

Με εκτίμηση. 

                                                         Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    
Η   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ    
Κωνσταντίνος  Λογοθέτης                                             
Μίχα Ελένη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου