Παρασκευή, Μαΐου 22, 2020

ΕΣΠΕΔΕ "Την διαδικασία της κλήρωσης αποδέχθηκαν και τα δύο σωματεία" (ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ & ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ)


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άνοδος του Φιλαθλητικού ΓΣ Πρέβεζας στην Α2 Εθνική κατηγορία Γυναικών .

Οι αντιδράσεις αυτές προέρχονται από την πλευρά της ομάδας των Ιωαννίνων όπου μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωση της  - γίνεται λόγος πως καταστρατηγήθηκε η κοινή λογική καθώς και οι κανονισμοί. Στον αντίποδα, η ΕΣΠΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση - δείτε παρακάτω- στην οποία επισημαίνει πως "Την διαδικασία της κλήρωσης αποδέχθηκαν και τα δύο σωματεία, (ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ  & ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ). 
Άρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΠΕΔΕ, όπου και τα δύο σωματεία αποδέχθηκαν τη διαδικασία,  αναρωτιόμαστε - ποιος ο λόγος για τις εκ των υστέρων - αντιδράσεις και γιατί η ομάδα των Ιωαννίνων από την αρχή δεν είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία να διαχωρίζει τη θέση της και να δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει στη κλήρωση ..; 
Διαβάστε τις ανακοινώσεις της ομάδα του ΠΑΣ Γιάννενα καθώς και της ΕΣΠΕΔΕ
Η ανακοίνωση του ΠΑΣ Γιάννενα:
“ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Η ομάδα μας WVC PAS GIANNENA βρισκόταν στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος βόλεϊ Β εθνική κατηγορίας με δεύτερο τον Φιλαθλητικό Πρέβεζας με 1 βαθμό διαφορά. Το πρωτάθλημα όμως διακόπηκε εξαιτίας του κορωνοϊού. Το πρωτάθλημα όταν διακόπηκε δεν υπήρχαν άλλες αγωνιστικές σε εξέλιξη . Το πρωτάθλημα δηλαδή είχε τελειώσει και θα ξεκινούσαν μπαραζ των 4 πρώτων .
Όπως αποφάσισε η Πανελλήνια  Ομοσπονδία βόλεϊ όταν διακόπτεται το πρωτάθλημα « «Στην περίπτωση διεξαγωγής Πρωταθλημάτων σε Ομίλους και ανάδειξης πρωταθλήτριας ομίλου, οι ομάδες που καταλάμβαναν την 1η θέση στην κατάταξη των Ομίλων των Πρωταθλημάτων την στιγμή της απόφασης διακοπής του κάθε Πρωταθλήματος (07/05/2020) ανακηρύσσονται Πρωταθλητές Ομίλων. Οι ομάδες που, σύμφωνα με την βαθμολογική θέση, κατά την στιγμή της διακοπής των Πρωταθλημάτων (07/05/2020) είχαν δικαίωμα ανόδου, με βάση την ισχύουσα Προκήρυξη 2019-2020, ανέρχονται στην ανώτερη κατηγορία, όπου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής την αγωνιστική περίοδο 2020 – 2021».
Αυτό λέει η κοινή λογική, αυτό έγινε και στην Α1 όπου πρωταθλητής στέφθηκε ο Ολυμπιακός που ήταν πρώτος στη βαθμολογία όταν σταμάτησε το πρωτάθλημα.
Κι όμως. Ο πρώτος στο πρωτάθλημα Β εθνικής κατηγορίας  δεν στέφθηκε πρωταθλητής! Αντιθέτως, καταστρατηγώντας τη λογική και τους κανονισμούς, η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Ελλάδας (ΕΣΠΕΔΕ ) έβγαλε πρωταθλητή τον δεύτερο στη βαθμολογία Φιλαθλητικό Πρέβεζας! Το έκανε μάλιστα με κλήρωση, επειδή… έτσι της ήρθε. 
Δεν θα σταθούμε στο ότι η κλήρωση έγινε χωρίς παρουσία συμβολαιογράφου από την πρόεδρο του Φιλαθλητικού Πρέβεζας Ιφιγένεια Τέφα η οποία, εκτός τυγχάνει να είναι και μέλος της ΕΟΠΕ! Αυτά γίνονται μόνο στην Ελλάδα, τα βλέπεις και αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με τον αθλητισμό. 
Το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας μας προσπάθησε να σταματήσει αυτή την παρωδία με μία πρόταση. Προτείναμε να γίνει ένας αγώνας μπαράζ, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ναι μεν ο κανονισμός λέει ότι εμείς είμαστε πρωταθλητές, αλλά για τα κορίτσια το πιο ωραίο και συναρπαστικό είναι να διεκδικήσουν τον τίτλο στο γήπεδο. Αυτή είναι η χαρά του αθλητισμού. Όμως, φευ, με το γνωστό κυνικό ύφος του κλασικού Έλληνα παράγοντα η κυρία Τέφα επικαλέστηκε τα χρόνια ενασχόλησης της με το βόλεϊ. Άντε να βγάλεις άκρη… 
Και τώρα; Τι θα κάνατε στη θέση μας; Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν αντικρίζουμε αυτή τη νοοτροπία της δεκαετίας του ’50 που διατρέχει τον δημόσιο βίο μας, γυρίζουμε την πλάτη μας και λέμε: άστο να πάει στην ευχή, τι να ασχολείσαι; Όμως εμείς εκπροσωπούμε αθλήτριες, παιδιά που θέλουν να παίξουν και κυρίως να βλέπουν τα πράγματα να γίνονται με λογική και συνεννόηση.  Για όλα αυτά τα κορίτσια λοιπόν (είτε παίζουν στον ΠΑΣ, είτε στον Φιλαθλητικό, το ίδιο είναι), δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, θα κινηθούμε νομικά, αλλά στο τέλος θα κερδίσουμε, όχι κατ’ ανάγκη το πρωτάθλημα, αυτό ας το πάρει ο καλύτερος, αλλά θα κερδίσουμε στο όνομα της λογικής”.   

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΠΕΔΕ:
Η Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Ελλάδας με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση του φίλαθλου κόσμου αλλά και των ΜΜΕ ενημερώνει για τη διαδικασία που ακολούθησε για να φτάσει στην τελική απόφαση κλήρωσης για την ανάδειξη της 1ης θέσης του πρωταθλήματος Β΄Εθνικής/ Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Γυναικών.
Το πρωτάθλημα σύμφωνα με τη φετινή συμπληρωματική ειδική προκήρυξη ήταν χωρισμένο σε δύο φάσεις:
Α΄ φάση
Πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία στο τέλος της οποίας οι τέσσερις πρώτες ομάδες στη βαθμολογία θα περνούσαν στη Β΄ Φάση(play-off). Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 29/2/2020 και τις τέσσερις πρώτες θέσεις κατέλαβαν:
1. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: 39
2. ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: 38
3. ΑΣ ΕΛΠΙΔΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 29
4. ΑΣ ΒΟΛΙΣ: 19
Β΄ φάση
Σύμφωνα πάντα με την ίδια προκήρυξη οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, 2η, 3η και 4η θέση στο πρωτάθλημα της Α΄ ΦΑΣΗΣ θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, μεταφέροντας τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων της Α΄ΦΑΣΗΣ, με το σύστημα διεξαγωγής των play off στις τρεις νίκες με πλεονέκτημα έδρας σύμφωνα με την παραπάνω κατάταξη με εναλλαγή έδρας και εφόσον η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά είναι μικρότερη των 15 βαθμών(σε αντίθετη περίπτωση δεν διεξάγεται ο συγκεκριμένος αγώνας).
Το σωματείο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ λόγω βαθμολογικής διαφοράς 15 βαθμών από το σωματείο ΑΣ ΒΟΛΙΣ προκρίθηκε απευθείας στον τελικό της διοργάνωσης, ενώ το σωματείο ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ μετά από αγώνα που διεξήχθη στις 7/3/2020 συμπλήρωσε τρεις νίκες έναντι του σωματείου ΑΣ ΕΛΠΙΔΑ και προκρίθηκε και αυτό στον τελικό της διοργάνωσης.

Τα δύο παραπάνω σωματεία ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ που προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης θα ξεκινούσαν τους αγώνες των τελικών στις 21/3/2020 βάσει του προγράμματος αγώνων που είχε αποσταλεί σε όλα τα σωματεία μεταφέροντας τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων της Α΄ΦΑΣΗΣ, όπου το σκορ στις νίκες ήταν 1-1 καθώς στην Α΄Φάση είχαν και οι δύο ομάδες από μία νίκη στα μεταξύ τους παιχνίδια και μάλιστα με το ίδιο σκορ(3-0).

Στις 11/3/2020 με την αριθμ. πρωτ. 863/11-3-2020 απόφαση της ΕΟΠΕ αναστέλλονται όλα τα πρωταθλήματα, ενώ και η ΕΣΠΕΔΕ με το με αριθμ. πρωτ. 127/11-3-2020 έγγραφο της αναστέλλει όλα τα πρωταθλήματα.
Με την 61/7-5-2020 απόφαση του ΔΣ της ΕΟΠΕ διακόπτεται οριστικά το πρωτάθλημα Β΄Εθνικής/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Γυναικών και καθορίζει την υποχρέωση ανάδειξης πρωταθλητή μέχρι 25-5-2020.
Στις 7/5/2020 που διακόπτεται οριστικά το πρωτάθλημα τα σωματεία ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ είναι 1-1 στις νίκες.
Η ΕΣΠΕΔΕ ζητά και στα δύο σωματεία να δηλώσουν εάν αποδέχονται την 1η θέση πράγμα που έγινε και από τα δύο σωματεία και στη συνέχεια αφού έλαβε υπόψη το άρθρο 8ο του Ν. 4684/2020 (Δυνατότητα τροποποίησης κανονισμών και προκηρύξεων αθλητικών διοργανώσεων με άμεση ισχύ), ΦΕΚ Α' 86/25-04-2020(Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» ‘’A΄ 75’’) τροποποιεί την αρχική προκήρυξη και αποφασίζει τη διαδικασία της κλήρωσης διότι:
‘’Λόγω της φάσης των play-off που βρίσκεται το πρωτάθλημα των Γυναικών κατά τη διάρκεια της προσωρινής του διακοπής ήτοι την 11-3-2020 και λόγω του ότι πρωταθλήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί αυτή που θα συμπληρώσει τρεις νίκες μεταφέροντας τα αποτελέσματα των μεταξύ τους αγώνων της Α΄ΦΑΣΗΣ η ΕΣΠΕΔΕ δε δύναται να κρίνει τη δυναμικότητα των ομάδων ως προς το τελικό αποτέλεσμα των νικών αλλά παρέχει όμως τη δυνατότητα ανόδου σε ανώτερη κατηγορία μιας εξ αυτών’’.
Στη συνέχεια προχώρησε στις 20/5/2020 στη διαδικασία της κλήρωσης την οποία με επίσημα έγγραφά τους αποδέχθηκαν και τα δύο σωματεία τα οποία υπέγραψαν και το σχετικό πρακτικό της κλήρωσης σύμφωνα με τους όρους αυτής που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στα σωματεία στις 19/5/2020.
Σύμφωνα με τις προσωπικές επιλογές των εκπροσώπων των σωματείων η σειρά των σωστών επιλογών(Α2 ΕΘΝΙΚΗ) ήταν η παρακάτω κατά σειρά επιλογής:
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Α2 ΕΘΝΙΚΗ Α2 ΕΘΝΙΚΗ
Β ΕΘΝΙΚΗ Β ΕΘΝΙΚΗ
Α2 ΕΘΝΙΚΗ Β ΕΘΝΙΚΗ
Β ΕΘΝΙΚΗ Α2 ΕΘΝΙΚΗ
Β ΕΘΝΙΚΗ Α2 ΕΘΝΙΚΗ
Σύμφωνα με τα παραπάνω το αποτέλεσμα της κλήρωσης ήταν 3-2 υπέρ του σωματείου ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΓΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ το οποίο κατέλαβε τελικά την 1η θέση.
Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου