Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Αυγούστου 13, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εγείρονται ζητήματα ηθικής και νομιμότητας, έπειτα από "περίεργη" απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για δεύτερο "Λούνα Πάρκ"


Σοβαρά ζητήματα ηθικής και νομιμότητας εγείρει μια απόφαση που πάρθηκε προχθές, 11/8 - κατά πλειοψηφία - από το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας.


Σημειωτέον, πως από την απόφαση αυτή, διαφώνησαν και ψήφισαν αρνητικά τόσο το Λιμεναρχείο Πρέβεζας, όπως άλλωστε έκανε και τις προηγούμενες φορές που τέθηκε το θέμα, όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Μέλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρης Καραμανίδης. Ως προς την διαφοροποίηση της θέσεως του Δημήτριου Καραμανίδη ο οποίος είναι μέλος της πλειοψηφούσας παράταξης προφανώς και εγείρονται ενδοπαραταξιακά θέματα, τα οποία όμως στην παρούσα ανάρτηση δεν θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε.

Όπως πληροφορηθήκαμε τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τα οποία απαρτίζονται από τους Νικόλαο Γεωργάκο (Πρόεδρο) Γρηγόριο Κουμπή (Αντιπρόεδρο) Αθηνά Κωνσταντάκη (Μέλος) Ευκλείδη Φονταρά (Μέλος) Νικόλαο Παγγέ (Μέλος) επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα θέμα που ήρθε τέσσερις φορές σε συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου και αφού υπήρξαν οι κατάλληλες τροποποιήσεις από πλευράς του αιτούντος, τελικώς το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 

Αναφερόμαστε στο ζήτημα παραχώρησης 600 τ.μ. σε ιδιώτη, δίπλα στο ήδη τοποθετημένο Λούνα Πάρκ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας παραπλήσιος χώρος με παιχνίδια (παιδότοπος).  Μάλιστα, ο αιτών, στον οποίον η άδεια δόθηκε για ένα χρόνο, έπειτα προφανώς θα υπάρξει ανανέωση, στην τελευταία συνεδρίαση του λιμενικού ταμείου αιτήθηκε την αλλαγή όρου χρήσης από "παιδότοπος" σε "ψυχαγωγικά παιχνίδια" (Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα πρακτικά της απόφασης από την συνεδρίαση) 


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θέσω ένα σοβαρό ερώτημα...

Αληθεύει ότι έχουν τροποποιηθεί τέσσερις φορές οι αιτήσεις για το εν λόγο θέμα και κατέληξε να δοθεί στις 11-08-2020 χώρος 600τμ για χρήση ψυχαγωγικών παιχνιδιών ενώ είχε παραχωρηθεί χώρος στο ίδιο σημείο για λειτουργία παιδότοπου, παράνομα καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 1 της Κ.Υ.Α.43650/2019 (ΦΕΚ2213/Β/08-06-2019); Άραγε έλεγξε κανείς τις εκδοθείσες αποφάσεις του Δ.Σ. ;;;

Όπως ορίζεται στην παράγραφο 8321.6/01/12/12-03-2012 ΥΠΑΑΝ/ΓΓΛΛΠ/ΔΟΛΕΛ στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος οι φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων, στην προκειμένη το Δ.Λ.Τ.Πρέβεζας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η κατά προτεραιότητα παραχώρηση χώρων για λιμενικές δραστηριότητες και η εύρυθμη λειτουργία του λιμένα. 

Ο φορέας διοίκησης λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την παραχώρηση χώρων με φειδώ όταν αυτές δεν αποτελούν άμεσα λιμενική δραστηριότητα. Η ύπαρξη δεκάδων λούνα παρκ στην χερσαία ζώνη θα αναδείξει την λιμενική δραστηριότητα; η τοποθέτηση δεύτερου λούνα παρκ δίπλα ακριβώς στο ήδη υπάρχον προφανώς αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας του ιδιοκτήτη του που επί 30 περίπου χρόνια αποτελεί υπόδειγμα επαγγελματία και μόνιμη πηγή εσόδων για το ΔΛΤ Πρέβεζας.

Άραγε έχει ληφθεί έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με την προχθεσινή απόφαση του Λιμενικού Ταμείου; γνωρίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την προφανώς  - απεγνωσμένη - προσπάθειά επί τεσσάρων διαδοχικών συνεδριάσεων μέχρι να δοθεί η τροποποιημένη απόφαση ;;

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης παραχώρησης και αφού έχει εκφραστεί σαφώς και σε κάθε Συμβούλιο η αντίθεση του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής, η πράξη έχει υποβληθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο ΥΝΑΝΠ για έκφραση γνώμης πριν από την έγκρισή της;

Εφόσον στον κοινόχρηστο χώρο που παραχωρήσατε ουδέν κατάστημα προβάλλεται ή ουδέν κατάστημα έχει πρόσοψη γιατί δεν πραγματοποιήθηκε δημοπρασία για την παραχώρησή του; υπάρχει ειδική ή εξαιρετική περίπτωση τοπικής-εδαφικής ιδιομορφίας στον συγκεκριμένο χώρο ώστε η διαδικασία της παραχώρησης να εναπόκειται στην κρίση του φορέα διοίκησης στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης;

Η με Αριθμό94/2020 Απόφαση (ΑΔΑ:ΩΚΠΜΟΞΑΖ-8ΔΝ) με θέμα «Έγκριση Αίτησης αλλαγής όρου χρήσης σε επιχείρηση» προήλθε κατόπιν της αριθ.πρωτ.:1227/04-08-2020 αίτησης του ιδιώτη, με την οποία αιτήθηκε την αλλαγή όρου χρήσης από «παιδότοπος» σε «ψυχαγωγικά παιχνίδια».. Με την αριθ.78/2020 απόφαση Δ.Σ. το ΔΛΤΠ είχε παραχωρήσει έκταση 600 τμ στον χώρο δίπλα στο ήδη τοποθετημένο λούνα παρκ  με διάρκεια ένα έτος. 

Το Δ.Σ. αποφάσισε να ισχύσει η 78/2020 απόφαση του Δ.Σ. του ΔΛΤΠ, οι όροι και οι προϋποθέσεις παραχώρησης. Πέραν της αναγραφόμενης αρνητικής γνώμης του λιμεναρχείου σε όλες τις κατά σειρά αιτήσεις για την συγκεκριμένη παραχώρηση, η Αποκεντρωμένη διοίκηση κατά τον έλεγχο νομιμότητας της πράξης του ΔΛΤ Πρέβεζας θα ελέγξει την νομιμότητα της τροποποίησης της πράξης-απόφασης του ΔΛΤ Πρέβεζας (εν όλω ή εν μέρει) της προσωρινής παραχώρησης η οποία δεν είναι επιτρεπτή από το Νόμο (Άρθρο 24 Ν.2971/2001);

Τα ανωτέρω ζητήματα που τίθενται θεωρούμε πως είναι αρκετά σοβαρά και χρήζουν άμεσης απάντησης. 

Χρήστος Ανεμοζάλης
   
Δείτε τα πρακτικά της απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου