Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Καθολικό και επίκαιρο το αίτημα της ανέγερσης του νέου νοσοκομείου

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Πριν από λίγες μέρες, είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή συμπατριώτισσάς μας, στην οποία περίγραφε με γλαφυρό τρόπο, την τριτοκοσμική κατάσταση που βίωσαν 2 γυναίκες, οι οποίες χρειάστηκε να παραμείνουν δυο μέρες σε συνθήκες καραντίνας, σε θάλαμο νοσηλείας του Νοσοκομείου Πρέβεζας, που δεν διέθετε ούτε τουαλέτα!!!!

Ήταν μια επιστολή “γροθιά στο στομάχι” για όσους αρνούνται, ακόμη και σήμερα, να παραδεχθούν ότι το συγκεκριμένο κτίριο του νοσοκομείου Πρέβεζας, δε μπορεί ούτε σύγχρονες συνθήκες νοσηλείας να παράσχει, ούτε πολύ περισσότερο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, που η πανδημία επιβάλλει. 

Ήταν όμως και μια καλή ευκαιρία να επανέλθουν και πάλι στην επικαιρότητα, τα μεγάλα προβλήματα, που καθιστούν το αίτημα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου, πιο αναγκαίο και επίκαιρο από ποτέ, δικαιώνοντας όλους όσοι επιμένουμε να διακηρύσσουμε, χρόνια τώρα, ότι: «η Πρέβεζα δικαιούται και πρέπει να αποκτήσει νέο σύγχρονο δημόσιο νοσοκομείο, που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου Υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους πολυάριθμους επισκέπτες». 

Εδώ και μήνες τονίζω, ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, για τρεις βασικά λόγους: 

1. Αναγνωρίζεται δημόσια από όλους, ότι η μοναδική άμυνα έναντι των υγειονομικών κρίσεων, είναι η επένδυση σε ισχυρά Δημόσια Συστήματα Υγείας, που θα στηρίζονται σε σύγχρονες κτιριακές υποδομές, στον αναγκαίο εξοπλισμό και βεβαίως στην πλήρη στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. 

2. Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δεσμεύσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: « Δημιουργείται αδήριτη ανάγκη μιας νέας πολιτικής για τη δημόσια υγεία, που θα βάζει το ΕΣΥ σε νέες στέρεες βάσεις και θα έχει ως προτεραιότητα τους ανθρώπους και τη καλή τους υγεία»… 

3. Υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία , όπως το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» (2021-2025), αλλά το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης»(2021-2023), από τα οποία θεωρώ ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε το ποσό των 30-40 εκατ. €, που απαιτείται για να πετύχουμε το στόχο μας.. 



Ομολογώ ότι χαίρομαι ιδιαίτερα, καθώς διαπιστώνω ότι υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από το μεγάλο αυτό θέμα. 

Κατ’ αρχάς ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Μπάρκας, σε σύσκεψη που διοργάνωσε πριν λίγους μήνες με θέμα την υγεία, έθεσε το αίτημα για νέο νοσοκομείο, το οποίο και αντιμετωπίστηκε θετικά από τους συμμετέχοντες φορείς . 

Επίσης έθεσαν με έμφαση το θέμα στο δημόσιο διάλογο, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νίκος Ζαχαριάς, ο δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας κ. Θανάσης Ανωγιάτης, ο σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενώ πριν από λίγες μέρες ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» κ. Γιώργος Νίτσας, ανέλαβε πρωτοβουλία να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. 

Σύμφωνα μάλιστα με ακριβείς πληροφορίες, με πρωτοβουλία του διοικητή του νοσοκομείου, έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα κάποιες κλειστές συσκέψεις τοπικών παραγόντων, με αυτό ακριβώς το θέμα, χωρίς να γνωρίζω αν έχουν καταλήξει και σε κάποιες αποφάσεις. 

Όλα τα παραπάνω είναι θετικά, μπορώ όμως εκ πείρας να παρατηρήσω, ότι για να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα μας, μία βασική προϋπόθεση είναι να διαπιστώσει η Κυβέρνηση ότι αυτό έχει την καθολική στήριξη των φορέων και των πολιτών της περιοχής. Γι’ αυτό καλό είναι αυτό το διάστημα να αποφεύγονται ανταγωνισμοί, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και κυρίως άγονες αντιπαραθέσεις, που βιώσαμε κατά το παρελθόν..

Γι’ αυτό, πέρα από τις δηλώσεις και τις συσκέψεις, θα πρέπει το αίτημα να αποτελέσει, για μια ακόμη φορά, αντικείμενο συζήτησης και λήψης απόφασης, σε όλα τα συλλογικά όργανα του νομού,(Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Ιατρικός, Οδοντιατρικός, Φαρμακευτικός σύλλογος, και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι ). 

Στόχος, να υπάρξει ένα κοινό ψήφισμα υποστήριξης του αιτήματος, το οποίο και στη συνέχεια θα αξιοποιήσουν οι Κοινοβουλευτικοί και Αυτοδιοικητικοί μας εκπρόσωποι και η διοίκηση του νοσοκομείου. 

Επαναλαμβάνω ότι οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες …. 

Το αν θα τις εκμεταλλευτούμε, εξαρτάται από εμάς!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου