Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Οκτωβρίου 16, 2020

Για τη πτώση του τοιχίου στο Σαρακήνικο (Αγιά Πάργας)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: «Πάρτε λεφτά και φέρτε ψήφους»

Νέα αποτυχημένη προσπάθεια έργου αντιστήριξης στο δρόμο που ενώνει την Αγιά Πάργας με το Σαρακήνικο: κατέρρευσε το τοιχίο στο δρόμο Αγιάς - Σαρακήνικου (ανάλογη ζημιά σημειώθηκε και σε άλλο σημείο της ευρύτερης περιοχής) . Δύο  στα  δύο έργα  σε μια μικρή περιοχή,  ενώ  ο περιφερειάρχης μιλά για  ένα έργο στα χίλια σε όλη την Ήπειρο!!! Ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές…

Η προσπάθεια αντιστήριξης στον συγκεκριμένο δρόμο έχει ιστορία δεκαετιών. Ειδικά όμως κατά τη διάρκεια της διοίκησης Καχριμάνη το έργο αυτό επαναλαμβάνεται με διάφορους τρόπους πάντα στα πλαίσια της λογικής του να «βγάλουμε τη τουριστική σεζόν και βλέπουμε»

Το Σαρακήνικο -όπως κι όλη η Ήπειρος- αποτελεί ένα στολίδι . Είναι μια περιοχή με πανέμορφους ελαιώνες και παραλίες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες μεγάλης μερίδας των ντόπιων, βιώνει την εγκατάλειψη και την πλήρη εμπορευματοποίηση που επιβάλλει η επιδίωξη του εύκολου πλουτισμού. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια ιδιόμορφη συναίνεση από την πλευρά μερίδας τοπικών συμφερόντων στον πρόχειρο τρόπο της κατασκευής των έργων αλλά και τη συνολική διαχείριση της περιοχής.

Έτσι, αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

α) Ο οικισμός είναι από τους τελευταίους οικισμούς κατοικιών στους οποίους πήγε το ρεύμα.

β) Ο δρόμος αυτός κατασκευάζεται και ανακατασκευάζεται εδώ και 20 χρόνια.

γ) Πρόκειται για περιοχή με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, με ρέματα τα οποία, αν δεν καθαριστούν, μπορεί να προκληθούν τεράστιες ζημιές και να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές, γιατί εκτός από την 6μηνη τουριστική δραστηριότητα υπάρχουν εκμεταλλεύσιμοι ελαιώνες και η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της περιοχής δε σταματά κατά τους μη τουριστικούς μήνες.

δ) Η παραλία είναι πλήρως  παραδομένη στην «ενοικιαζόμενη ομπρέλα». Κάθε χρόνο αναπαράγεται μια μαφιόζικου τύπου αντιπαράθεση για τον αιγιαλό με τραμπουκισμούς και λεκτικές επιθέσεις… Για όλη αυτή την κατάσταση δεν έχει ελεγχθεί ουσιαστικά κανένας, ούτε φυσικά τιμωρήθηκε ποτέ.

Το συγκεκριμένο έργο αντιστήριξης ξεκίνησε το 2019. Κάποια στιγμή-με βάση καταγγελίες κατοίκων της περιοχής- εγκαταλείφθηκε για ένα διάστημα και συνεχίστηκε αργότερα.

Σε κάθε «Σαρακήνικο» της Ηπείρου στήνεται και ξαναστήνεται το ίδιο σκηνικό: λόγω της αδιάλειπτης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, της υποταγή των πάντων στο κέρδος κόντρα και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, λόγω των απευθείας αναθέσεων των έργων στους «κολλητούς», λόγω  των ανύπαρκτων ή «προσαρμοσμένων» μελετών για να εξασφαλιστεί η καλή σχέση με τους ντόπιους ψηφοσυλλέκτες ,  ο λαός σε όλη την περιφέρεια τρέμει στην παραμικρή βροχή! Ειδικά τώρα που σε όλη την παραλιακή ζώνη αρχίζει η συγκομιδή της ελιάς και πολλοί αγροτικοί δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο.

Η τακτική αυτή της Περιφερειακής αρχής συγκροτεί, με καύσιμο το δημόσιο χρήμα, έναν στρατό ψηφοφόρων-ευνοούμενων. Ταυτόχρονα όμως, αναπαράγει την προχειρότητα, την έλλειψη μακροχρόνιου προγραμματισμού, διαφάνειας και ελέγχων, στοιχεία που καταλήγουν σε έργα-μπαλώματα με κριτήριο τις μικροεξυπηρετήσεις.

Για εμάς, το μοντέλο του ήπιου οικοτουρισμού με κριτήριο τη προστασία του περιβάλλοντος και με ελεύθερους τους αιγιαλούς, σε συνδυασμό με μια αξιοπρεπή αγροτική παραγωγή θα δώσει τη δυνατότητα κατασκευής έργων για τις αγροτοκτηνοτροφικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλης της παραλιακής και ορεινής τουριστικής ζώνης.

Όλα αυτά όμως απαιτούν ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ενταγμένο σε έναν κεντρικό σχεδιασμό με συνεχή δημόσιο έλεγχο και διαφάνεια στην κατασκευή των έργων· ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με μελέτες που ανταποκρινόμενες στις λαϊκές ανάγκες να μην έχουν καμία σχέση με τις τωρινές προχειρότητες και εξυπηρετήσεις. Έργα που θα είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής συζήτησης και έγκρισης από το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι το αντιδραστικό «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  της Οικονομικής Επιτροπής που επικρατεί τώρα.

η περιφερειακή κίνηση

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ (ΑΡ.Π.Η)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου