Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Νοεμβρίου 16, 2020

"Ανταρσία" στη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου - Καλαντζής "Ενιαία τιμολογιακή Πολιτική", Σαραμπασίνας "Προσπαθούν να χωρίσουν την Ήπειρο σε Γιάννενα και σε υπόλοιπους δήμους"

Σε αναβολή για την ερχόμενη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου οδηγήθηκε ως προς το πρώτο και σημαντικότερο θέμα του, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου. 

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την απόφαση έγκρισης της μελέτης και των όρων δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Λειτουργία και Συντήρηση των ΣΜΑ Ηπείρου, Μεταφοράς Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου» με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, συνολικού προϋπολογισμού για επτά χρόνια (συν τρία με δυνατότητα προαίρεσης) 20,957 εκατ. ευρώ (μαζί με το ΦΠΑ το κόστος της σύμβασης φτάνει 25,987 εκατ. ευρώ).

Η συζήτηση και λήψη απόφασης ως προς αυτό το θέμα οδηγήθηκε σε αναβολή μετά από επιστολές των αντιδρώντων και μετά από πρόταση του Δημάρχου Δωδώνης και προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστου Ντακαλέτση, μπροστά στο αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει οι τελευταίες κινήσεις των Δήμων Ζίτσας και Ιωαννιτών για τη σύσταση νομαρχιακού ΦΟΔΣΑ, με απόσπαση των 8 Δήμων της ΠΕ Ιωαννίνων, από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Από τη συνεδρίαση απείχαν συνειδητά οι εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών (η πλειοψηφία με τους τρεις αντιδημάρχους Αρλέτο, Πήχα και Βλέτσα), Ζίτσας (Πλιάκος και Ράρρας), Ζαγορίου (Σουκουβέλος), Πωγωνίου (Καψάλης) και Βορείων Τζουμέρκων (Σεντελές). 

Με ξεχωριστές επιστολές τους οι τρεις αντιδήμαρχοι των Ιωαννίνων και ο Δήμαρχος Ζίτσας – την επιστολή του τελευταίου συνυπέγραψαν οι Δήμαρχοι Β. Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Πωγωνίου – ζήτησαν την αναβολή της συνεδρίασης και έθεσαν επί της ουσίας κάποια ζητήματα για το περιεχόμενο της προς έγκριση μελέτης.

Στην επιστολή του δε ο Δήμαρχος Ζίτσας αναφέρθηκε στο επίμαχο άρθρο 62 του Ν.4735, βάσει του οποίου γίνονται οι κινήσεις για τη διάσπαση των 8 Δήμων των Ιωαννίνων από τον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και πιθανά αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο Δήμοι που… ενορχηστρώνουν την ανταρσία απέναντι στη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, απείχαν από τη σημερινή δια τηλεδιασκέψεως συνεδρίαση. 

Από τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν σαφές το ρήγμα ανάμεσα στους 10 Δήμους των πλην Ιωαννίνων, τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου από τη μια και τους Δήμους που θέλουν τη διάσπαση. Σε αυτό το μπλοκ ηγούνται οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας και με τη συνυπογραφή και της σημερινής επιστολής Πλιάκου φαίνεται πως ακολουθούν οι Δήμοι Β. Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Πωγωνίου. Ουδέτερη στάση φαίνεται πως τηρούν οι Δήμαρχοι Δωδώνης και Κόνιτσας και τέλος, ο Δήμαρχος Μετσόβου Κώστας Τζαφέας τάχτηκε σήμερα ευθέως κατά της διάσπασης που επιχειρούν οι συνάδελφοί του, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ούτε στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης έδωσε το «παρών».

Οι εκπρόσωποι των Δήμων της Ηπείρου πλην Ιωαννίνων τοποθετήθηκαν με αρκετές αιχμές κατά των Γιαννιωτών Δημάρχων και αποδοκίμασαν έντονα την τακτική των επιστολών που ακολούθησαν οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας, όντας οι δυο τους σε απόλυτη συνεννόηση. 

Χαρακτηριστική μάλιστα, και η παρέμβαση του μέλους της πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής, Παύλου Σαραμπασίνα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:


"Οι κύριοι εκπρόσωποι των Δήμων Ιωαννιτών θα μπορούσαν σήμερα να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση και να εκφράσουν τις απόψεις τους και όχι με μια επιστολή να προσπαθούν να χωρίσουν την Ήπειρο σε Γιάννενα και σε υπόλοιπους δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, αν θέλουν να το κάνουν, τότε ας το δηλώσουν. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του προέδρου, κ.Καλαντζή και αυτό διότι είναι ενωτικός για το καλό όλης της Ηπείρου και προς όφελος των πολιτών."

Επίσης, ενδέχεται στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου να τεθεί το θέμα της πρότασης των Γιαννιωτών Δημάρχων για τη διάσπαση του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης. Την ιδέα έριξε στο σημερινό ΔΣ του ΦΟΔΣΑ ο πρόεδρος της ΠΕΔ και θα εξεταστεί ο τρόπος που θα τεθεί το θέμα, αν τελικώς αυτό κριθεί συνετό. 

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Νικόλαος Καλαντζής όπως επίσης και αρκετοί άλλοι εμμένουν στην κοινή τιμολογιακή πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Με σημαντικές πληροφορίες από το ρεπορτάζ του pbnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου