Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Νοεμβρίου 16, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων για την Επέτειο του Πολυτεχνείου


Ανακοινώσεις φορέων και συλλόγων για την Επέτειο του Πολυτεχνείου 

Σημείωση: Οι ανακοινώσεις τοποθετούνται με σειρά προτεραιότητας 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

Το Πολυτεχνείο ζεί και εμπνέει τους αγώνες μας.

Οκτώ μήνες η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό και όριο! Μπροστά στον κίνδυνο της πανδημίας έχει αφήσει πλήρως αθωράκιστο το λαό. Δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την προστασία της λαϊκής υγείας.

Η εργατική τάξη στο σύνολό της βγήκε από μια συστημική κρίση που στο όνομά της, τα δικαιώματά δεκαετιών,που κατακτήθηκαν με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες, δέχτηκαν πρωτοφανή επίθεση. Το μεροκάματο, οι Συμβάσεις, η Ασφάλιση, η Υγεία και η Παιδεία,τα  δικαιώματά μας τσακίστηκαν στο όνομα των αντοχών της οικονομίας τους.

Σήμερα, μπροστά στη νέα κατάσταση με τον κορονοϊό, αφού τα ρημάξανε όλα και αφήσανε την εργατική οικογένεια να παλεύει από χειρότερη θέση να επιβιώσει, ξαναχτυπάνε.

Αφού μπουκώσανε με λεφτά των εργαζομένων τα κανάλια, τους κλινικάρχες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και αφήσανε με παλαμάκια και μπαλκόνια,ουσιαστικά ανοχύρωτο, το σύστημα Υγείας ,αφού δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ,για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία,αφού υλοποίησαν κατα γράμμα τις απαιτήσεις των εφοπλιστών,των μεγαλοξενοδόχων,των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις Μεταφορές, με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων για τον Τουρισμό και αφού τα φόρτωσαν όλα στην ατομική ευθύνη, θέλουν να μας φιμώσουν και να  βάλουν τις διεκδικήσεις μας στο γύψο.

Εν μέσω lockdown φέρνουν νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Xτυπάνε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή τους εργαζόμενους.Καθιερώνουν το 10ωρο,καταργούν οριστικά την Κυριακάτικη Αργία,χτυπάνε ξανά τις ΣΣΕ κ.α.

Δεν σκύβουμε το κεφάλι στην προσπάθεια απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και των αγώνων. Με τον αγώνα μας, στην πράξη θα ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια να βάλουν τα συνδικάτα στο γύψο για να μπορούν χωρίς εμπόδιο κυβέρνηση και εργοδοσία να υλοποιούν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους.Η συνδικαλιστική δράση δε μπαίνει σε καραντίνα.

 Για το ανοχύρωτο σύστημα Υγείας, για τη συρρίκνωση του εισοδήματος, για το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την καταστολή, έβγαλαν την ετυμηγορία ότι είμαστε ένοχοι όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και αθώοι οι κυβερνώντες και η εργοδοσία που μας κουνάνε το δάκτυλο, καλώντας μας να πληρώσουμε ακόμη μια φορά τα σπασμένα.

Απορρίπτουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Η απόφασή μας είναι ο αγώνας για τη ζωή και τα δικαιώματά μας.Στην επίθεση εν μέσω καραντίνας, από την κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν, απαντάμε με Πανεργατική Πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Την ίδια αδιέξοδη πολιτική για το λαό έχουν και στις διεθνείς σχέσεις. Όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι προηγούμενες και η τωρινή κυβέρνηση δίνουν όρκους υποταγής στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

Παρακολουθούμε την εκρηκτική κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που έχει δημιουργηθεί από τους ανταγωνισμούς μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών στην περιοχή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα). Μέσα σ' αυτούς τους ανταγωνισμούς εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικοί ανταγωνισμοί, με την επιθετική δράση της Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς αυτούς, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισής της σε όφελος των επιχειρηματικών της ομίλων, την έχουν μετατρέψει με ευθύνη τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής κυβέρνησης σε ευρωατλαντικό πολεμικό ορμητήριο, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τις αξιώσεις της Τουρκικής αστικής τάξης, αλλά εγκυμονεί νέους κινδύνους για το λαό και τη χώρα μας.

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ οι ΗΠΑ - ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» παραμένει επίκαιρο, 47 χρόνια μετά.

Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν με την ουσία του Πολυτεχνείου.

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο και τη γύρω περιοχή.
  • Παλεύουμε για να κλείσει η βάση της Σούδας,του Ακτίου και όλες οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω τα στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα "ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ", ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που γεννούν δυστυχία, πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Οι αγώνες μας δεν θα μπουν στο γύψο. 

Η Δημόσια Υγεία δεν κινδυνεύει από τις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά έχει υπονομευθεί από την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης.Καταδικάζουμε απερίφραστα την κυβερνητική αυταρχική απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.

Καλούμε τα μέλη μας,λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα,τήρηση αποστάσεων κτλ.) να παρεβρεθούν στην κατάθεση στεφάνων την Τρίτη 17 Νοέμβρη,στις 6μμ,στο Μνημείο Ηρώων τιμώντας την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Το «Πολυτεχνείο» δεν έγινε με «άδεια»

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, εξεγέρσεις και επαναστάσεις

Τόλμησε η κυβέρνηση να πει ότι θα απαγορεύσει τη «γιορτή» του «Πολυτεχνείου». Όμως, το «Πολυτεχνείο» δεν είναι  γιορτή, για να συμφωνηθεί, μετατεθεί ή απαγορευθεί!

Αν η εξέγερση του Νοέμβρη του ’73 περίμενε να πάρει άδεια, θα είχαμε ακόμη τη χούντα των συνταγματαρχών. Αν οι λαϊκοί αγώνες της μεταπολίτευσης για (ότι σήμαινε) «ψωμί», παιδεία και ελευθερία στη συνέχεια, ζητούσαν τη σφραγίδα των αστικών κυβερνήσεων, δε θα βάζαμε τους φασίστες στη φυλακή, αλλά θα μας κυβερνούσαν.

Σήμερα, για 100 περισσότερους λόγους…

Διότι σήμερα, η κυβέρνηση, οι εργοδότες και το κράτος τους (με μακάβριο πρόσχημα τον κορωνοϊό και αδιαφορία για την επέλασή του), αναζητούν να επιβάλλουν τριπλό και τετραπλό «μνημόνιο». Βάζουν τα βρώμικα χέρια τους στην τσέπη μας.

Δένουν τα χέρια των εργαζομένων και  των  συνδικάτων,  καθιστώντας  παράνομες  τις  απεργίες  ή  τις  καταλήψεις  και πιο ασύδοτη την εργοδοσία.

Καταργούν το 8ωρο και την πληρωμή των υπερωριών.

Στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, καταδικάζοντας σε μαζική ανεργία και μετανάστευση τη νεολαία.

Φιμώνουν τη φωνή μας, απαγορεύουν όχι απλά τη διαδήλωση, αλλά και την ελευθερία κίνησης με τα lockdowns, κρύβοντας τις δικές τους τραγικές ευθύνες.

Υποθηκεύουν το μέλλον μας με τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, τα εξοπλιστικά προγράμματα και τον ανταγωνισμό για εξορύξεις περιβαλλοντικής καταστροφής στις ΑΟΖ μιας οικοπεδοποιημένης θάλασσας για χάρη των πολυεθνικών.

Κι όλα αυτά ενώ έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση τη δημόσια υγεία, τις συγκοινωνίες και το σύστημα πρόνοιας, που θα ήταν ασπίδα της κοινωνίας στην πανδημία.

Δε θα περάσουν! Lockdown στην κυβέρνηση και όχι στα δικαιώματά μας!

 

Τι αλήθεια έγινε «τότε»; 17 Νοέμβρη 1973…

«Μικροί σχοινοβάτες με τα μεγάλα παπούτσια», έγραψε κάποιος. «Με τον ήλιο στο μέτωπο», τους φαντάστηκε ένας άλλος. Αμούστακα παιδιά κοίταξαν στα μάτια την ιστορία. Εκεί που για τους «πολλούς», γνωστικούς κυρ-Παντελήδες η ελευθερία ήταν χαμένη και ίσως περιττή, τράβηξαν από πάνω της το σάβανο της φασιστικής εθνικιστικής χούντας, της ΝΑΤΟκρατίας και της «λελογισμένης» στάσης συμφιλίωσης του αστικού κόσμου. Είχαν ιστορία πίσω τους. Οκτώβρης, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΔΣΕ, Ιουλιανά, Μάης 68, Βιετνάμ, Χιλή, Ταϊλάνδη… Κοίταξαν μπροστά τους. Οργανώθηκαν, στις μαύρες μέρες της χούντας αλλά και της μεγάλης υποχώρησης, της φαινομενικής απουσίας κάθε αντίστασης. Διάβασαν, μίλησαν, αντιπαρατέθηκαν, αναζήτησαν, δοκίμασαν τους δρόμους για τη λαϊκή εξουσία και δημοκρατία, την επανάσταση και τον κομμουνισμό, αφήνοντας τη μελαγχολία για την αριστερά της ήττας και της «αντιδικτατορικής ενότητας» με τις αστικές δυνάμεις.

Αυτό το νήμα αναζητούμε. Δεν τιμούμε απλά μια εξέγερση που έγινε 47 χρόνια πριν και σημάδεψε την πορεία του λαού μας. Ο «Νοέμβρης» φορά πάντα τα ρούχα των σύγχρονων αναγκών των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Δεν είναι μουσειακή επέτειος, ούτε κρατική αγγαρεία παρέλασης.

«Πότε θα κάνει ξαστεριά…»

«Από εκείνη τη νύχτα, ό,τι και αν πω φωνάζει σαν αίμα», σημείωσε ο ποιητής. Η ελευθερία βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα και ποδοπατήθηκε, αλλά νίκησε αυτούς που είχαν στην κατοχή τους τους δρόμους του φόβου. Εκείνη η εξέγερση, άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς. Δημιούργησε γενιές και γενιές που την ερωτεύτηκαν, παντοτινούς εφιάλτες στην αστική εξουσία,  τις κυβερνήσεις της και όσους αδημονούν να αποδείξουν τη διαχειριστική τους ικανότητα στην υπηρεσία της αστικής πολιτικής.

Το «Πολυτεχνείο ζει», ξαναζεί και διαδηλώνει ανελλιπώς, προς την Αμερικανική Πρεσβεία και ενάντια σε κυβερνήσεις και αντιλαϊκές πολιτικές. Είναι ένα μεγάλο λαϊκό και εργατικό ραντεβού, μια μεγάλη κραυγή για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας. Βγάζει χρόνο το χρόνο καινούργια συνθήματα. Συνδέεται με  νέες γενιές και ανάγκες.

Όσο και αν αφηνιάζουν οι κυρίαρχοι, η «νάρκη» του «Νοέμβρη» είναι πάντα εδώ. Στις εργατικές απεργίες, στις μαθητικές καταλήψεις, στις αντιπολεμικές αντιϊμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στις μάχες για την ελευθερία ενάντια στο φασισμό. Το ίδιο πάντα ερώτημα και μαζί επαναστατική αποφασιστικότητα: «πότε θα κάνει ξαστεριά…»

Στις 17 Νοέμβρη θα διαδηλώσουμε μαζικά σε όλες τις πόλεις, συντρίβοντας κάθε απόπειρα απαγόρευσης.

·         Ελεύθερη ζωή, δημοκρατία, ειρήνη, διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών!

·         Ισχυρή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους, κανένας μόνος στην πανδημία!

·         Ανταρσία στα σχέδια του κεφαλαίου- Αξιοπρεπής εργασία για όλους/ες, με όλα τα εργατικά δικαιώματα!

·         Έξω από ΝΑΤΟ, ΕΕ. «Πόλεμος» στα πολεμικά σχέδια και τον εθνικισμό!

·         Με τη σημαία της εξέγερσης, της επανάστασης και του κομμουνισμού!

·         Εμπρός για τα Πολυτεχνεία της εποχής μας!

47 χρόνια μετά στον δρόμο του Νοέμβρη. Ο αγώνας συνεχίζεται για μόρφωση, υγεία, δουλειά με δικαιώματα».

“Σώπα, όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.

Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας…”

Γ. Ρίτσος

Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας που συγκλόνισαν την Αθήνα με την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα, τον Νοέμβρη του 1973. Το Πολυτεχνείο συνεχίζει και ζει στους σημερινούς αγώνες μας και το μήνυμά του, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, θα είναι πιο ηχηρό φέτος, γιατί σμίγει με τα συνθήματά μας ενάντια στους πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν τους λαούς. Σμίγει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με τα σύγχρονα συνθήματα και τις διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αφήσει μαθητές και εκπαιδευτικούς «απροστάτευτους». Δεν μερίμνησε, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία με τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Δεν προέβη στους αναγκαίους διορισμούς εκπαιδευτικών, ούτε εξασφάλισε επιπλέον αίθουσες, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ολιγομελή τμήματα. Δεν πραγματοποίησε μαζικά, δωρεάν τεστ κορονοϊού. Δεν έκανε προσλήψεις για να υπάρχει το μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας, καθώς και το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό για την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αντίθετα όλο αυτό το διάστημα πορεύεται με αποκλειστική επίκληση της ατομικής ευθύνης! Είναι, λοιπόν, αναγκαιότητα αλλά και χρέος μας να αγωνιστούμε για τη δημοκρατική επικράτηση μιας πολιτικής που ως επίκεντρο έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης, ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας κι όχι ενός κράτους διαιτητή - παρατηρητή και πολλές φορές μεσάζοντα ανάμεσα σε οικονομικά συμφέροντα.

Δεν ξεχνάμε το Πολυτεχνείο και συνεχίζουμε, για να γίνει ο αγώνας που δίνουμε πιο αποτελεσματικός με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Θα τιμήσουμε την επέτειο του Νοέμβρη και τους νεκρούς φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματά μας ακόμα και κάτω από τις μάσκες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς διδάσκει πως όποια κι αν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων, όσο ισχυρές κι αν είναι οι συμμαχίες τους, η δύναμη του εργαζόμενου λαού μπορεί να τους τα ανατρέψει και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οι φοιτητές τον Νοέμβρη του ΄73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών. Έτσι και σήμερα, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους για να μην πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα για άλλη μια φορά.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου «Έξω οι Η.Π.Α.», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία» παραμένουν ανεξίτηλα. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστάρηδες στον αγώνα για τη μόρφωση, την υγεία, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζουν!

·         Ο Σ.Ε.Π.Ε. ν. Πρέβεζας θα τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφάνου.

·         Δεν ξεχνάμε τους αγωνιστές της 17ης Νοεμβρίου 1973! Τους αγωνιστές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ!

                                                       16.11.20

   ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΞΙΣΟΥ ΤΑΠΕΙΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 

             ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Σήµερα, 47 χρόνια µετά, η 17η  Νοεµβρίου, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί για όλους μας παντοτινή μνήμη. Είμαστε εδώ για να διατηρήσουμε ζωντανή την φλόγα, της βούλησης και της ελπίδας, για τη δικαίωση του οράματος των χιλιάδων νεαρών πολιορκημένων σ’ εκείνο το κάστρο της λευτεριάς των τριών ημερών.

Το πνεύμα του Πολυτεχνείου, ως θεμελιώδες συστατικό της συλλογικής μνήμης και αγώνα του Ελληνικού λαού και του φοιτητικού κινήματος, είναι παρόν εν μέσω των δυσχερών συνθηκών της πανδημίας. Και υπάρχει και μια ακόμα μεγαλύτερη ιδέα, που έγινε πράξη στο Πολυτεχνείο, εκείνη της θυσίας. Τα θύματα της πανδημίας είναι αμέτρητα πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Το ίδιο αμέτρητα είναι και τα θύματα του φόβου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Ως συνδικάτα στεκόμαστε λοιπόν, ταπεινά, µπροστά στη µνήµη των αγωνιστών της εποχής, αναλογιζόµαστε το χρέος µας και δίνουμε το δικό μας διαφορετικό αγώνα. Έναν αγώνα που πρωτίστως τιμά το υπέρτατο αγαθό της Ζωής αλλά και της Ελευθερίας.


Είμαστε λοιπόν στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της εργασίας, της δημόσιας παιδείας και υγείας, της ελευθερίας και της ισότητας. Απέναντι σε κάθε φαινόμενο φασισμού, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Η αξιοπρέπειά μας, ο αυτοσεβασμός μας είναι η δύναμή μας. Aς σκεφθούμε, με αφορμή το Πολυτεχνείο, την ευθύνη που στον καθένα μας αναλογεί απέναντι στην κοινωνία για το όνειρο, για την υγεία και τη ζωή μας στην πράξη…

Αντιπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Πρέβεζας θα τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου με κατάθεση στεφάνου  στο μνημείο πεσόντων ηρώων Εθνικής Αντίστασης στην αγορά της πόλης στις 5μ.μ. τηρώντας αυστηρά και με συνέπεια όλα τα μέτρα προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

EKΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

Βαρέλι χωρίς πάτο ο κυβερνητικός αυταρχισμός.

Να παρθούν άμεσα πίσω όλα τα απαράδεκτα νομοθετήματα και οι αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που έχει επιβάλλει με αφορμή τις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δηλώνουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας και καταγγέλλουμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που με αφορμή τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει βάλει στόχο να περάσει ακόμα και τις χουντικές κατασταλτικές μεθόδους.

Με σταθερό βηματισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τα μαθητοδικεία ενάντια στις κινητοποιήσεις στα σχολεία,τα γκλοπ ενάντια στους φοιτητές,την επίθεση στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, που τους έλεγαν "ήρωες", αλλά απάντησαν με ΜΑΤ στα αιτήματα για ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας,την αναίτια επίθεση στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, φέρνει νομοσχέδιο στη Βουλή για τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε συνέχεια του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων αποφασίζει να απαγορεύσει τις συναθροίσεις "καθ’ άπασαν την επικράτειαν", κάνει Ιδιώνυμο ακόμα και την αναφορά στον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Φυσικά, ο καημός της κυβέρνησης δεν αφορά την προστασία της υγείας του λαού. Αν ήταν αυτός ο λόγος, θα είχε ενισχύσει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, θα είχε επιτάξει εδώ και μήνες τις ιδιωτικές κλινικές χωρίς να μπουκώσει με χρήμα τους εμπόρους της Υγείας, θα είχε εξασφαλίσει την αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, θα είχε πάρει μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων, θα είχε πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, η ίδια κυβέρνηση που μας λέει πως για την έξαρση της πανδημίας φταίει "η διασκέδαση των νέων" και πως στις κινητοποιήσεις του λαού υπάρχει "αρρώστια", εξασφάλισε πρωτόκολλα υγείας βγαλμένα από τα συρτάρια του ΣΕΒ, μας άφησε απροστάτευτους, συνεχίζει να αφήνει κλειστά ακόμα και σήμερα νοσοκομεία.

Δεν θέλουν οι εργαζόμενοι να παλεύουν οργανωμένα για τα δικαιώματά τους, με πρώτο το δικαίωμα στην Υγεία. Δεν θέλουν να ακουστεί δυνατά το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟ που φτιάχνει χούντες και πολέμους σε όλο τον κόσμο εδώ και 70 χρόνια. Με τις δεκάδες μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα, με την εμβληματική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, τα Συνδικάτα έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τηρούμε με αυστηρότητα τις υποδείξεις των υγειονομικών πολύ καλύτερα από ό,τι η κυβέρνηση. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί δεν είναι η μορφή της συγκέντρωσης, αλλά τα αιτήματα των Σωματείων για πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλες τις αυταρχικές αποφάσεις της. Το οργανωμένο εργατικό κίνημα θα εξασφαλίσει πως και φέτος, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τα διαχρονικά συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα ακουστούν δυνατά.

Όλοι και όλες στην εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων που διοργανώνουν τα σωματεία που συσπειρώνοντα στο ΠΑΜΕ,λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας (μάσκες,τήρηση αποστάσεων ασφαλείας κτλ) την Τρίτη 17 Νοέμβρη,στις 6μμ,στο Μνημείο Ηρώων (έναντι Δικαστηριών).

 47 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο αγώνας συνεχίζεται.

Συνάδελφε – Συναδέλφισσα,

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΞΩ οι ΗΠΑ – ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό, 47 χρόνια μετά. 

Οκτώ μήνες η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό και όριο! Δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης της λαϊκής υγείας, αφήνοντας αθωράκιστο το λαό.

Την ίδια στιγμή που μπουκώνουν με λεφτά των εργαζομένων τα κανάλια, τους κλινικάρχες, τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφήνουν το σύστημα Υγείας αθωράκιστο, δίνοντας στους υγειονομικούς στην αρχή παλαμάκια και μετά ΜΑΤ και χημικά.

Στους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους επιφυλάσσουν κάτεργα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού, χείριστους όρους εργασίας, 10ωρα, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, τρομοκρατία, απολύσεις και ανεργία. Χτυπάνε το 8ωρο και δίνουν το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή τους εργαζόμενους. Τα δικαιώματα μας, που κατακτήθηκαν με μαζικούς και οργανωμένους αγώνες, δέχτηκαν και δέχονται, πρωτοφανή επίθεση.

Όλα τα δικαιολογούν με το πρόσχημα της πανδημίας, όλα τα μεταφέρουν στην ατομική ευθύνη. Για το ανοχύρωτο σύστημα Υγείας, για τη συρρίκνωση του εισοδήματος, για το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την καταστολή, καταδεικνύουν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους αφήνοντας στο απυρόβλητο την εργοδοσία, καλώντας μας να πληρώσουμε ακόμη μια φορά «τα σπασμένα» της νέας κρίσης.

ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον  περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα γνήσια αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του λαού και της νεολαίας θα ακουστούν δυνατά στις 17 Νοέμβρη. Πολυτεχνείο σημαίνει αγώνας και διεκδίκηση για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων, για να βροντοφωνάξουμε «Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ» που ειδικά σήμερα πρέπει να διατρανωθεί περισσότερο από ποτέ, είναι αγώνας και διεκδίκηση για την υγεία και την προστασία μέσα στους χώρους δουλειάς.

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

Δεν θα ξεμπερδέψουν με την ουσία του Πολυτεχνείου, όσους κονδυλοφόρους και παπαγαλάκια να χρυσοπληρώσουν, όσα δάχτυλα και να κουνάνε.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, δίνοντας σύγχρονο περιεχόμενο στο σύνθημα “ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που γεννούν δυστυχία, πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, ενάντια στον περιορισμό των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών. Οι αγώνες δεν θα μπουν στο γύψο!

Τιμάμε την εξέγερση του Νοέμβρη 1973 και τα επίκαιρα μηνύματα του πολυτεχνείου. Καλούμε τα μέλη μας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα, τήρηση αποστάσεων κτλ.) να παραβρεθούν στην κατάθεση στεφάνων την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 6μμ, στο Μνημείο Ηρώων τιμώντας την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου