Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2020

Χριστούγεννα στο ...σπίτι: Lockdown μέχρι να φτάσουμε διψήφια νούμερα εισηγούνται οι ειδικοί


Tις τελευταίες ημέρες η άρση του lockdown  το οποίο ενώ έληγε στις 30 Νοεμβρίου, πήρε παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου, μοιάζει ακόμα πιο μακρινή. «Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα» τόνισε  Α.Εξαδάκτυλος. 

Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την άρση του lockdown, όπως όλα δείχνουν, είναι η 14η ή 21η Δεκεμβρίου. Οι οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, ακόμα δεν έχουν ληφθεί και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως επαναλαμβάνουν κυβέρνηση και ειδικοί. 

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες πάντως υπογραμμίζουν πως το lockdown θα πρέπει να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα  να χάσουμε τις βόλτες τα φετινά Χριστούγεννα.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι εισέρχονται λοιπόν σε μία πολύ δύσκολη εβδομάδα με το βλέμμα τους στραμμένο στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμάζεται για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι, αυστηρά οικογενειακά και για ένα μικρό και στοχευμένο διάλειμμα στην καραντίνα.

Το στίγμα στους πολίτες για το πώς θα μοιάζουν οι γιορτές φέτος το έδωσε άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα περάσουμε πολύ πιο περιορισμένα με τις οικογένειές μας ενδεχομένως με μία οικογένεια ακόμα» είπε το Σάββατο (27/11) ο πρωθυπουργός. 


Γιατροί και νοσηλευτές εκφράζουν την αγωνία τους στο ενδεχόμενο ενός πρόωρου ανοίγματος, καθώς οι ΜΕΘ και κλίνες Covid-19 «ασφυκτιούν». Μέλη της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υποστηρίζουν πως είναι νωρίς να χαλαρώσουν τα μέτρα στις 7 Δεκεμβρίου και προτείνουν στην κυβέρνηση η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα να αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσει ένα μικρό διάλλειμα 15 – 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.

Εξαδάκτυλος: «Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα»

«Είναι ουτοπική οποιαδήποτε συζήτηση για μερική άρση των μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου. θα είμαστε πιο ασφαλείς όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα» δήλωσε από την πλευρά στην ΕΡΤ3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

«Μόνον με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να βγούμε από την καραντίνα και οπωσδήποτε όχι στις 7 Δεκεμβρίου», ανέφερε.

Τόνισε πως το σύστημα βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και αν τυχόν έχουμε μια βεβιασμένη απόφαση για άρση της καραντίνας μπορεί να βιώσουμε μια υποτροπή πολύ χειρότερη από σήμερα.

«Η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα φέρει εκτίναξη του αριθμού των ασθενών που θα χρειάζονται νοσηλεία» υποστήριξε επισημαίνοντας πάντως ότι «το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι ίσως πιο ασφαλές από το άνοιγμα των σχολείων».

dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου