Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2020

ΠΡΕΒΕΖΑ: Νέα ερωτήματα και υπονοούμενα, από τα όσα είπαν οι 2 αντιδήμαρχοι στο Δημοτικό Συμβούλιο

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή το Δ.Σ. Πρέβεζας και οι δύο αντιδήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν την αρνητική τους ψήφο στη μελέτη για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, που πρόσφατα υπερψηφίστηκε από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου.

Το βασικό τους επιχείρημα τους ήταν, ότι καταψήφισαν γιατί δεν τους δόθηκε και νέα παράταση που ζήτησαν, προκειμένου να έχουν το χρόνο να εξετάσουν σε βάθος διάφορα τεχνικά θέματα της διακήρυξης του διαγωνισμού. 

Οι δημότες, με βάση αυτές τις εξηγήσεις, μπορούν πλέον να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να δικαιολογήσουν ή όχι τη στάση τους . 

Προσωπικά οφείλω να ομολογήσω ότι απάντηση στο βασικό ερώτημα, που πρώτος έθεσα, δεν πήρα. 

Η μελέτη που τελικά ψηφίστηκε, είναι προς το συμφέρον του Δήμου Πρέβεζας, ναι ή όχι;; 

Παράλληλα με τα όσα ειπώθηκαν προκύπτουν νέα ερωτήματα , ενώ εγείρονται και σοβαρά θέματα ηθικής τάξης, τα οποία ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη Διοίκηση του Συνδέσμου και στις Τεχνικές Υπηρεσίες, που συνέταξαν και ενέκριναν τη μελέτη. 

Θα αρκεστώ σε 2 ενδεικτικές παρατηρήσεις: 

1. Οι αντιδήμαρχοι έδειξαν έναν «υπερβάλλοντα ζήλο να ελέγξουν σημείο προς σημείο» τη συγκεκριμένη μελέτη, γι’ αυτό και ζήτησαν την αναβολή ψήφισής της. Δεν επέδειξαν όμως ανάλογη ευαισθησία και στη μελέτη που αφορούσε τον οδοφωτισμό του Δήμου Πρέβεζας, για την οποία έχουν γραφτεί πολλά, ούτε υιοθέτησαν την πρόταση της αντιπολίτευσης να επανέλθει το θέμα στο Δ.Σ. για νέα συζήτηση. 

2. Στις τοποθετήσεις τους, ακούστηκαν μεταξύ άλλων και οι παρακάτω φράσεις :

"Ζήτησα να γίνει δια ζώσης συνεδρίαση, για να ειπωθούν με κλειστά μικρόφωνα, αυτά τα οποία δεν μπορούν να ειπωθούν με ανοιχτά." 

"Έδωσα αυτή τη μελέτη σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου και μου είπε ότι είναι υπερκοστολογημένη, να μην σας πω σε ποιο ποσοστό γιατί θα φρίξετε..." 

Έχουν άραγε εκ των υστέρων έστω συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είπαν; 

Προτείνουν δηλ στα όργανα της Αυτοδιοίκησης να λειτουργούν εν κρυπτώ και να αποφασίζουν εν αγνοία των πολιτών;; 

Θεωρούν τους Πανεπιστημιακούς πιο αξιόπιστους, από τις Τεχνικές τους Υπηρεσίες στην κατάρτιση και κοστολόγηση των μελετών; 

Και αλήθεια, σε ποιον χρεώνουν αυτή την “υπερκοστολόγηση” της μελέτης, στις Τεχνικές υπηρεσίες που τη συνέταξαν ή στη διοίκηση του συνδέσμου που την έφερε προς ψήφιση; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα και υπονοούμενα περιμένουν απαντήσεις, οι οποίες και ελπίζω να δοθούν στην επόμενη συνεδρίαση του ΑΣΔΣΑ, γιατί διαφορετικά θα εντείνεται η καχυποψία και η αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα η σύμβαση της μεταφοράς των απορριμμάτων να μη προχωρήσει απρόσκοπτα. 

Τώρα και με την ευκαιρία της συζήτησης για τη διαχείριση των σκουπιδιών, θα ήταν σκόπιμο να υπενθυμίσω 3 βασικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως Περιφέρεια Ηπείρου και τα οποία οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε «ως κόρη οφθαλμού»: 

1. Διαθέτουμε το εργοστάσιο( ΜΕΑ), κάτι που μας φέρει πολύ μπροστά σε σχέση με άλλες Περιφέρειες , ακόμη και αυτή της Αττικής .

2. Έχει αρχίσει να λειτουργεί ο ενιαίος σύνδεσμος, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί με το μικρότερο δυνατό κόστος τα σκουπίδια, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις από άλλους θεσμικούς παράγοντες. 

3. Υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, για ενιαία τιμολογιακή πολιτική στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για όλους τους Δήμους, ανεξάρτητα από την απόστασή τους από το εργοστάσιο.. 

Αυτά είναι κεκτημένα, τα οποία από κοινού οι 18 ΔΗΜΟΙ της Ηπείρου δεν πρέπει να επιτρέψουν σε κανέναν και για οποιοδήποτε σκοπιμότητα, να τα ακυρώσει… 

Ειδικότερα ο Δήμος Πρέβεζας, που φαίνεται να βγαίνει ωφελημένος, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες υποδομές ( ΣΜΑ, Πράσινα σημεία κλπ) και κυρίως να προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη σταδιακή μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ώστε να μειωθεί περαιτέρω και το κόστος μεταφοράς τους.

Αυτό όμως δεν επιτυγχάνεται ούτε με αυτοσχεδιασμούς, ούτε υπάρχουν «μαγικές λύσεις». 

Μόνος τρόπος, όπως έχω ξαναπεί, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο διαχείρισης της καθαριότητας, θέτοντας ως προτεραιότητα ένα ολοκληρωμένο και καλά μελετημένο σχέδιο ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. 

Και θα πρέπει να ομολογήσω ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, γιατί αυτή την περίοδο η Κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει και νέους κανόνες για την προώθηση της ανακύκλωσης, ενσωματώνοντας παράλληλα και τις σχετικές Ευρωπαϊκές οδηγίες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου