Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2020

"Μόνο ο λαός της Πρέβεζας με την οργανωμένη πάλη του μπορεί επιβάλλει την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο Νομό"


Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η Τ.Ε. Πρέβεζας του ΚΚΕ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε πως μια σειρά εκπρόσωποι των αστικών θεσμών τόσο της τοπικής διοίκησης 1ου και 2ου βαθμού όπως και τοπικοί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων , έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια να διαχειριστούν επικοινωνιακά το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Πρεβεζιάνικου λαού για ανέγερση νέου Νοσοκομείου στο νομό της Πρέβεζας. Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε ένα διευρυμένο Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα  τη λειτουργία του παλιού και την δυνατότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου. Καρπός αυτής της συνεδρίασης ήταν μια επιτροπή θεσμικών προσώπων που θα διεκδικήσει νέο νοσοκομείο για τον νομό της Πρέβεζας.  Πάνω σε αυτό το ζήτημα, έχουμε να κάνουμε μια σειρά από παρατηρήσεις.

Το ζήτημα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου, δεν έχει έρθει στην επικαιρότητα ούτε τυχαία, ούτε λόγω της  ''αγαθής'' πρόθεσης των εκπροσώπων του αστικού κράτους. Αντίθετα επιβλήθηκε στην ημερήσια διάταξη από την επίμονη παρέμβαση του ταξικού, οργανωμένου λαϊκού κινήματος και από τα ταξικά σωματεία της περιοχής, που με προμετωπίδα το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια διαρκή παρέμβαση και δράση στα ζητήματα Υγείας του νομού. Το οργανωμένο ταξικό κίνημα με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές,  ήταν αυτό που αναδείκνυε διαχρονικά, τόσο την ανύπαρκτη πρωτοβάθμια υγεία στο νομό μας, όσο και τις τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών του νομού σε ένα παλιό, πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, νοσοκομείο. Ήδη από το Μάρτη του 2017, εικοσιοκτώ σωματεία και ομοσπονδίες του νομού με μια σειρά από δράσεις που κατέληξαν σε συλλαλητήριο ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα των δομών Υγείας της περιοχής. Το αίτημα όμως για την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου στη Πρέβεζα υπήρχε ήδη πριν από το 2015 στα χείλη των εργαζομένων και των ασθενών και μέχρι σήμερα η παρέμβαση ήταν διαρκής. Ήδη από το 2012 το ΚΚΕ αφουγκραζόμενο την αγωνία των εργαζομένων, με μια σειρά παρεμβάσεις (επερωτήσεις στο κοινοβούλιο κτλ)  πρωτοστατούσε στην ανάδειξη αυτών των προβλημάτων.

Τι έκαναν για το νοσοκομείο Πρέβεζας και τις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας τα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, όσο κυβερνούσαν; 

Από το 2010 έως το 2015

Επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

·         Σημαντική συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δομές Υγείας με αποτέλεσμα η δαπάνη για την Υγεία να είναι στο 5% του ΑΕΠ όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% στην χώρα μας μέσα στην κρίση.

·         Σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού των δομών υγείας. Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στο νοσοκομείο της Πρέβεζας όταν περίπου το 2015 είχε φτάσει σε σημείο να κλείσει.

·         Κλείσιμο Νοσοκομείων και δομών Υγείας. Εκείνη την περίοδο μπήκε λουκέτο σε μια σειρά νοσοκομεία και δομές υγείας τα οποία δεν επαναλειτούργησαν ποτέ.

·         Οριζόντια μείωση, περίπου  30% των οργανικών θέσεων στους οργανισμούς των νοσοκομείων όλης της χωράς η οποία ισχύει και σήμερα στο ακέραιο  και η οποία δημιουργεί την αντίφαση να παλεύουν οι λίγοι νοσηλευτές του νοσοκομείου Πρέβεζας στις βάρδιες και ταυτόχρονα η διοίκηση να κομπάζει πως στο νοσοκομείο Πρέβεζας έχουμε πληρότητα σε νοσηλευτές 125% !!

·         Απαξίωση των κτηριακών υποδομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τριτοκοσμικών συνθηκών νοσηλείας πανελλαδικά αποτελεί το νοσοκομείο Πρέβεζας το οποίο έχει αυτή την κατάντια με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

·         Αύξηση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη περίπου στο 60% με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς λόγω οικονομικής αδυναμίας να διακόπτουν την θεραπεία τους. Τότε ήταν που ζήσαμε και την αύξηση της συνολικής θνητότητας. Δηλαδή να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν είχαν να πληρώσουν την συμμετοχή τους.

·         Απαγόρευση της δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις δομές του ΕΣΥ όταν οι ανασφάλιστοι έφταναν στο 30% του ενεργού πληθυσμού!!!

·         Μαζική εμφάνιση εργολάβων στα νοσοκομεία. Στην Πρέβεζα υπήρχαν εργολάβοι στην φύλαξη, στην καθαριότητα και την σίτιση.

 

Από το 2015-2019

Που τα ινία της διακυβέρνησης πέρασαν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ

·         Περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα πρώτα χρόνια και διατήρησή της στα χαμηλά αυτά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

·         Διατήρηση, με μικρές τροποποιήσεις, όλου του παραπάνω αντιλαϊκού οπλοστασίου.

·         Εγκλωβισμός  χιλιάδων εργαζομένων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με την αύξηση των ορίων ηλικίας με αποτέλεσμα το προσωπικό και εδώ στην Πρέβεζα να είναι εκτός από λιγοστό επιπλέον και γερασμένο.

·         Περαιτέρω μείωση του συνολικού αριθμού εργαζομένων πανελλαδικά και σημαντική αύξηση των ελαστικά εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Το 2019 το ποσοστό των ελαστικά εργαζομένων άγγιξε σε κάποια νοσοκομεία και το 30%

Η πιο ουσιαστική, όμως υπηρεσία που προσέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο κεφάλαιο ήταν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που μετατρέπουν τα νοσοκομεία από δομές υγείας σε επιχειρήσεις που οφείλουν να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις  είναι

·         Η σύσταση του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ Α.Ε (Κέντρου τεκμηρίωσης και κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών)

·         Η επεξεργασία θεραπευτικών πρωτοκόλλων (DRGs)

·         Η σύσταση νέων δομών Υγείας όπου το προσδοκώμενο επιχειρηματικό κέρδος είναι υψηλό(4ο κτίριο στο ΠΓΝΙ, Γ.Ν. Λευκάδας) και υποβάθμιση άλλων που είναι οικονομικά επιζήμιες, πλην όμως απαραίτητες από την πλευρά κάλυψης πραγματικών αναγκών,  όπως το νοσοκομείο Πρέβεζας

·         Η αντιδραστική αξιολόγηση και η στοχοθεσία

·         Η σύσταση ΝΠΙΔ όπως το νοσοκομείο Σαντορίνης το οποίο αποτέλεσε και κερκόπορτα για την συνέχιση και εμβάθυνση  από τη ΝΔ της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

·         Η δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών-κόφτες στην ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών, τα ΤΟΜΥ

Αυτή η πολιτική μετατροπής των δομών υγείας σε επιχειρήσεις όχι μόνο δεν ωφέλησε αλλά ζημίωσε κιόλας τον λαό της Πρέβεζας. Αυτή η πολιτική κόστους-οφέλους υποβάθμισε ένα νοσοκομείο, σαν της Πρέβεζας, που έχει την «ατυχία» να θεραπεύει φτωχούς πελάτες, δηλαδή ασθενείς που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η πολιτική έκλεισε τις εφημερίες στο ΚΥ Φιλιππιάδας και έβαλε σε εναλλάξ εφημέρευση το ΚΥ Πάργας και ΚΥ Καναλακίου με τραγικές επιπτώσεις για την υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ως εκ τούτου οι πρόσφατες επισκέψεις κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλή τον βουλευτή τους στο νομό, μόνο ως υποκριτικές μπορούν να εκληφθούν. Όσο αναφορά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα τις μάθαμε δια στόματος Πολάκη, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, οποίος είπε <<ξεχάστε το>> όταν του τέθηκε αυτό το ερώτημα.

Από 2019 μέχρι σήμερα

Από την πρώτη μέρα που η ΝΔ ανέλαβε εκ νέου την διακυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής για το ποιες ήταν οι προθέσεις της. Με το καλημέρα και με τον πλέον επιθετικό τρόπο άρχισε να περπατάει την πολιτική των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτική περαιτέρω εμβάθυνσης της μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι πως κινήθηκε τόσο γρήγορα διότι είχε κληρονομήσει ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που την βοηθούσε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η φόρα της όμως, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κόπηκε από την καταλυτική παρέμβαση του κινήματος, (ΟΕΝΓΕ και πρωτοβάθμιες ενώσεις ιατρών) αλλά και από την πανδημία.

Έχοντας υπ όψιν τα παραπάνω αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ  δυνατόν όλοι όσοι υπηρέτησαν αυτές τις αντιλαϊκές  πολιτικές από διάφορα πόστα, σήμερα να διεκδικήσουν με αξιώσεις νοσοκομείο για την Πρέβεζα; Η απάντηση προφανώς είναι όχι. Η συσταθείσα αυτή επιτροπή θεσμικών παραγόντων δεν έχει ως σκοπό να διεκδικήσει και να πετύχει την ανέγερση αποκλειστικά δημόσιου νοσοκομείου για τις ανάγκες των κατοίκων του νομού. Σκοπός της είναι να διαχειριστεί πολιτικά, προς όφελός της αυτό το φλέγον ζήτημα αλλά και να επιδιώξει να υποκαταστήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, τη μόνη δύναμη που μπορεί να επιβάλλει την υλοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος. Τους φοβίζει το μαχόμενο εργατικό κίνημα, τους ενοχλεί η οργανωμένη πάλη και γι αυτό άλλωστε την στοχοποιούν. Γι αυτό έχει αυξηθεί και η κρατική καταστολή σε επίπεδα πρωτοφανή για τα δεδομένα της αστικής δημοκρατίας που γνωρίσαμε από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.

Όλα τα παραπάνω, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα τα γνωρίζει πολύ καλά. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός  της Πρέβεζας δεν περιμένουν να σωθούν από κανέναν σωτήρα. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από όλους εκείνους που υλοποίησαν και υλοποιούν όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Ξέρουν πως τέτοιοι στόχοι, όπως η ανέγερση νέου νοσοκομείου και η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας Υγείας στον νομό, στο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα,  δεν χαρίζονται. Τέτοιοι στόχοι μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από ένα μαζικό, μαχητικό εργατικό-λαϊκό κίνημα που θα πρωτοστατεί και θα τους επιβάλλει.

Η Τ.Ε Πρέβεζας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα της περιοχής, στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και σε κάθε τίμιο αγωνιστή, να κάνει δική του υπόθεση την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας του Νομού. Να επιβάλλει με την αγωνιστική του παρουσία την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα και την ουσιαστική  αναβάθμιση   των πρωτοβάθμιων δομών στο νομό Πρέβεζας .

Πρέβεζα  10/12/2020

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου