Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 04, 2020

Lockdown - Βήμα - βήμα προς τα Χριστούγεννα: Πότε αρχίζουν οι γιορτινές αγορές


Από Δευτέρα ανοίγουν τα καταστήματα με τα εποχικά είδη - Πότε θα ανοίξουν καταστήματα παιχνιδιών, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία - Ποιοι θα μείνουν με κατεβασμένα ρολά - Απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Ώρα με την ώρα αποκρυσταλλώνεται το… Χριστουγεννιάτικο τοπίο, καθώς προστίθενται όλο και περισσότεροι σταθμοί στην πορεία προς τις γιορτές, οι οποίες δεν θα θυμίζουν σε καμία περίπτωση τις περσινές.

Με φειδωλές κινήσεις και σύμφωνα με τις αυστηρές υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Οι όποιες εξαιρέσεις υπάρξουν θα αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών, παρεκκλίνοντας λίγο από τον κανόνα που δεν είναι άλλος από τον αυτοπεριορισμό και την κοινωνική απόσταση και τις ημέρες των γιορτών.

Και νέα μέτρα στον ορίζοντα

Με την επιδημιολογική καταγραφή να εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένο ιικό φορτίο -ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα- και ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα, «αν ανοίξουμε τώρα την εστίαση θα έχουμε 5 μήνες lockdown» δήλωσε σήμερα στον Θέμα 104,6 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποτυπώνοντας τη ρευστότητα της κατάστασης. Παράλληλα, σε περιοχές όπου τα μέτρα δεν φέρνουν αποτέλεσμα, θα λαμβάνονται και άλλα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Σχέδιο Εξόδου»

Περιμένοντας την αποκλιμάκωση κρουσμάτων και διασωληνώσεων, αν και πρόκειται για αργόσυρτη διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επανόδου στην κανονικότητα μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείει την επέκταση του lockdown μέχρι τις αρχές Γενάρη.

Προχωρώντας με σταθερά βήματα, το μέχρι στιγμής «σχέδιο εξόδου» περιλαμβάνει:

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου

α) Λιανεμπόριο:

· Λειτουργία 110 καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη)

· πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ.

Τα παραπάνω καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου αυστηρά και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

· Για την μετάβαση στο κατάστημα: αποστολή SMS στο 13033 με επιλογή «2 -Μετάβαση σε κατάστημα»

· Ωράριο λειτουργίας: 7 το πρωί έως 20:30 το βράδυ

· Χωρητικότητα:

4 άτομα ανά 100 τ.μ.

1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 μέτρων

· Αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των πελατών

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων

· Υποχρεωτική η χρήση μάσκας


β) 2 νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας:

· Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε όσους ανιχνευτούν θετικοί στον κορωνοϊό στα χερσαία μας σύνορα.

· Απαγορεύονται οι επισκέψεις στις μονές του Άγιου Όρους σε όσους δεν ζουν εκεί μόνιμα

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

· Λήξη της παράτασης του lockdown, στις 6 το πρωί και επαναλειτουργία μικρού αριθμού εμπορικών καταστημάτων.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο άνοιγμα μιας καταστημάτων αμέσως μετά τα σημεία πώλησης εποχιακών ειδών, δεν αποκλείεται στη συγκεκριμένη ημερομηνία να ανοίξουν:

· κομμωτήρια

· βιβλιοπωλεία

· ανθοπωλεία

· και καταστήματα πώλησης παιδικών παιχνιδιών.

Παρά την υψηλή αγοραστική ζήτηση, ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε τα καταστήματα αυτά να ξανακλείσουν, αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού.

Στον αντίποδα, με κατεβασμένα ρολά την περίοδο των γιορτών θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώροι ψυχαγωγίας

Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

Την περίοδο των γιορτών, θα παραμείνουν ακόμη κλειστά:

· τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Μηδενικές μετακινήσεις

Παράλληλα, χειρόφρενο τράβηξε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στους δυνητικούς εκδρομείς των Χριστουγέννων, τονίζοντας πως φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση.

Υπό αυτό το στεγανό πλαίσιο, «θέλω να πιστεύω ότι μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων θα δούμε τους αριθμούς που θέλουμε να δούμε» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θ. Εξαδάκτυλος στον Θέμα 104,6 και δεν έκρυψε ότι «μας στενοχωρεί που τα μέτρα δεν αποδίδουν όσο θα θέλαμε, γιατί κουράζει πέρα από οτιδήποτε άλλο και αυτή η πολύ αργή βελτίωση είναι βασανιστική».


protothema


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου